Kilka dni temu wrzuciliśmy relację z domowego gotowania, po której dostaliśmy bardzo dużo wiadomości z prośbą o przepis. Do tego dania naprawdę warto użyć makaronu aromatyzowanego cytryną, ponieważ cytrusy i ryby kochają się miłością bezgraniczną.

Cytrynowy makaron w sosie z żółtych pomidorków i pstrąga.

Potrzebne będą:

  • 1 opakowanie 250 g. cytrynowego makaronu Filotea Fettuccine.
  • 1 pstrąg łososiowy – ok 300g -oczyszczony i pozbawiony ości.
  • 1 opakowanie żółtych pomidorków Cosi Come w zalewie z wodą morską.
  • 2 łyżeczki czosnku: Aglio olio e peperoncino Delizie di calabria.
  • 1 łyżka stołowa pasty truflowej Poddi Tartufi
  • sól.
  • pieprz.
  • oliwa z oliwek.
  • natka pietruszki.

Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Rozgrzej oliwę na patelni i dodaj do niej mieszankę Aglio olio e peperoncino. Z pomidorów odlej zalewę, zachowując ją do ewentualnego użycia pod koniec gotowania. Wrzuć pomidorki na patelnię i podsmaż chwilę, aż puszczą sok. Dodaj przyprawy, a następnie  pstrąga pokrojonego na kawałki i smaż do chwili, kiedy mięso ryby przestanie być surowe. Nie za długo, żeby pstrąg nie był suchy. Jeśli sos wydaje się być zbyt gęsty wlej do niego  trochę zalewy pozostałej z pomidorków. Teraz dodaj pastę truflową i od razu ugotowany makaron. Dobrze wszystko wymieszaj posyp posiekaną natką pietruszki i od razu podawaj.