Kilka dni temu wrzuciliśmy relację z domowego gotowania, po której dostaliśmy bardzo dużo wiadomości z prośbą o przepis. Do tego dania naprawdę warto użyć makaronu aromatyzowanego cytryną, ponieważ cytrusy i ryby kochają się miłością bezgraniczną.
Cytrynowy makaron w sosie z żółtych pomidorków i pstrąga.
Potrzebne będą:
- 1 opakowanie 250 g. cytrynowego makaronu Filotea Fettuccine.
- 1 pstrąg łososiowy – ok 300g -oczyszczony i pozbawiony ości.
- 1 opakowanie żółtych pomidorków Cosi Come w zalewie z wodą morską.
- 2 łyżeczki czosnku: Aglio olio e peperoncino Delizie di calabria.
- 1 łyżka stołowa pasty truflowej Poddi Tartufi
- sól.
- pieprz.
- oliwa z oliwek.
- natka pietruszki.
Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Rozgrzej oliwę na patelni i dodaj do niej mieszankę Aglio olio e peperoncino. Z pomidorów odlej zalewę, zachowując ją do ewentualnego użycia pod koniec gotowania. Wrzuć pomidorki na patelnię i podsmaż chwilę, aż puszczą sok. Dodaj przyprawy, a następnie pstrąga pokrojonego na kawałki i smaż do chwili, kiedy mięso ryby przestanie być surowe. Nie za długo, żeby pstrąg nie był suchy. Jeśli sos wydaje się być zbyt gęsty wlej do niego trochę zalewy pozostałej z pomidorków. Teraz dodaj pastę truflową i od razu ugotowany makaron. Dobrze wszystko wymieszaj posyp posiekaną natką pietruszki i od razu podawaj.