Jesień to niewątpliwie ostateczna oznaka jesieni. Pewnie nieprzypadkowo nawet ich barwy są jesienne: pomarańczowe, złote, lekko brązowe…. Lubicie dynie? Zróbcie z nami:

Ravioli z dyniowym farszem w truflowym sosie.

Składniki: na farsz

  •  szklanka puree z pieczonej dyni 
  • 1/4 szklanki świeżo startego parmezanu  
  • sól, pieprz do smaku 

Wszystkie składniki połącz i wymieszaj.

Składniki: na sos śmietanowo truflowy 
 

  • 180g śmietanki 24% 
  • 2 łyżki pasty truflowej 
  • sól, pieprz do smaku  

 Śmietankę podgrzewaj na patelni by odrobinę ją zredukować, dodaj pastę truflową i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.  

 Składniki: na ciasto 
 

  • 2 szklanki mąki pszennej T450 
  • 1 szklanka wrzącego mleka 
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego 
  • szczypta soli 

Mąkę i sól wsyp do malaksera, zagotuj mleko, które dolej do mąki i wyrabiaj ciasto hakiem do momentu aż zacznie odchodzić od boków i jest ładne elastyczne.
Lekko podsyp blat mąką, przykryj ciasto ściereczką by nie wyschło i pozwól mu odpocząć przez ok. pół godziny. Rozwałkuj ciasto na blacie dość cienko, wykrój kółka i nadziewaj farszem dyniowym. Przed zlepieniem oprósz farsz świeżo tartym parmezanem i dopiero połącz oba krążki. Zagotuj wodę z dużym garnku i partiami gotuj pierożki. 

Cart Menu Button Image0
Your Cart