Trufle

Nie znaleziono produktów, których szukasz.

Trufle kojarzą się z prestiżem i luksusem, a wiele osób mylnie uważa, że goszczą one tylko na suto zastawionych stołach bogaczy. Owszem, jest to wytworny produkt, jednak każdy z nas może cieszyć wybornym i charakterystycznym smakiem tych grzybów. Z trufli można przygotowywać naprawdę wyśmienite dania i łączyć je z dobrze znanymi produktami, takimi jak pierś z kurczaka, cielęcina lub jajka. Jako że aromat i smak trufli jest wyjątkowo intensywny, zazwyczaj nie są one podstawą dania, a jego pysznym uzupełnieniem. Do czego więc używać trufli i jakie smaczne dania można z nich przyrządzić?

Trufle – zdrowotne właściwości

Trufle się kocha albo nienawidzi. Jest to spowodowane ich charakterystycznym i wyrafinowanym smakiem. Chociaż we Włoszech znajduje się mnóstwo ich odmian, tylko niektóre są jadalne. Smakosze gustują zarówno w białych, jak i czarnych truflach, więc każdy z tych rodzajów ma swoich zagorzałych zwolenników. Mimo wszystko to trufla biała występuje rzadziej i z tego powodu jest niezwykle kosztowna. Czarna trufla jest powszechniejsza, jednak nie znaczy to, że mniej smakowita i wartościowa.

Trufle mają mnóstwo właściwości odżywczych, które mają pozytywny wpływ na zdrowie i czynią je jeszcze bogatszymi smakołykami. Białko, znajdujące się w nich, zawiera cenne dla człowieka aminokwasy, także te, które są źródłem siarki, czyli cysteinę i metioninę. W dodatku trufle nie mają zbyt dużo tłuszczu, lecz za to zawierają cenne kwasy omega-3. 

Są one także bogate w sole mineralne, węglowodany i nieocenioną witaminę D. Ta witamina jest szczególnie pożądana, ponieważ nie występuje w wielu pokarmach, a odpowiada za cały układ odpornościowy i nerwowy. W dodatku skutecznie wzmacnia kości. 

Grzyby te mają właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe, a nawet odmładzające, dlatego są tak cenione w przemyśle kosmetycznym np. w zabiegach anti-aging. Najchętniej jednak wykorzystywane są jako pyszny dodatek do potraw, dlatego warto wiedzieć, z czym je łączyć i jakie dania są godne uwagi.

Trufle pochodzenie

Zbierane są głównie we Włoszech oraz Francji. Nie oznacza to jednak że tylko tam występują. Można je również zbierać na Bałkanach, a nawet w niektórych regionach Polski.

Z czym łączyć trufle?

Trufle najlepiej dodawać do ciepłych potraw, ponieważ wyższa temperatura jeszcze bardziej podkreśla ich smak i aromat. Te smaczne grzyby doskonale komponują się z:

  • makaronem,
  • owocami, szczególnie morza np. małżami,
  • jajkami,
  • wieprzowiną,
  • dziczyzną,
  • piersią z kurczaka.

Pyszny omlet lub jajecznica z truflami to raj dla podniebienia, a trufle jako składnik farszu do pieczeni, cenione są przez kucharzy wielu luksusowych restauracji. W domu można samemu przyrządzić takie dania, które zaserwowane gościom, zostaną docenione przez najwybredniejsze osoby.

Trufle – gdzie je kupić?

Chociaż trufle gościły na stołach cesarzy, królów i największych władców, a Katarzyna Medycejska woziła je ze sobą w bagażu, nie mogąc się bez nich obyć, dzisiaj każdy z nas może ich posmakować. Trufle w postaci pasty lub kremu dostępne są na rynku, można zakupić je online na stronie Delikatesy Włoskie Smaki Południa  w bardzo korzystnej cenie, nawet poniżej 50 zł. Szczególnie godne uwagi są trufle w kawałkach, które można fantazyjnie komponować z pospolitymi, jak i wykwintnymi daniami.

Cena trufli

W szczególności od ich dostępności, gatunku, wielkości poszczególnych sztuk, a nawet ich kształtu.

Trufle – gotowe przepisy 

Chociaż są pyszne same w sobie, a smak czarnej trufli często określany jest jako lekko czosnkowy, oliwny, ziemisty, a przez wielu orzechowy lub czekoladowy, warto łączyć je z innymi produktami. Jeśli samodzielnie zbierzesz trufle, najlepiej przygotuj je jak najszybciej, aby nie straciły swojej świeżości. 

Pyszne spaghetti z parmezanem, posypane cienkimi płatkami truflowymi lub risotto z ich dodatkiem to propozycje szybkich i prostych dań. W dodatku potrawy te znane nam na co dzień, nabiorą zupełnie innego smaku z dodatkiem trufli

Dla osób, które pragną szybko coś przekąsić, najłatwiejszą do wykonania przekąską jest bruschetta, czyli pyszne opieczone kromki chleba polane oliwą z dodatkiem trufli. Dla bardziej wymagających smakoszy, którzy chcą spróbować czegoś wyjątkowego, idealnym wyborem będą kotleciki w sosie truflowym z dodatkiem brandy. Szczegółowy przepis na kotleciki i na wyśmienity omlet można poznać na stronie Delikatesów Włoskich Smaki Południa.  

Trufle mogą też być smacznym dodatkiem do tostów francuskich, dań z kalafiora, a nawet jako uzupełnienie dowolnej sałatki. Do tego wytrawne wino lub szampan i można delektować się smakiem przyrządzonej samodzielnie potrawy. 

Podział trufli

Trufle dzielimy na dwie główne grupy czarne oraz białe. Zdecydowanie bardziej szlachetne i trudniej dostępne są trufle białe. Osiągają one zawrotne ceny. Najpiękniejsze okazy licytowane są na specjalnych aukcjach gdzie osiągają zawrotne wyniki po kilkaset tysięcy dolarów za szt.

Cart Menu Button Image0Left Menu Icon
Your Cart
Delikatesy włoskie
Przegląd prywatności

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.