Sycylijskie cytrusy

Nie znaleziono produktów, których szukasz.

Kiedy w Polsce pojawiają się pierwsze oznaki zimy, dla nas oznacza to początek sezonu cytrusowego. O zaletach jedzenia pomarańczy, mandarynek i innych cytrusów chyba wszystko zostało już powiedziane i doskonale wiemy, jak dużo dobrego czynią one naszym organizmom.

Nie pozostaje nam zatem nic innego jak zaprosić Cię na wspólne korzystanie z dobrodziejstw włoskiej wyspy jaką jest Sycylia.

Dlaczego uważamy że nasze pomarańcze są wyjątkowe?

  • Przede wszystkim dlatego, że pochodzą z jednego sadu. Dzięki temu możemy nie tylko zagwarantować dostawy znanych przez nas i sprawdzonych przez Was odmian pomarańczy, ale też zapewnić ich powtarzalność Kupując owoce na bazarze, czy w różnych sklepach internetowych kupujesz je najczęściej z różnego rodzaju giełd spożywczych, gdzie trafiają z przypadkowych źródeł w zależności od dostępności i ceny (musi być niska).  Nasze pomarańcze nie są najtańsze właśnie dlatego, że cena nie jest dla nas wyznacznikiem priorytetowym.
  • Owoce nie są woskowane ani pryskane substancjami przeciwgrzybicznymi przed transportem. Oznacza to, że można je spożywać w całości. Skórka doskonale nadaje się nie tylko do ususzenia, ale również kandyzowania, czy smażenia na konfitury.
  • Wieloletnia  współpraca z jednym dostawcą daje nam gwarancję niezmienności jakości dostaw , mamy sprawdzony, dobrze działający system logistyczny, który daje nam kontrolę nad całym łańcuchem dostawy. Od zbioru do dostawy do naszego magazynu.

Sycylijskie pomarańcze, najbardziej lubiane odmiany

Odmiana Moro

Pomarańcza Moro jest tak nazywana ze względu na dość ciemny kolor miąższu. Jest bogata we flawonoidy i antocyjany, typowy pigment, który pojawia się przy opadach śniegu na Etnę. Te substancje przeciwutleniające, przydatne w profilaktyce niektórych chorób, są przyczyną czerwonego zabarwienia. Skórka jest pomarańczowa z bardziej intensywnymi odcieniami z jednej strony.

Odmiana ta ma bardziej intensywny smak niż pozostałe i jest mniejsza niż odmiana Tarocco. Idealnie nadaje się do świeżo wyciskanych soków ze względu na bardzo niską kwasowość.

Okres dojrzewania: styczeń – marzec
Pigmentacja: czerwona
Drzewa: 1500
Smak: wyraźny -czasem słodki, często bardziej winny
Wielkość: średnie i małe

Odmiana Tarocco Ippolito

Pomarańcza Ippolito Tarocco została uzyskana przez mikroszczepienie i termoterapię na Uniwersytecie w Katanii w 1998 roku. Należy do rodziny Tarocco i charakteryzuje się wysokim stężeniem antocyjanów zarówno w skórze, jak i miąższu, co sprawia że jest intensywnie czerwona. Owoce są bardzo soczyste, bez pestek, o okrągłym kształcie i średnio cienkiej, pomarańczowej skórce, często pigmentowanej.

Sok pomarańczowy Ippolito Tarocco jest doskonały dzięki dobrej równowadze cukrów i kwasów. Okres kwitnienia to wiosna z pojedynczymi białymi i bardzo pachnącymi kwiatami. Roślina jest dość tolerancyjna na zimno. W osłoniętym środowisku dobrze utrzymuje się do -8°C, -10°C.

Okres dojrzewania: styczeń – luty
Pigmentacja: czerwona
Drzewa: 2500
Smak/Aromat: słodki
Wielkość: średni-duży

Odmiana Tarocco Gallo

Pomarańcza Gallo Tarocco to jedna z najbardziej wyrafinowanych i cenionych odmian spośród wszystkich pomarańczy Tarocco. Sprowadzona do Włoch z Chin w XVII wieku przez mnicha jezuitę, dziś jest jednym z najchętniej uprawianych na równinie Katanii. Charakteryzuje się wysoką soczystością, truskawkowym aromatem, niską kwasowością i bezpestkowym miąższem.

Skórka jest cienka i gładka, średniej lub cienkiej grubości, pomarańczowo-żółtej i zaczerwienionej na ponad połowie powierzchni. Jego pigmentacja zmienia się w zależności od stopnia dojrzałości owocu, ale zazwyczaj jest ciemnoczerwona.

Okres dojrzewania: luty – marzec
Pigmentacja: pomarańczowo – czerwony
Drzewa: 1500
Smak: Aromat truskawkowy
Wielkość: średni – duży

Cart Menu Button Image0Left Menu Icon
Your Cart