Makarony

Wyświetlanie wszystkich 11 wyników

Włoskie makarony są najlepsze na świecie i długo pozycja lidera się nie zmieni to pewne. Ważne aby wybierać je świadomie bo na polskim rynku znajdziemy wiele pseudo włoskich makaronów a to już nie to samo. Marki takie jak Barilla, Agnesi, Pastificiobelli, Bartollini, DeCecco to doskonale marki które rekomenduję i znajdą się w ofercie delikatesów.

Makaron włoski

Produkt wydaje się bardzo prosty trochę mąki, wody, soli i ew. jajek. Ale, no właśnie jakiej mąki i jakich jajek w jakich proporcjach, jak wymieszane i jak wytłoczone no i bardzo ważne jak wysuszone! To już bardziej skomplikowane.

Makaron na jakość a nie ilość

Najlepsze makarony powstają u małych regionalnych producentów. Zazwyczaj spora część procesu produkcji doglądana jest przez samego właściciela. Używane są składniki najwyższej jakości i dba się o to aby produkt finalny był najwyższej jakości niestety kosztem ceny. Jak wszyscy wiemy dobre kosztuje.

Kształt ma znaczenie

We Włoszech każdy kształt makaronu przypisany jest do innego sosu. Jedne podaje się z mięsem inne z warzywami. Do jednych stosujemy sosy na bazie śmietany do innych pomidorowe. Jeśli chcieli byście się dowiedzieć więcej zapraszam na bloga.