Ryż włoski

Wyświetlanie wszystkich wyników: 1

Włoski ryż do risotto

Włoski ryż do risotto jest niezwykle popularny na całym świecie. Wystarczy trochę bulionu, wina, warzyw i danie gotowe. Jednak najważniejszy jest dobrej jakości ryż, który połączy te wszystkie składniki.

Ryż risotto podczas gotowania wytwarza skrobię – ciągłe mieszanie ściera skrobię z powierzchni ryżu, gdzie następnie rozpuszcza się i zagęszcza sos. Wybór ryżu, który nie ma wystarczającej ilości skrobi,nie pozwoli na osiągnięcie kremowej konsystencji dobrego risotto.

Włoski ryż – historia i pochodzenie

Ryż był powszechnym zbożem w starożytnych Chinach i Indiach.  Na przestrzeni wieków ryż ostatecznie dotarł do Europy, najpierw do Grecji, a następnie do ziemi rzymskiej. Bogaci Rzymianie używali mąki ryżowej do przygotowania kremu, który zmiękcza i rozjaśnia skórę.

Ryż, podobnie jak jaja występuje w różnych rozmiarach i gatunkach. Włoski ryż jest klasyfikowany według długości (krótki lub długi), kształtu (okrągły lub owalny) i wielkości (mały, średni lub duży). Włochy uprawiają głównie krótki ryż w kształcie beczki, który różni się od ryżu długoziarnistego. Cztery główne kategorie oparte na wielkości ziarna to comune, semifino, fino i superfino. Ryż superfino jest typem najczęściej używanym do risotto, a na jego czele stoi Arborio. Jednak weneccy kucharze preferują odmianę Carnaroli, która została wynaleziona w latach 50-tych. 

Włoski ryż risotto – rodzaje

N apółkach sklepowych w marketch można spotkać produkty opisane już jako “ryż do risotto”. Jest to sporym ułatwieniem, warto jednak wiedzieć jakie rodzaje istnieją i czym się wyróżniają.

  • Ryż carnaroli

Nazywani „królem”jeśli chodzi o włoski ryż risotto, szefowie kuchni lubią go używać ze względu na jego wspaniały smak i trwałość. Z tego rodzaju ryżu powstaje najbardziej kremowe i delikatne risotto.

  • Ryż Arborio

Ta odmiana ryżu nie jest tak skrobiowa jak carnaroli, ale jest najbardziej dostępna. Przez niską zawartość skrobi produkt jest stosunkowo łatwy do rozgotowania. Włoski ryż arborio jest chyba jednym z najbardziej znanych, a czasem jedynym. 

  • Ryż Vialone Nano

Ten włoski ryż jest uprawiany w regionie Veneto we Włoszech. W jego hodowli nie używa się środków chemicznych ze względu na wysoką wrażliwość tej rośliny. Ma wysoką zawartość skrobi, gotuje się szybciej niż Carnaroli i daje bardzo kremowe risotto.

Istnieją również inne trudniejsze do znalezienia rodzaje ryżu risotto – takie jak baldo, cal riso i maratelli – to również świetne opcje.Na opakowaniach ryżu risotto można znaleźć opis superfino, semifino i fino, ale odnoszą się one tylko do szerokości ziaren.

Jak przygotować włoski ryż do risotto?

Risotto to danie proste i najlepiej smakuje z małą ilością składników. Wystarczy dobry ryż do risotto, wino, bulion/ rosół i trochę soffrito (baza smażonych warzyw, które zapewniają urozmaicenie całej potrawy). Najpierw podsmażamy na maśle ryż. Kolejnym etapem jest dodanie warzyw. Wszystko smażymy  przez kilka minut i dodajemy wino.

Mieszanie jest bardzo ważne, ponieważ trzeba uwolnić z ziaren skrobię, która sprawia, że ​​konsystencja risotto jest bardziej kremowa. Używaj drewnianej łyżki i mieszaj regularnie dolewając od czasu do czasu bulion, aby konsystencja była gładka i kremowa.  Na koniec wystarczy dodać parmezan i podać. 

Dania z włoskiego ryżu risotto

Włoski ryż nie jest używany tylko do risotto. Jednym z bardziej znanych potraw ryżowych jest Minestrone alla Milanese. Obfite zupy warzywne z ryżem. Riso al Salto to sposób na wykorzystanie resztek risotto – sprasowanych w paszteciki i smażonych na maśle. Innym oszczędnym wykorzystaniem resztek jest dodanie ryżu do jajek na omlet ryżowy. Popularne są również Arancini ( to smażone kulki ryżowe z nadzieniem zwykle z sera) szczególnie jako przekąską we włoskich kawiarniach i barach. Pomidory nadziewane ryżem stanowią doskonałe antipasto, zwłaszcza w przypadku dużych odmian pomidorów uprawianych wokół Zatoki Neapolitańskiej. Włoski ryż jest również używany w deserach,

Włosi traktują swój ryż jak makaron. W przeciwieństwie do wielu azjatyckich i indyjskich odmian ryżu, włoski ryż nigdy nie jest płukany ani moczony. Najczęściej sprzedawany w próżniowych opakowaniach, które zapobiegają łamaniu i zeskrobywaniu ziaren.

W ofercie naszego sklepu z produktami włoskimi znajdziecie również inne włoskie ryże. Ryże do sałatek, zimnych i ciepłych przystawek, pełnoziarniste czy czarne do typowych włoskich potraw.

Znajdziecie tu również ostatnio bardzo popularne miksy zbożowe skomponowane z wielu różnych ziaren oraz bardzo popularną we Włoszech soczewicę i ciecierzycę.