Bardzo wykwintna przystawka, która może być też daniem na kolację. Jeśli nie jesz mięsa, z powodzeniem możesz zastąpić wołowinę, pieczonym burakiem a masło – oliwą. Parmezan dodaje zdecydowanie smaku, ale naszym zdaniem, lepiej z niego zrezygnować, niż zastępować go  wegańskim substytutem.

Carpaccio z truflami

 

Składniki:

  • 150g cienko krojonej polędwicy wołowej
  • 1 nieduża trufla
  • łyżeczka masła truflowego
  • oliwa z oliwek
  • łyżeczka kaparów
  • parmezan
  • rucola
  • liście buraka baby
  • sól morska
  • pieprz

Rozgrzej patelnię, przesmaruj ją masłem truflowym, wrzuć pokrojoną na plasterki trufle i wyłącz ogień. Trufla odda swój aromat  pod wpływem temperatury z patelni a Ty w tym czasie rozłóż na talerzu rucolę, następnie połóż plastry wołowiny, posyp kaparami, polej plastrami trufli i skrop dobrej jakości oliwą. Na koniec rzuć odrobiną liści buraka i świeżo krojonym  parmezanem.