Ten deser robi furorę wszędzie, gdzie się pojawia. Jest delikatny jak obłoczek. Smakuje obłędnie: słodko z cytrynową nutą.
A do tego trudno go zepsuć. 

Cytrynowa chmurka

Potrzebne składniki:

Na kruchy spód:

  • 225 g maki pszennej
  • 170 g masła, schłodzonego i pokrojonego w kostkę
  • 50 g kaczego smalcu (można zastąpić masłem, ale ten smalczyk dodaje kruchości)
  • 65 g cukru pudru
  • 1 laska wanilii
  • szczypta soli

Mąkę przesiać, dodać masło, posiekać szybko nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominało kruszonkę. Dodać cukier i ziarenka wanilii, sól i szybko zagnieść ciasto (można również zmiksować w malakserze). Z ciasta uformować kulę, lekko spłaszczyć, owinąć ją folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez przynajmniej 60 minut.

Schłodzone ciasto rozwałkować i przenieść do formy o wymiarach 23 x 35 cm, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia, wyrównać. Włożyć do lodówki na 30 – 60 minut. Po tym czasie ciasto ponakłuwać widelcem i podpiec w temperaturze 175°C przez 20 –25 minut lub do zarumienienia.

Na cytrynową piankę: 

  • 6 średnich jajek od szczęśliwych kurek
  • 300 g drobnego cukru do wypieków
  • 60 g mąki pszennej
  • świeżo otarta skórka z 2 cytryn(jeśli używasz naszych cytryn amalfitańskich to wystarczy z jednej plus zetrzyj też ten słodkawy miąższ)
  • 150 ml soku z cytryny.

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Dodać żółtka i ubić, nie za długo, zęby piana nie opadła.. Wmieszać przesianą mąkę pszenną, skórkę cytrynową, a na końcu dodać sok z cytryny i wymieszać.

Krem wyłożyć na podpieczone ciasto. Od tego czasu piec kolejne 30 minut w temperaturze 160°C. Po wyjęciu z piekarnika posypać cukrem pudrem.

Cart Menu Button Image0Left Menu Icon
Your Cart