W Polsce jadalne kasztany możemy zobaczyć głównie w ogrodach botanicznych, nasz klimat nie służy bowiem tym drzewom. Kasztanowce kasztanów jadalnych lubią ciepło, dlatego najczęściej rosną w Basenie Morza Śródziemnego. Tam potrafią żyć kilka tysięcy lat i urosnąć do olbrzymich rozmiarów jadalne kasztany.

Na Kasztany jadalne natkniemy się na albo w lasach, albo w specjalnych sadach, gdzie owoce są lepszej jakości. Tam możemy je kupić za około 4-5 euro za kilogram.

Gdzie kupić jadalne kasztany?

Kupimy je również przy drodze w lesie albo po prostu w supermarketach.

Kasztany można jeść na surowo, pieczone lub gotowane. Można z nich zrobić pasty, pasztety, dodatki do chleba, ciastek, placków. Świeże kasztany mają słodkawy smak, przypominający trochę słodkie ziemniaki (bataty), trochę świeże orzechy włoskie.

Jak przechowywać jadalne kasztany?

Surowe kasztany przechowujemy w chłodnym miejscu, ale nie dłużej niż tydzień, bo później robią się za suche. Często można się spotkać z suszeniem kasztanów na specjalnych matach, by później zmielić je na mączkę, z której dawniej przygotowywano pożywne papki, makarony, ciasta, zagęszczacze do zup. Na Korsyce można było spotkać chleb przygotowywany z mąki kasztanowej tzw. „drewniany chleb”.

Dawniej kasztany jedzone były głównie przez ludzi ubogich. Dopiero później zaczęły pojawiać się na arystokratycznych stołach. Ekskluzywną przekąską stały się kasztany karmelizowane – czyli kasztany zanurzone na dwa dni w syropie z wanilii i następnie polane syropem cukrowym.

Kasztany pieczone

Często można się spotkać z kasztanami pieczonymi. W tym celu na czubku kasztana trzeba naciąć krzyżyk (po to, aby nie wystrzelił podczas pieczenia) i wstawić do nagrzanego do 200oC piekarnika. Rozsypane na blasze kasztany należy piec około 15-20 minut aż popękają.

Właściwości kasztanów

Kasztany mogą być stosowane jako lekarstwo przeciw truciznom i wściekliźnie.

Wzmacniają odporność organizmu i przeciwdziałają infekcjom. Są dobre na stres i przemęczenie. Zawierają kwas jabłkowy, lecytynę, magnez, żelazo, potas i witaminy B1, B2 oraz E. Są sycące dzięki zawartości błonnika. Zawierają również białka i tłuszcze (w większości nienasycone) a także sporo potasu.

Kasztany jadalne są całkowicie pozbawione glutenu i mogą być spożywane przez osoby dotknięte celiakią.

Kasztany jadalne mają zastosowanie również w medycynie, dzięki zawartości escyny, która ma właściwości uszczelniania ścian naczyń krwionośnych i zmniejszenia obrzęków.

Pochodzenie kasztanów

Do XVI wieku w obrębie Morza śródziemnego kasztany były podstawą wyżywienia podczas zimowych miesięcy, szczególnie w niegościnnych rejonach górskich, jednak ich popularność zaczęła maleć, kiedy rozpoczęły się „zarazy kasztanowe”. Dodatkowo do spadku popularności kasztanów przyczyniło się rosnące zainteresowanie ziemniakami.

Mimo to kasztany są ciekawymi owocami, które warto spróbować. W Polsce coraz częściej można je spotkać w sklepach sprowadzających produkty z krajów, w których rosną.