Sezon na czerwone pomarańcze jest krótki, dlatego warto wykorzystać go w pełni. Imbirowo korzenna kaczka w pomarańczach jest doskonałą propozycją na wykwintne danie z dodatkiem tych niesamowitych cytrusów 🙂 

Składniki: 

  • 3 gwiazdki anyżu 
  • 1 łyżeczka nasion anyżu  
  • pół łyżeczki cynamonu 
  • 2 łyżki miodu 
  • mała papryczka chili 
  • 1 cm świeżego imbiru pokrojonego w plastry 

 

Pierś z kaczki umyj i wysusz papierowym ręcznikiem. Skórkę natnij na krzyż. Zetrzyj odrobinę imbiru i natrzyj nim pierś. Mięso posól i popieprz delikatnie. Odstaw na chwilę. Nagrzej piekarnik do 200’ 
Pomarańcze filetuj i odstaw do miseczki, do której wrzuć starty imbir, cynamon, miód, chili oraz wino. Jedno pomarańcze oraz kilka filetów pozostaw do dekoracji talerza. 
Patelnie mocno rozgrzej i ułóż piersi skórą do dołu. Smaż aż wytopi się z nich tłuszcz, a skórka stanie się chrupiąca. Piersi obróć i smaż po drugiej stronie przez minutę, następnie wstaw do nagrzanego piekarnika na 7 minut. 

Wyjmij z pieca pierś i ułóż ją na drewnianej desce do odpoczęcia. Przygotuj sos. 

Miseczkę z pomarańczami oraz przyprawami przełóż do garnka, gotuj na wolnym ogniu aż sos się zredukuje a pomarańcze rozpadną, odcedź sos i odstaw. 

Pokrój jedną pomarańczę na plastry i wstaw do piekarnika by z wierzchu się przypiekły. Udekoruj nimi talerz, pierś przekrój wzdłuż i połóż na plastrach pomarańczy, udekoruj gwiazdkami anyżu, oraz filetem z pomarańczy. Podawaj od razu!  

Cart Menu Button Image0Left Menu Icon
Your Cart