Blog
Poszukujemy pracownika
Do naszego kameralnego zespołu, poszukujemy osoby na stanowisko: Specjalista ds. Marketingu i E-commerce O nas Od 2007 roku dzielimy się z Polakami naszą największą pasją – autentyczną kuchnią włoską. Wierzymy, że jedzenie to nie tylko codzienna konieczność, ale...
Pasta al limone, przepis doskonały na każdą porę roku
W tym daniu robotę robi zdecydowanie cytryna. Ta z Amalfi nie ma goryczki w białej skórce dzięki czemu można jej dodać naprawdę dużo. Do tego przepisu rekomendujemy dodać emulsję ze śmietanki i zimnego masła. Nie obawiaj się że Twoje danie będzie ciężkie. Jeśli...
Cytryny z Amalfi słodko-kwaśne cuda natury
Podczas prac archeologicznych, trwających w latach 50tych ubiegłego wieku w Pompejach, natrafiono na elementy ściennych malowideł pochodzących z ok 80 roku n.e. z widocznymi na nich drzewami pełnymi cytryn. Według danych historycznych, cytryny zostały sprowadzone do...
Dzień Kobiet po włosku, na słodko i z mimozą
W Polsce "mimozami jesień się zaczyna" ale we Włoszech to zdecydowanie oznaka wiosny. We Włoszech Dzień Kobiet ma kolor żółty i pachnie mimozą. Ciekawe, moim zdaniem, jest to, że to same kobiety wybrały tę roślinę na symbol swojego święta, kiedy w latach...
Panettone czy Pandoro? Którą babkę wybrać?
Obowiązkowa na włoskim świątecznym stole. Może być okrągła z naciętym wizerunkiem gwiazdy z rodzynkami i skórką pomarańczową, albo posypana cukrem pudrem w kształcie stojącej choinki. Która lepsza? Którą wybrać zwłaszcza jeśli chcemy spóbować tego smakołyku po raz...
Pasta cacio e pepe, czyli diabeł tkwi w szczegółach
Jeśli to danie wydaje Wam się banalne w przygotowaniu to uważajcie ! Przeczytanie tego posta może sprawić, że Pasta cacio e pepe będzie się wydawać niemożliwa do przygotowania. Serio???? Serio serio... Wiele włoskich, pozornie łatwych dań ma to do siebie, że kryją w...
Nduja – pikantny przysmak z Kalabrii
Inspiracją do napisania tego artykułu jesteście Wy- nasi klienci. Coraz częściej dzwonicie do nas z pytaniami o nduję. Najwięcej pytań dotyczy pomysłu na dania z jej dodatkiem. Podczas naszych włoskich wakacji popytaliśmy trochę i poobserwowaliśmy sposoby podawania...
Włoskie campingi
Pierwsze nasze doświadczenie z włoskim campingiem było.... osobliwe. W nocy, obudziło nas przeraźliwe zimno. Spaliśmy w namiocie i mimo, że mieliśmy naprawdę ciepłe śpiwory, telepało nami do rana. Kiedy o ósmej przyodziani w cieple swetry, zrobiliśmy kawę i...
Bottarga – z czym to się je?
Jeśli gotowanie jest dla Ciebie czymś więcej, niż tylko obowiązkowym dostarczaniem pożywienia do organizmu, pewnie znana Ci jest suszona ikra z cefala zwana bottargą. Najbardziej znana w postaci ususzonych kawałków lub drobno utarta. Mówi się, że oryginalna bottarga...
Smaki Południa F.H.U.
Sebastian Zawadzki
Adres
ul. Belgradzka 8/4,
02-793 Warszawa.
Telefon
(+48) 603 508 939
sklep@delikatesywloskie.pl