Oliwa jest stara jak świat – i nie jest to przesadą. Opisywały ją najstarsze alfabety. Wśród takich słów jak alef- bydło czy beta -dom, królowało zai – oliwa. Większość ludów przypisywała jej boskie właściwości. Starożytny Egipcjanin powiedziałby nam dzisiaj, że ten przysmak podarowała ludzkości Izyda, a Grek przypisałby wynalezienie oliwy Atenie. W Biblii natomiast oliwa z oliwek występuje około… 140 razy! Obecnie jest nieodłącznym elementem większości kuchni – zwłaszcza włoskiej. Największym poważaniem cieszy się oliwa extra Vergine. W czym tkwi jej fenomen?

Oliwa extra Vergine dobrej jakości – czyli jaka?

Ten składnik w starożytności stawiany na równi ze złotem, obecnie gości na większości stołów. Oliwa extra Vergine oznacza dosłownie oliwę naturalną. Pozyskiwana podczas tłoczenia oliwek na zimno, nie zawiera dodatków chemicznych, ulepszaczy ani konserwantów. Oryginalna oliwa Extra Vergine powstaje wyłącznie ze świeżych oliwek z pierwszego tłoczenia w temperaturze pokojowej poniżej 27 stopni Celsjusza. Wyciśnięta prosto z owoców w sposób mechaniczny, tworzy 100% czystej wartościowej oliwy.

Oryginalna oliwa extra Vergine musi spełniać szereg wymagań. Jednym z najważniejszych jest określony stopień kwasowości. Nie może przekroczyć 0,8%. Prawdziwi smakosze uważają, że oryginalna oliwa extra Vergine powinna spełniać jeszcze bardziej restrykcyjne warunki. Sugerują, że najwyższej jakości produkty mają poniżej 0,3% kwasowości. 

Warto wiedzieć, że próbki oliwy są badane w laboratoriach pod kątem chemicznym i fizycznym. Dopiero po zatwierdzeniu mogą trafić do użytku. Oliwa extra Vergine przechodzi też przez specjalny panel testerski, który wyodrębnia wszelkie defekty oraz opisuje jej walory organoleptyczne.

oliwa extra Vergine

Dlaczego oliwa extra Vergine jest tak cenna dla zdrowia?

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności podaje, że oliwa z oliwek extra Vergine ma trzy znaczące dla zdrowia działania odżywcze. Są one kwalifikowane ustawowo. 

Po pierwsze – oliwa tego typu obfituje w tłuszcze jednonienasycone. Wpływają one na unormowanie poziomu cholesterolu we krwi. Ponadto uprawniają pracę układu sercowo-naczyniowego, wspierają pamięć i koncentrację. Zapobiegają nowotworom i zawałom, co udowodniono naukowo.

Po drugie – oliwa extra Vergine zawiera także mnóstwo witaminy E. Oryginalna oliwa extra Vergine ma nawet jej ponad 20 mg%, czyli więcej niż 166% dziennego zapotrzebowania. Witamina E zwana witaminą młodości eliminuje wolne rodniki, przy czym również działa antynowotworowo. 

Po trzecie – oliwa z oliwek extra Vergine jest bogata w polifenole, które nadają jej lekko gorzkawego smaku. Substancje przeciwutleniające wspomagają ochronę lipidów zawartych we krwi przed stresem oksydacyjnym. Te naturalne związki roślinne zapobiegają miażdżycy, udarowi oraz zawałowi serca.

Dobrej jakości oryginalna oliwa extra Vergine to zastrzyk witalności dla organizmu. W lekko zielonkawym lub wpadającym w złoto kolorze, skrywa w sobie mnóstwo witamin z grupy B, prowitaminę A i witaminę C, a także minerałów – potasu oraz magnezu. Jeśli więc lubisz łączyć ze sobą wyjątkowy smak i dbałość o zdrowie, oliwa extra Vergine jest dla Ciebie.

Jakie zastosowanie ma oryginalna oliwa extra Vergine?

Ten przysmak to podstawowy tłuszcz stosowany w diecie śródziemnomorskiej. Stąd powiedzenie George Duhamela: Gdzie oliwka nie chce rosnąć, tam kończy się świat śródziemnomorski. Obecnie jednak oliwa extra Vergine króluje na całym świecie – także w Polsce. 

To niezwykle uniwersalny produkt, który możesz łączyć z mięsami, makaronami, rybami, jak i ryżem. Pysznie komponuje się z pieczywem i owocami morza. Do użytku na zimno, smażenia lub pieczenia, wyróżnia się wyrafinowanym smakiem i zapachem. 

Jeśli chcesz posmakować oryginalnej oliwy extra Vergine, zapraszamy do zakupów w naszym sklepie. Oferujemy przysmaki renomowanych producentów prosto z Włoch. Atrakcyjne cenowo, są dostępne w przeróżnych smakach – począwszy od świeżych ziół, po trufle oraz karczochy. To prawdziwy raj dla podniebienia oraz miłe zaskoczenie dla gości na każdej imprezie oraz towarzyskim wydarzeniu! 

Jakie oliwy extra Vergine polecamy?

Szukasz ekologicznej oliwy extra Vergine, która wydobędzie z Twoich potraw wszystko, co najlepsze? Dużą popularnością cieszą się produkty prosto z Sycylii, Sardynii oraz Puglii – oliwa z każdego rejonu charakteryzuje się cennymi właściwościami. 

Jak już wspomnieliśmy, możesz posmakować oliwy z dodatkiem trufli, karczochów, pomidorów, kwiatów, owoców morza, migdałów oraz wielu innych wyjątkowych aromatów. Oczywiście producenci oferują też czystą oliwę extra Vergine bez dodatkowych nut smakowych. 

W naszym sklepie znajdziesz oliwy potwierdzone stosownymi certyfikatami, w tym D.O.P oraz I.G.P, a także BIO. Jakie dokładnie produkty cieszą się dużą popularnością?

Feudi Doria oliwa extra vergine Puglia

Mieszanka ziół, kwiatów i zielonych pomidorków… brzmi cudownie, prawda? Oliwa Feudi Doria stanowi wyborne połączenie wspomnianych dodatków, ale to nie wszystko! Odnajdziesz w niej nuty karczochów i migdałów, a te smaki połączone ze sobą na długo zapadną w Twojej pamięci. A całość zamknięto w pięknej ceramicznej butelce, która ozdobi kuchnię. 

Oliwa Feudi Doria vergine Puglia w wydajnej 250ml butelce pochodzi z rejonów Puglii. Powstaje ze starannie wyselekcjonowanych odmian oliwek, w tym Peranzana, Coratina i Ogliarola. 

Poddi Tartufi z białymi truflami

Chcesz zasmakować w najbardziej pożądanych na świecie białych truflach? W oliwie Poddi Tartufi wykorzystano wyłącznie świeże białe trufle, które podkreślą smak sałatki z owocami morza, kruchego pieczywa lub makaronu z kurczakiem. Tak naprawdę dodasz ją do dowolnej potrawy. Charakterystyczny smak białych trufli pokochasz od pierwszego spróbowania!

Terre Francescane Rossa DOP Umbria

Oto wyśmienita oliwa extra Vergine, która wzbogaci smak każdej zupy, makaronu, a nawet czerwonych mięs z grilla. Wyborny smak idzie w parze z przepiękną butelką, która przykuje wzrok każdego gościa. Terre Francescane Rossa DOP Umbria zagości w Twojej kuchni na długo!

Teraz już wiesz, jakie oliwy extra Vergine cieszą się renomą, wyjątkowym smakiem i dobrymi opiniami. Którą z nich wybierzesz?