O tym, że Włosi kochają życie, powszechnie wiadomo, potrafią doceniać jego uroki jak żaden inny naród. Są urodzonymi smakoszami; smakują życie na wiele sposobów, a dobre jedzenie ma dla nich ogromne znaczenie.

We Włoszech posiłki się celebruje. Śniadanie (colazione), zazwyczaj skromne składa się z mocnej kawy (espresso lub cappuccino) i czegoś słodkiego, na przykład słodkiego rogalika. Do śniadania często podawana jest poranna gazeta. W godzinach 12 do 14 jadany jest lunch, najczęściej z dania mącznego, mięsnego i owoców. Prawdziwą ucztą jest kolacja, przy której spotyka się cała rodzina lub grono przyjaciół. Do niej obowiązkowo podawane jest wino, które poprawia zarówno trawienie jak i humory biesiadników.

Włosi kochają jeść, a jedzenie, które wybierają, jest zdrowe, bez chemii i sztucznych barwników. Nie ma tu miejsca na mrożonki, puszki i dania z barów szybkiej obsługi. Jadają w dobrych restauracjach, w których spędzają dużo czasu.

Ucztę zaczyna się od przystawek (antipasti), czyli dań „przed posiłkiem”, które mają na celu zaostrzyć apetyt i przygotować podniebienie na danie główne. Wśród nich są przede wszystkim dania na zimno takie jak warzywa marynowane w oliwie, różne rodzaje wędlin podane na talerzu, grzanki z oliwą i octem, oliwki nadziewane, sałatki itp.

Oto kilka przykładów włoskich antipasti:

Bruschetta – chrupiąca grzanka, którą smaruje się oliwą oraz czosnkiem. Jest bardzo aromatyczna i smaczna. Dodatkami do niej mogą być na przykład pokrojone w kostkę pomidory, ser mozarella i bazylia.

Carpaccio – plastry surowego mięsa, najczęściej wołowego, bardzo cienko pokrojone lub rozbite wraz z plasterkami parmezanu i rucolą, lekko skropione oliwą.

Caponata –  duszone i dobrze przyprawione warzywa, podawane na zimno. Mogą to być: cebula, bakłażan, papryka i pomidory. Również  seler i często spotykane w kuchni włoskiej kapary oraz oliwki. Dodaje się też czosnek ,który nadaje potrawie intensywny aromat. Można też spotkać Caponatę z dodatkiem rodzynek.

Caprese – prosta i smaczna sałatka z plasterków pomidorów przekładanych bazylią i serem mozzarella.

Antipasti z frutti di mare – przystawka z owocami morza

– seppie ripiene – faszerowane kalmary

– fritto misto di pesce – różne owoce morza (krewetki, kalmary, brzany) smażone w głębokim oleju, dzięki czemu są chrupiące

– vangole in padella – małże duszone w piekarniku

 Focaccia – przystawka podawana na ciepło. Składa się pieczywa, przypominającego spód pizzy, jednak bez sera i sosu pomidorowego, za to z rozmarynem, solą i szałwią. Można spotkać też wersję z oliwą z oliwek oraz suszonymi pomidorami.

Tris di Bruschette – zestaw trzech grzanek, zazwyczaj każda podana z czym innym: szpinakiem, pomidorami, gorgonzolą oraz przeróżnymi  rodzajami wędlin.

Peperoni con accinga – papryka faszerowana sardelami

Finocchi stufati – duszone fenkuły

Są to tylko niektóre z przystawek podawanych we Włoszech.

Wszystkie opisane wyżej przystawki są bardzo ciekawe i żeby spróbować tych smakowitości nie trzeba wyjeżdżać do Włoch. Można przyrządzić je samemu, korzystając przy tym z produktów oferowanych w naszym sklepie.