Grzanka z jajkiem poche, szparagami i płatkami trufli
Składniki: na 1 grzankę
- 1 kromka pieczywa tostowego(lub zwykłego chleba)
- 6 zielonych blanszowanych szparagów
- 1 ząbek czosnku
- 1 jajko
- 2 łyżki octu
- płatki truflowe (opcjonalnie)
- sól, pieprz do smaku
- garść świeżego szpinaku
- garść świeżej rucoli
- listki bazylii
Chleb podpiekamy z obu stron na łyżce oliwy z oliwek z jednym zmiażdżonym ząbkiem czosnku. Gotujemy w garnku wodę z solą oraz dwiema łyżkami octu, na wrzącą wodę wbijamy delikatnie surowe jajko* i gotujemy 3 minuty, następnie wykładamy jajko na papierowy ręcznik by je osuszyć. Na chrupiący kawałek pieczywa rozkładamy świeży szpinak, układamy jajko, blanszowane zielone szparagi i świeżą rucolę oraz bazylię, doprawiamy solą i pieprzem i opcjonalnie według uznania dodajemy płatki truflowe. Podajemy grzankę jeszcze gorącą!
Smacznego!
*Żeby nam się jajko uformowało w ładny, regularny kształt, przed wlaniem go do wody dobrze jest zrobić w niej wir: zamieszać kilka razy dość energicznie łyżką i, zanim, wir zniknie delikatnie ,ale zdecydowanym ruchem wlać jajo do wody.