Makaron z krewetkami jest u nas już prawie tak samo popularny jak po bolońsku 🙂 dziś mamy szczególną wariację tego pysznego dania. Fettuccine doskonale się do niego nadaje, ponieważ nie jest za szeroki i nie za wąski, taki w sam raz. Zapraszamy na przepyszne danie z bazą, którą dziś stanowić będzie aromatyczny, cytrynowy makaron od Filotea. Cytrusy i owoce morza kochają się miłością gorącą jak śródziemnomorskie lato. Poczujcie tę miłość na talerzu.
Na obiad dla czteroosobowej rodziny potrzebujesz:
- 1 opakowanie makaronu cytrynowego Filotea
- 20szt dużych królewskich krewetek
- 250g pomidorków koktajlowych
- 100g pieczonych pomidorków w oliwie
- 1 łyżeczka kaparów
- sok z połowy cytryny
- 1/2 szklanki białego wina
- 50g masła
- natka pietruszki
- ząbki czosnku
- papryczka chili
- sól, pieprz (opcjonalnie)
- starty parmezan (opcjonalnie)
Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. W tym czasie usuń pancerze z krewetek i oczyść je. Na dużej patelni rozpuść masło, dodaj pomidorki koktajlowe oraz pieczone, chwilę podduś, dorzuć posiekany czosnek, krewetki oraz wino. Duś przez chwilę by nie przeciągnąć krewetek. Posiekaj natkę pietruszki oraz chili, dodaj do patelni. Przykryj patelnie pokrywką i pozwól by aromat przedostał się do dania. Gdy ugotujesz makaron, odcedź go i dodaj do niego zawartość patelni. Wszystko dobrze wymieszaj potrząsając garnkiem, nałóż na talerze, posyp odrobiną startego parmezanu, skrop odrobiną cytryny i podawaj.
Makaron z krewetkami to proste danie, które się zawsze udaje, nawet w wersji z krewetek mrożonych:) A zatem nagła wizyta znajomych, czy pusta lodówka po powrocie z wakacji nie są w stanie zepsuć Ci nastroju.