Koniec września i początek października to czas, kiedy wszystkie kawiarnie celebrują rytuał picia kawy.  O tym magicznym napoju napisano już tak wiele, że trudno zaskoczyć czymś nowym…. więc nie będziemy nawet próbować…. 🙂

No ale przecież obchodzimy Międzynarodowe Święto Kawy, a ponieważ kawa zajmuje ważne miejsce nie tylko w naszych sercach ale i na  półkach e-sklepowych mamy dla Was kilka kawowych propozycji na każdy dzień tygodnia.

Poniedziałek- wiesz, że jak co tydzień, musisz rano wstać, ale masz nadzieję, że kiedyś dzień świstaka zdarzy się właśnie w niedzielę i że dziś to wciąż wczoraj.

W poniedziałek, niezależnie od tego, czy pięknie świeci słońce, czy leje deszcz potrzebujesz naparu, który bez zbędnych ceregieli postawi Cię na nogi. Do wyboru masz aż (uwaga!!!) 5 wariacji na temat ESPRESSO.

  1. Klasyczne Espresso (30 ml espresso).
  2. Espresso Doppio ( 60 ml espresso).
  3. Ristretto (22 ml espresso) ta kawa obudzi nawet śpiącą królewnę 🙂
  4. Short Macchiato (30 lub 60 ml Espresso z odrobinką mlecznej pianki).
  5. Espresso con panna (30 lub 60 ml Espresso z kleksem śmietanki)
espresso

Wtorek- pobudka nie była już taka trudna, ale po trzecim użyciu przycisku drzemki potrzebujesz kawy, która doda Ci energii.

Kawa z masłem orzechowym idealnie sprawdzi się przed porannym treningiem, ale nawet jeśli nie biegniesz na siłownię, ten napój podkręci Twój metabolizm i poprawi wydolność organizmu.

Żeby zrobić kawę z masłem orzechowym :

W rondelku podgrzej szklankę roślinnego mleka z kawałkiem wanilii i szczyptą cynamonu. Dodaj dwie łyżki masła orzechowego bez dodatków. Zmiksuj wszystko na gładki płyn, na koniec dodaj porcję espresso 30 lub 60 ml. Jeśli wolisz kawę słodszą, dodaj trochę miodu lub syropu klonowego.

 

kawa z masłem orzechowym

Środa- nawet nie zauważyłaś/eś, że połowa tygodnia już prawie za Tobą. Czas na złapanie oddechu. 

Proponujemy więc Kawę po irlandzku, ale w wersji  zmodyfikowanej, bo bez cukru i bitej śmietany. I pewnie nie powinniśmy nazywac jej Irish ale kto nam zabroni??? 😉

Do świeżo zaparzonego Americano dolej 30 ml whisky i gotowe. Dla amatorów kawy słodkiej proponujemy dodać łyżkę miodu.

 

kawa po irlandzku

Czwartek- dodaj kilka korzennych przypraw do porannej kawy a poczujesz nastrój świąt.  

100 ml mleka zagotuj w garnuszku. Dodaj 2-3 łyżeczki zmielonej kawy, pół laski cynamonu, kilka ziarenek kardamonu i szczyptę gałki muszkatołowej. Jeśli słodzisz, koniecznie do tej kawy użyj brązowego cukru, lub melasy. Zdejmij z kuchenki i odczekaj ok 3 minut. Po tym czasie przelej płyn przez sitko, ponownie postaw na kuchence i podgrzewając ubij lekko spieniaczką do mleka. Gotowe.

 

 

kawa pellini

Na Piątek jedyną słuszną opcją kawową jest Cafe de Cuba. Byle po 13-tej 🙂 

 To bardziej koktajl niż kawa. Mimo jego niskiej temepratury rozgrzeje Twoje ciało jak karaibski klimat.  Potrzebujesz dużą filiżankę(ok 250 ml) mocnej kawy, 40 ml białego rumu, 2 łyżeczki soku z limonki, kostki lodu i cukier puder(ok. 50-60g). 

Kawę wymieszaj  z cukrem pudrem i odstaw do lodówki na minimum 30 minut. Po tym czasie dodaj rum i sok z limonki, wymieszaj.  Do dwóch wysokich szklanek wsyp lód, dopełnij płynem. Można dodać listek mięty i ozodbić szklankę plasterkiem cytryny. 

 

kawa na zimno

W Sobotę zachęcamy do tego, żeby na poranną kawę wyjść do kawiarni.

Rozkoszuj się swoją ulubioną kawą, celebruj ten moment jak najdłużej. Na popołudniowe orzeźwienie najlepsza zaś będzie espresso tonic.

Żeby cieszyć się orzeźwiającym smakiem espresso tonic potrzebujesz tylko

  • kostki lodu według uznania
  • 150 ml tonicu :
  • 1 porcja espresso
  • plasterek cytryny lub limonki

Do szklanki wrzuć kostki lodu, dodaj tonic i plasterek cytrynki/limonki. Powoli dolewaj espresso, płyny na początku oddzielą się, co wygląda bardzo efektownie ale przed wypiciem radzimy wymieszać bo tylko wtedy otrzymasz oczekiwany smak. Prawda że pycha?

 

espresso tonic

Niedziela to niewątpliwie pora na kawę w formie deseru.  

Co powiesz na Crema Cappucciono- mus kawowy ze słodką śmietanką i wanilią? Ten deser jest najlepszy bo:

Po pierwsze: orzeźwia, podaje się go na zimno. Po drugie: pobudza, bazą jest mocne espresso. Po trzecie: dostarcza słodyczy. Do przepisu zapraszamy tędy

 

 

mus cappuccino

Mamy nadzieję, że spodoba Wam się choć część naszych propozycji. Oczywiście po „bazę” każdej kawy zapraszamy do naszego e-sklepu. Każdy miłośnik kawy znajdzie tu coś siebie.