Blog

Nduja – pikantny przysmak z Kalabrii

Nduja – pikantny przysmak z Kalabrii

Inspiracją do napisania tego  artykułu jesteście Wy- nasi klienci. Coraz częściej dzwonicie do nas z pytaniami o nduję. Najwięcej pytań dotyczy pomysłu na dania z jej dodatkiem. Podczas naszych włoskich wakacji popytaliśmy trochę i poobserwowaliśmy sposoby podawania...

Włoskie campingi

Włoskie campingi

Pierwsze nasze doświadczenie z włoskim campingiem było.... osobliwe. W nocy, obudziło nas przeraźliwe zimno. Spaliśmy w namiocie i mimo, że mieliśmy naprawdę ciepłe śpiwory, telepało nami do rana. Kiedy o ósmej przyodziani w cieple swetry, zrobiliśmy kawę i...

Bottarga – z czym to się je?

Bottarga – z czym to się je?

Jeśli gotowanie  jest dla Ciebie czymś więcej, niż tylko obowiązkowym dostarczaniem pożywienia do organizmu, pewnie znana Ci jest suszona ikra z cefala zwana bottargą. Najbardziej znana w postaci ususzonych kawałków lub drobno utarta. Mówi się, że oryginalna bottarga...

Przekąski na grilla we włoskim stylu.

Przekąski na grilla we włoskim stylu.

Majowe grillowanie jest tak silnie wpisane w naszą tradycję narodową, jak jedzenie indyka w Święto Dziękczynienia w Stanach. Kiełbaska i karkówka to oczywiście tzw basic, ale co niektórzy idą dużo dalej : pieczarki zawijane w boczuś, kiszka ziemniaczana, kieszonki...

Włoska Wielkanoc

Włoska Wielkanoc

Włoska Wielkanoc (La Pasqua) w zasadzie niewiele różni się od polskiej jeśli wziąć pod uwagę kalendarz obchodów.  Rozpoczyna się Niedzielą Palmową  poprzez cały Wielki Tydzień aż do punktu kulminacyjnego przypadającego  na Niedzielę Wielkanocną. Poniedziałek...

Karnawał we Włoszech

Karnawał we Włoszech

Karnawał we Włoszech kojarzy się przede wszystkim z kolorowymi maskami na ulicach Wenecji. I faktycznie, jest to jeden z najbardziej charakterystycznych karnawałowych zwyczajów. Mimo, że pandemia już drugi rok z rzędu dość mocno ogranicza możliwość hucznego...

Nie taki karczoch straszny …

Nie taki karczoch straszny …

Karczoch to warzywo, które, bądźmy szczerzy, nie cieszy się estymą w kuchni polskiej. Według nas zasadniczym tego  powodem jest fakt, ze nie wiemy, jak przyrządzać karczochy. Często słyszymy od naszych klientów, że są one zdrewniałe, gorzkie etc. Mamy zupełnie inne...

Smaki Południa F.H.U.
Sebastian Zawadzki

 

Adres

ul. Belgradzka 8/4,
02-793 Warszawa.

Telefon

(+48) 603 508 939

Email

sklep@delikatesywloskie.pl

Cart Menu Button Image0
Your Cart