Oliwy extra vergine i oleje

Wyświetlanie 1–27 z 29 wyników

Włoska oliwa to przysmak prosto z Italii, który podbija serca wszystkich zwolenników tej charakterystycznej kuchni. Nasz sklep ma w ofercie wiele zróżnicowanych kompozycji szczepów oliwnych, dostosowanych do najwykwintniejszych potraw.
Oferujemy oliwę z Włoch o przeróżnych smakach, konsystencjach i aromatach, tylko od najlepszych producentów. Posmak trufli, karczochów i migdałów, delikatna nutka kwiatowa lub ziołowa, kwaskowatość zielonych pomidorów… osobiście poznaj nasze starannie wyselekcjonowane produkty!

Włoska oliwa – co mamy w asortymencie?

Włochy to serce naszej łacińskiej cywilizacji i kolebka kultury kulinarnej. Włoska oliwa stanowi kompozycję niepowtarzalnego smaku, aromatu i doznań dla podniebienia. Co ciekawe, niektóre tłocznie oliwy są znane od wieków, a wiele pojedynczych drzew oliwnych rodzi owoce od czasów… przed narodzeniem Chrystusa!
Świadomi wyjątkowości oliw z Włoch, oferujemy klientom tylko produkty o nienagannej jakości. Przeznaczone do chleba, sałatek, dań głównych i sosów są cennym źródłem kwasów oleinowych, witamin z grupy B, prowitaminy A, witaminy C oraz minerałów. Oliwa z oliwek to wyjątkowy tłuszcz, faworyt lekarzy i dietetyków. Skutecznie zwalcza wolne rodniki i zatrzymuje procesy starzenia się organizmu.
W naszym sklepie znajdują się włoskie oliwy renomowanych producentów – w tym Poddi Tartufi, Terre Francescane, z serii Grand Tour, jak i Farchioni Casolare. Zależnie od odmiany charakteryzuje je przeróżna gama smaków i odcieni – od żółtego do ciemnozielonego. Pikantne, łagodne, o posmaku ziół, kwiatów, orzechów czy ze słodką lub gorzką nutką, z łatwością dopasujesz do własnych preferencji.

Oliwa extra vergine – z miłości do zdrowia i natury

W sklepie nie mogłoby zabraknąć naturalnej, ekologicznej i prozdrowotnej oliwy extra vergine. Im mniejszy jej procent kwaskowości, tym delikatniejsza włoska oliwa. Warto wiedzieć, że na polskim rynku takich produktów jest naprawdę niewiele, a mnóstwo z nich powstaje z kilku mieszanek.
My oferujemy oliwę extra vergine z jednego gatunku drzewka oliwnego (monokultivar) – nienawożonego opryskami i nawozami. Ta oliwa z Włoch jest tłoczona tylko i wyłącznie metodą mechaniczną na zimno. Nasze produkty potwierdzają stosowne certyfikaty, w tym D.O.P oraz I.G.P, a także BIO. To gwarancja uprawy oliwek zgodnie z normami ekologicznymi.

Różne rodzaje oliwy z Włoch – stawiamy na różnorodność

Oprócz ekologicznej oliwy extra vergine mamy w asortymencie produkty z przeróżnych włoskich rejonów. Z Sycylii, Puglii czy Sardynii, charakteryzują się rozmaitymi właściwościami. Tak więc klient może posmakować oliwy z oliwek o złotej barwie z dodatkiem ziół, kwiatów i pomidorów, a nawet trufli.
W sklepie nie brakuje aromatów orzechowych i pieprzowych. Dla smakoszów karczochów i migdałów również mamy przepyszne oliwy włoskie. Kompozycje słodkie, wytrawne, pikantne, delikatne – to Ty decydujesz, który produkt znajdzie się w Twojej kuchni i zostanie w niej na dłużej. Oferujemy też oleje, w tym chilli, z pestek dyni, arachidowe oraz wiele innych. Każdy z nich jest rekomendowany do innej grupy potraw czy kuchni.

Do czego wykorzystać smakowite oliwy włoskie?

Oliwy z Włoch wykorzystasz do praktycznie każdej potrawy. Pysznie komponują się z pieczywem. W tym przypadku wyjątkowy smak zapewniają oliwy z oliwek korzenne i pikantne. Ponadto znajdą zastosowanie w sałatkach – tutaj sprawdzą się również nutki winne i ziołowe. Ten zdrowy tłuszcz specjaliści polecają do makaronów, owoców morza, a nawet mięs.
Warto jednak osobiście się zagłębić w różnorodność bukietów smakowych. Każdy indywidualnie dopasuje oliwę do swoich preferencji. Do użytku na zimno, smażenia lub pieczenia, wyróżnia się prawdziwą uniwersalnością. Niezaprzeczalnie powinna się znaleźć w każdej kuchennej szafce, zawsze tuż pod ręką.