Grzanka z jajkiem poche, szparagami i płatkami trufli

Składniki: na 1 grzankę

  • 1 kromka pieczywa tostowego(lub zwykłego chleba)
  • 6 zielonych blanszowanych szparagów
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • 2 łyżki octu
  • płatki truflowe (opcjonalnie)
  • sól, pieprz do smaku
  • garść świeżego szpinaku
  • garść świeżej rucoli
  • listki bazylii

Chleb podpiekamy z obu stron na łyżce oliwy z oliwek z jednym zmiażdżonym ząbkiem czosnku. Gotujemy w garnku wodę z solą oraz dwiema łyżkami octu, na wrzącą wodę wbijamy delikatnie surowe jajko* i gotujemy 3 minuty, następnie wykładamy jajko na papierowy ręcznik by je osuszyć. Na chrupiący kawałek pieczywa rozkładamy świeży szpinak, układamy  jajko, blanszowane zielone szparagi i świeżą rucolę oraz bazylię, doprawiamy solą i pieprzem i opcjonalnie według uznania dodajemy płatki truflowe. Podajemy grzankę jeszcze gorącą!

Smacznego!

*Żeby nam się jajko uformowało w ładny, regularny kształt, przed wlaniem go do wody dobrze jest zrobić w niej wir: zamieszać kilka razy dość energicznie łyżką i, zanim, wir zniknie delikatnie ,ale zdecydowanym ruchem wlać jajo do wody.

Cart Menu Button Image0Left Menu Icon
Your Cart
Delikatesy włoskie
Przegląd prywatności

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.