Grzanka z jajkiem poche, szparagami i płatkami trufli

Składniki: na 1 grzankę

  • 1 kromka pieczywa tostowego(lub zwykłego chleba)
  • 6 zielonych blanszowanych szparagów
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • 2 łyżki octu
  • płatki truflowe (opcjonalnie)
  • sól, pieprz do smaku
  • garść świeżego szpinaku
  • garść świeżej rucoli
  • listki bazylii

Chleb podpiekamy z obu stron na łyżce oliwy z oliwek z jednym zmiażdżonym ząbkiem czosnku. Gotujemy w garnku wodę z solą oraz dwiema łyżkami octu, na wrzącą wodę wbijamy delikatnie surowe jajko* i gotujemy 3 minuty, następnie wykładamy jajko na papierowy ręcznik by je osuszyć. Na chrupiący kawałek pieczywa rozkładamy świeży szpinak, układamy  jajko, blanszowane zielone szparagi i świeżą rucolę oraz bazylię, doprawiamy solą i pieprzem i opcjonalnie według uznania dodajemy płatki truflowe. Podajemy grzankę jeszcze gorącą!

Smacznego!

*Żeby nam się jajko uformowało w ładny, regularny kształt, przed wlaniem go do wody dobrze jest zrobić w niej wir: zamieszać kilka razy dość energicznie łyżką i, zanim, wir zniknie delikatnie ,ale zdecydowanym ruchem wlać jajo do wody.