Octy balsamiczne

Wyświetlanie wszystkich wyników: 8

Bardzo niewiele osób jest świadomych jak ciekawym produktem są octy balsamiczne!

Czym muszą się charakteryzować dobre octy balsamiczne?

Dobre włoskie octy balsamiczne, zwane czarnym złotem, od wieków były uznawane za jeden z najbardziej wartościowych produktów. W czasach panowania włoskiego rodu D’Este wręczano sos balsamiczny tylko największym osobistościom oraz sprzymierzeńcom królewskim. Prawdziwy ocet balsamiczny ma gęstą konsystencję i ciemny głęboki odcień. Ponadto musi spełniać pewne kryteria, które świadczą o jego oryginalności i niepowtarzalności. Jakie one są?

Oryginalne włoskie octy balsamiczne – czyli jaki?

Tradycyjny włoski ocet balsamiczny ma przeważnie błyszczący odcień ciemnego brązu. Jego konsystencja niezwykle przypomina syrop, gęsty i kleisty. Oryginalny produkt pochodzi prosto z Włoch, a najstarsze i najdroższe produkuje się w rejonach Reggio Emilia. Alternatywą dla nich są octy balsamiczne z Modeny (aceto balsamico di Modena), które także są oryginalne oraz powstają zgodnie z tradycyjnymi recepturami z dwóch odmian winogron. Mowa o trebbiano – winogrona białe oraz lambrusco – czerwone.

Do wyprodukowania 1 litra tego przysmaku często wykorzystuje się około 145 kg surowych winogron. Długie gotowanie sprawia, że octy balsamiczne tracą prawie 70% objętości. Następnie produkt zostaje rozlany w formie zagęszczonego soku do drewnianych beczek, gdzie leżakuje wiele lat – nawet ponad 20. 

Składniki włoskiego octu balsamicznego także muszą być starannie wyselekcjonowane. Zazwyczaj skład wygląda następująco:

  • 20–70% niesfermentowanych cukrów,
  • do 12% glicerolu,
  • 8% kwasu octowego,
  • 4% kwasu winowego, jabłkowego i innych nielotnych kwasów,
  • 1% etanolu.

 Do czego jest przeznaczony włoski ocet balsamiczny?

Ten wyjątkowy specjał rzadko jest używany typowo do gotowania. W tym procesie traci cenne właściwości odżywcze, dlatego zazwyczaj stanowi dodatek do potraw. Znakomicie komponuje się z wszelkimi warzywami i owocami, a co za tym idzie z sałatkami oraz surówkami. Miłośnicy słodkości polewają nim nawet lody.

Sos balsamiczny może służyć jako uzupełnienie majonezów, sosów oraz innych oliw. Warto łączyć go z kalafiorem i brokułami, cukinią, a także papryką. To wspaniały dodatek do dań makaronowych, mięsnych i ryżowych. Smakosze owoców morza również mogą nim polać krewetki, ostrygi oraz inne wodne przysmaki.

Włoski ocet balsamiczny pasuje do gotowanych, smażonych oraz pieczonych dań. Podkreśla charakterystyczny smak wołowiny i dziczyzny, ponadto świetnie smakuje z serami – jest często polecany do ich degustacji. To uniwersalny produkt, podawany osobno lub na gotowo z innymi posiłkami. 

Czy octy balsamiczne są zdrowe?

 Sos balsamiczny jest nie tylko smaczny, ale też zdrowy. Obfituje w minerały, takie jak fosfor, magnes i potas. Poza tym zawiera antyoksydanty, które działają przeciwnowotworowo. Obniża przy tym prawdopodobieństwo wystąpienia miażdżycy, zawału oraz udaru. Eliminuje tak zwany zły cholesterol, wyrównuje ciśnienie krwi, a nawet działa pozytywnie na wygląd.

Regularne spożywanie sosu balsamicznego nawilża skórę, włosy i paznokcie, wygładza, uelastycznia i wykazuje właściwości przeciwstarzeniowe. Co ciekawe pomaga także w… odchudzaniu! Przyspiesza spalanie tłuszczów, usuwa z organizmu toksyny oraz reguluje pracę jelit. 

Jaki ocet balsamiczny wybrać? 

Na rynku jest mnóstwo octów balsamicznych, często niestety marnej jakości. Dlatego warto kupić ten specjał w naszym sklepie. Oferujemy oryginalne octy balsamiczne prosto w Włoch, w tym z rejonów Modeny. Niektóre leżakowały nawet ponad 10 lat w drewnianych beczkach, dzięki czemu uzyskały gęstą niepowtarzalną konsystencję i wykwintny smak.

Oryginalne włoskie octy balsamiczne może nie należą do najtańszych produktów, jednak są niepowtarzalne i bogate w najcenniejsze składniki odżywcze. Zdrowe, smaczne i niezwykle wydajne, zagoszczą w Twojej kuchni na długo. To inwestycja, która zwróci się z nawiązką – produkt starczy na bardzo długo, a zachwycone miny gości będą mówiły same za siebie.