Oliwy extra vergine i oleje

Wyświetlanie 1–27 z 29 wyników

Oliwy extra vergine i oleje – kategoria bez której włoska kuchnia nie może istnieć. Dlatego:

Oliwa z Włoch

Oliwa extra vergine tłoczona tylko i wyłącznie metodą mechaniczną na zimno. Cieszy się tak dużym powodzeniem wśród konsumentów ze względu na swoje właściwości zdrowotne i kulinarne. Dodatkowo te najbardziej pożądane posiadają certyfikaty takie jak:

Certyfikat D.O.P oraz I.G.P

Certyfikaty D.O.P oraz I.G.P gwarantują region pochodzenia i miejsce uprawy oliwek z których powstają. Niektóre z nich posiadają dodatkowo:

Oliwy ekologiczne z certyfikatem BIO

Certyfikat BIO potwierdzający że oliwki były uprawiane zgodnie z normami ekologicznymi. Kolejny element to:

Oliwa extra vergine monokultivar

Monokultivar to określenie precyzujące z jakiego gatunku oliwek jest tłoczona dana oliwa. W większości oliwy oferowane na półkach sklepowych to tzw. blendy (mieszanki wielu gatunków, a nawet wielu regionów i krajów pochodzenia upraw oliwek). Dlatego oznaczenie monokultivar świadczy o tym że dana oliwa została wytłoczona tylko i wyłącznie z jednego gatunku oliwek.

Kategoria oliwy extra vergine i oleje to doskonały przykład jak ogromne znaczenie ma pochodzenie produktu

Pozostałe oleje to takie produkty jak olej arachidowy, z pestek dyni czy olej z pestek słonecznika itp. W dzisiejszych czasach ich zastosowanie zostało znacząco sprecyzowane i każdy z nich rekomendowany jest do innej grupy potraw czy kuchni. Szczegółowe zastosowanie i właściwości opisane będą na poszczególnych kartach produktu oraz na blogu.