Trufle
Trufle kojarzą się z prestiżem i luksusem, a wiele osób mylnie uważa, że goszczą one tylko na suto zastawionych stołach bogaczy. Owszem, jest to wytworny produkt, jednak każdy z nas może cieszyć wybornym i charakterystycznym smakiem tych grzybów. Z trufli można przygotowywać naprawdę wyśmienite dania i łączyć je z dobrze znanymi produktami, takimi jak pierś z kurczaka, cielęcina lub jajka. Jako że aromat i smak trufli jest wyjątkowo intensywny, zazwyczaj nie są one podstawą dania, a jego pysznym uzupełnieniem. Do czego więc używać trufli i jakie smaczne dania można z nich przyrządzić?
Trufle – zdrowotne właściwości
Trufle się kocha albo nienawidzi. Jest to spowodowane ich charakterystycznym i wyrafinowanym smakiem. Chociaż we Włoszech znajduje się mnóstwo ich odmian, tylko niektóre są jadalne. Smakosze gustują zarówno w białych, jak i czarnych truflach, więc każdy z tych rodzajów ma swoich zagorzałych zwolenników. Mimo wszystko to trufla biała występuje rzadziej i z tego powodu jest niezwykle kosztowna. Czarna trufla jest powszechniejsza, jednak nie znaczy to, że mniej smakowita i wartościowa.
Trufle mają mnóstwo właściwości odżywczych, które mają pozytywny wpływ na zdrowie i czynią je jeszcze bogatszymi smakołykami. Białko, znajdujące się w nich, zawiera cenne dla człowieka aminokwasy, także te, które są źródłem siarki, czyli cysteinę i metioninę. W dodatku trufle nie mają zbyt dużo tłuszczu, lecz za to zawierają cenne kwasy omega-3.
Są one także bogate w sole mineralne, węglowodany i nieocenioną witaminę D. Ta witamina jest szczególnie pożądana, ponieważ nie występuje w wielu pokarmach, a odpowiada za cały układ odpornościowy i nerwowy. W dodatku skutecznie wzmacnia kości.
Grzyby te mają właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe, a nawet odmładzające, dlatego są tak cenione w przemyśle kosmetycznym np. w zabiegach anti-aging. Najchętniej jednak wykorzystywane są jako pyszny dodatek do potraw, dlatego warto wiedzieć, z czym je łączyć i jakie dania są godne uwagi.
Trufle pochodzenie
Zbierane są głównie we Włoszech oraz Francji. Nie oznacza to jednak że tylko tam występują. Można je również zbierać na Bałkanach, a nawet w niektórych regionach Polski.
Z czym łączyć trufle?
Trufle najlepiej dodawać do ciepłych potraw, ponieważ wyższa temperatura jeszcze bardziej podkreśla ich smak i aromat. Te smaczne grzyby doskonale komponują się z:
- makaronem,
- owocami, szczególnie morza np. małżami,
- jajkami,
- wieprzowiną,
- dziczyzną,
- piersią z kurczaka.
Pyszny omlet lub jajecznica z truflami to raj dla podniebienia, a trufle jako składnik farszu do pieczeni, cenione są przez kucharzy wielu luksusowych restauracji. W domu można samemu przyrządzić takie dania, które zaserwowane gościom, zostaną docenione przez najwybredniejsze osoby.
Trufle – gdzie je kupić?
Chociaż trufle gościły na stołach cesarzy, królów i największych władców, a Katarzyna Medycejska woziła je ze sobą w bagażu, nie mogąc się bez nich obyć, dzisiaj każdy z nas może ich posmakować. Trufle w postaci pasty lub kremu dostępne są na rynku, można zakupić je online na stronie Delikatesy Włoskie Smaki Południa w bardzo korzystnej cenie, nawet poniżej 50 zł. Szczególnie godne uwagi są trufle w kawałkach, które można fantazyjnie komponować z pospolitymi, jak i wykwintnymi daniami.
Cena trufli
W szczególności od ich dostępności, gatunku, wielkości poszczególnych sztuk, a nawet ich kształtu.
Trufle – gotowe przepisy
Chociaż są pyszne same w sobie, a smak czarnej trufli często określany jest jako lekko czosnkowy, oliwny, ziemisty, a przez wielu orzechowy lub czekoladowy, warto łączyć je z innymi produktami. Jeśli samodzielnie zbierzesz trufle, najlepiej przygotuj je jak najszybciej, aby nie straciły swojej świeżości.
Pyszne spaghetti z parmezanem, posypane cienkimi płatkami truflowymi lub risotto z ich dodatkiem to propozycje szybkich i prostych dań. W dodatku potrawy te znane nam na co dzień, nabiorą zupełnie innego smaku z dodatkiem trufli.
Dla osób, które pragną szybko coś przekąsić, najłatwiejszą do wykonania przekąską jest bruschetta, czyli pyszne opieczone kromki chleba polane oliwą z dodatkiem trufli. Dla bardziej wymagających smakoszy, którzy chcą spróbować czegoś wyjątkowego, idealnym wyborem będą kotleciki w sosie truflowym z dodatkiem brandy. Szczegółowy przepis na kotleciki i na wyśmienity omlet można poznać na stronie Delikatesów Włoskich Smaki Południa.
Trufle mogą też być smacznym dodatkiem do tostów francuskich, dań z kalafiora, a nawet jako uzupełnienie dowolnej sałatki. Do tego wytrawne wino lub szampan i można delektować się smakiem przyrządzonej samodzielnie potrawy.
Podział trufli
Trufle dzielimy na dwie główne grupy czarne oraz białe. Zdecydowanie bardziej szlachetne i trudniej dostępne są trufle białe. Osiągają one zawrotne ceny. Najpiękniejsze okazy licytowane są na specjalnych aukcjach gdzie osiągają zawrotne wyniki po kilkaset tysięcy dolarów za szt.