Cytrynowa chmurka
Potrzebne składniki:
Na kruchy spód:
- 225 g maki pszennej
- 170 g masła, schłodzonego i pokrojonego w kostkę
- 50 g kaczego smalcu (można zastąpić masłem, ale ten smalczyk dodaje kruchości)
- 65 g cukru pudru
- 1 laska wanilii
- szczypta soli
Mąkę przesiać, dodać masło, posiekać szybko nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominało kruszonkę. Dodać cukier i ziarenka wanilii, sól i szybko zagnieść ciasto (można również zmiksować w malakserze). Z ciasta uformować kulę, lekko spłaszczyć, owinąć ją folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez przynajmniej 60 minut.
Schłodzone ciasto rozwałkować i przenieść do formy o wymiarach 23 x 35 cm, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia, wyrównać. Włożyć do lodówki na 30 – 60 minut. Po tym czasie ciasto ponakłuwać widelcem i podpiec w temperaturze 175°C przez 20 –25 minut lub do zarumienienia.
Na cytrynową piankę:
- 6 średnich jajek od szczęśliwych kurek
- 300 g drobnego cukru do wypieków
- 60 g mąki pszennej
- świeżo otarta skórka z 2 cytryn(jeśli używasz naszych cytryn amalfitańskich to wystarczy z jednej plus zetrzyj też ten słodkawy miąższ)
- 150 ml soku z cytryny.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Dodać żółtka i ubić, nie za długo, zęby piana nie opadła.. Wmieszać przesianą mąkę pszenną, skórkę cytrynową, a na końcu dodać sok z cytryny i wymieszać.
Krem wyłożyć na podpieczone ciasto. Od tego czasu piec kolejne 30 minut w temperaturze 160°C. Po wyjęciu z piekarnika posypać cukrem pudrem.