Ta kawa idealnie wpasowuje się w jesienny nastrój. Wieczory robią się coraz dłuższe i mamy możliwość ich spędzania w domach częściej niż na zewnątrz. Kawa pomarańczowa łączy w sobie intensywny aromat kawy i cytrusów. To połączenie doskonałe. Świetnie sprawdzi się jako alternatywa popołudniowej lampki wina.
Kawa pomarańczowa- sposób przygotowania.
Do przygotowania tej orzeźwiającej, przyjemnie pomarańczowej kawy potrzebujesz:
1 pomarańczę
kilka goździków
3 łyżki brązowego cukru
300 ml świeżo zaparzonej kawy
40 ml likieru Cointreau
Pomarańczę dokładnie umyć i wysuszyć. Zetrzeć trochę skórki do dekoracji. Wykroić dwa grube plastry a z reszty owocu wycisnąć sok. Plastry pomarańczy naszpikować goździkami.
Do małego garnka wsypać cukier i lekko go skarmelizować. Dodać plasterki pomarańczy z goździkami i rozprowadzić karmel wyciśniętym sokiem. Wszystko delikatnie gotować przez ok. 3 minuty aż sok zgęstnieje jak syrop. Wlać kawę i likier, wymieszać.
Można dodać 100 g ubitej śmietany, ale my nie jesteśmy jej fanami więc tego nie robimy. Zapal świece, otul się ciepłym kocem weź w dłonie ulubioną książkę i pomarańczowa kawę, a potem delektuj się chwilą.