Blog

Dobra kawa – czyli jaka?  O profilu sensorycznym.

Dobra kawa – czyli jaka? O profilu sensorycznym.

Każdy, kto regularnie pije kawę, zazwyczaj już po pierwszym łyku naparu może stwierdzić, czy dany rodzaj kawy mu smakuje, czy nie. Zazwyczaj niespecjalnie się nad tym zastanawiamy i nie analizujemy, z czego to wynika, ale mamy swoje ulubione gatunki czy kraj...

Rodzaje trufli włoskich – porównanie

Rodzaje trufli włoskich – porównanie

Czarna perła, diament do gotowania, klejnot biednych ziem… trufle przez wieki otrzymywały wiele nazw, a to za sprawą unikatowych właściwości. Te niepozorne grzyby zawojowały podniebieniami wielu smakoszy na całym świecie, od europejskich i azjatyckich państw, po...

Do czego używać ocet balsamiczny?

Do czego używać ocet balsamiczny?

Odmian octu jest wiele – winny, spirytusowy, jabłkowy… Jednak nie każdy zna jeszcze niesamowite właściwości octu balsamicznego. Ten składnik nazywany „czarnym złotem”, był ceniony już za czasów Juliusza Cezara. Od lat stosowany we włoskiej kuchni, ma charakterystyczny...

Włoska kawa

Włoska kawa

Prawdziwa włoska kawa parzona o poranku potrafi zachwycić swoim aromatem każdego krytyka smaku. Kawa bez wątpienia jest filarem kultury Włoch. Już od XVI wieku była eksportowana na Wschód. Dzięki czemu jest tak popularnym rarytasem na całym świecie. Obecnie na...

Włoskie trufle – wszystko co musisz wiedzieć

Włoskie trufle – wszystko co musisz wiedzieć

Włoskie trufle są rodzajem grzybów lub grzybów, które rosną pod powierzchnią gleby, zwykle blisko korzeni drzew. We Włoszech jest około 30 różnych rodzajów trufli, ale tylko garstka jest jadalna. Trufle cena Ceny włoskich trufli mogą się znacznie różnić w zależności...

Molise – od morza do gór

Molise – od morza do gór

Molise to niewielki wyżynno-górzysty region w centralnych Włoszech, przez który przebiegają Apeniny. Bogaty w źródła wody. Graniczy z takimi regionami jak Kampania, Lacjum i Abruzja, z którą do 1963 roku Molise tworzyło jeden region. Abruzja i Molise oddzielają Włochy...

Abruzja – szafran i winogrona.

Abruzja – szafran i winogrona.

Abruzja to zielony, najbardziej górzysty region leżący w centralnych Włoszech, nad Morzem Adriatyckim. Graniczy z regionami Marche, Lacjum i Molise. Do roku 1963 razem z Molise tworzył jeden region, który łączył północ z południem Włoch. Abruzja zachwyca zarówno...

Lacjum – serce dawnego imperium

Lacjum – serce dawnego imperium

Jest regionem położonym w środkowych Włoszech między Apeninami a Morzem Tyrreńskim. Graniczy z regionami : Toskania, Umbria, Marche, Abruzja, Molise i Kampania. Stolicą i zarazem największym miastem jest Rzym. Lacjum jest uważane za kolebkę państwa rzymskiego. Kuchnia...

Smaki Południa F.H.U.
Sebastian Zawadzki

 

Adres

ul. Belgradzka 8/4,
02-793 Warszawa.

Telefon

(+48) 603 508 939

Email

sklep@delikatesywloskie.pl