Dziś wariacja na temat kurczaka i sałatki caprese,
Świeże pomidory, których używa się do Caprese zastąpiliśmy pokrojonymi i obranymi ze skórki tzw pelati, a ser mozzarella będzie w tym daniu taki sam, jakiego używa się czasem do pizzy, twardszy i bardziej ciągnący. Zatem do dzieła
Składniki:
- 3 filety z kurczaka
- pomidory w puszce pelati Gran Gusto 400g.
- ser mozzarella twardy, ten, który używamy do pizzy
- parmezan
- świeża bazylia
- świeży rozmaryn
- sól, pieprz do smaku
Filety z kurczaka oczyścić, przekroić wzdłuż oprószyć odrobiną soli oraz pieprzu, dodać gałązkę rozmarynu. Położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i upiec z obu stron w piekarniku nagrzanym do temperatury 200′ (nie potrzebujemy do tego tłuszczu)
Po upieczeniu przełożyć filety do żaroodpornego naczynia, dodać puszkę pomidorów pelati Gran Gusto (wcześniej lekko posiekać pomidory nożem) i zapiekać całość około 20 minut. Po tym czasie wyjąć naczynie z pieca, posypać startą mozzarellą, oprószyć parmezanem, świeżą bazylią, odrobiną pieprzu i podawać. Buon appetito.