Ta kawa idealnie wpasowuje się w jesienny nastrój. Wieczory robią się coraz dłuższe i mamy możliwość ich spędzania w domach częściej niż na zewnątrz. Kawa pomarańczowa łączy w sobie intensywny aromat kawy i cytrusów. To połączenie doskonałe. Świetnie sprawdzi się jako alternatywa popołudniowej lampki wina.

Kawa pomarańczowa- sposób przygotowania.

Do przygotowania tej orzeźwiającej, przyjemnie pomarańczowej kawy potrzebujesz:

1 pomarańczę

kilka goździków

3 łyżki brązowego cukru

300 ml świeżo zaparzonej kawy

40 ml likieru Cointreau 

Pomarańczę dokładnie umyć i wysuszyć. Zetrzeć trochę skórki do dekoracji. Wykroić dwa grube plastry a z reszty owocu wycisnąć sok. Plastry pomarańczy naszpikować goździkami.

Do małego garnka wsypać cukier i lekko go skarmelizować. Dodać plasterki pomarańczy z goździkami i rozprowadzić karmel wyciśniętym sokiem. Wszystko delikatnie gotować przez ok. 3 minuty aż sok zgęstnieje jak syrop. Wlać kawę i likier, wymieszać.

Można dodać 100 g ubitej śmietany, ale my nie jesteśmy jej fanami więc tego nie robimy. Zapal świece, otul się ciepłym kocem weź w dłonie ulubioną książkę i pomarańczowa kawę, a potem delektuj się chwilą.