Jest regionem położonym w środkowych Włoszech między Apeninami a Morzem Tyrreńskim. Graniczy z regionami : Toskania, Umbria, Marche, Abruzja, Molise i Kampania. Stolicą i zarazem największym miastem jest Rzym. Lacjum jest uważane za kolebkę państwa rzymskiego.

Kuchnia regionu Lacjum

Kuchnia regionu, prosta, lecz wyjątkowo smaczna i aromatyczna, oparta jest na świeżych produktach, które można kupić na wielu bazarach. Ważną rolę w przyrządzaniu dań tego regionu odgrywają cebula, czosnek, szałwia i rozmaryn.

Z równin położonych wzdłuż wybrzeża pochodzą warzywa, uważane za najlepsze w kraju. Na łąkach wypasają się owce i bydło, dzięki którym w kuchni nie brakuje doskonałego mleka, serów i mięsa. Łagodne zbocza natomiast porastają gaje oliwne.

To tutaj uprawia się pyszny groszek, cukinię i karczochy, które można spożywać na surowo albo jako składnik potrawy carciofi alla giudia. Spotkać możemy tu także rukolę oraz dziką ruchettę, które wraz z punterelle (rodzaj gorzkiej cykorii) stanowią podstawę pysznych sałatek.

Od wieków znany był bogaty wybór przystawek, z których można by urządzić wspaniałą ucztę. Wśród nich prym wiodą panierowane kwiaty cukinii, plasterki marynowanych anchois oraz duszone z miętą i czosnkiem karczochy. Spotkamy tu również półmiski pełne frutti di mare, sardynek, tuńczyka, smażonych krewetek, salami, oliwek, grzybów, pikli. 

Owoce morza są tutaj podstawą codziennej diety. Szczególnie popularne są omółki, małże, krewetki, kalmary, mątwy, rekin palombo oraz baccala. Spotkamy również wielkie krewetki zwane mazzancolle i gamberi, okonia morskiego o nazwie spogola, a także importowane ostrygi i homary.

Restauracje w Lacjum

W restauracjach tego regionu często podawane są różne makarony, a wśród nich najbardziej znane danie – spaghetti alla carbonara , a także bucatini all’amatriciana, oraz rigatoni i penne. Oprócz tego popularny jest świeżo robiony makaron, lasagne, cannelloni, fettuccine. Spotkamy tu również gnocchi przygotowywane z ziemniaków lub semoliny z twardej pszenicy, a także polentę i ryż.

W Lacjum popularne są ostre smaki, na przykład: frippa (flaczki) czy lingua (ozorek) a także rigatoni con la pajata (duszone jelita młodego cielaka, podawane z rigatoni). Godne uwagi są ogony wołowe w sosie selerowym – coda Alla vaccinara a także coratella – szaszłyki z podrobów.

Ciekawymi daniami są także abbacchio (pieczone młode jagnię po rzymsku) albo delikatna saltimbocca alla Romana (cienkie plasterki cielęciny owinięte w prosciutto i smażone z szałwią).

Wieprzowina jest tu spożywana często jako porchetta – pieczona zaraz po szlachtowaniu, a następnie jeszcze ciepła, krojona i serwowana w kanapkach sprzedawanych na targowiskach.

Pochodzenie popularnego spaghetti carbonara

Z Lacjum pochodzi znane na całym świecie spaghetti carbonara, fettucine Alla Romana, bucattini all’amatriciana, gnocchi Alla Romana czy saltimbocca. A także znane sery owcze Pecorino Romano oraz Ricotta Romana. W Rzymie spotkamy bezkolcową odmianę karczochów zwaną Romanesco.

W Lacjum  warto spróbować pizzę, wyróżniającą się grubością ciasta i sposobem pieczenia w opalonym drewnem piecu. Z Rzymu pochodzi zwyczaj sprzedawania pizzy w kawałkach na wagę.

Wśród serów najbardziej popularny jest Pecorino Romano a także miękki ser z mleka bawolic Mozzarella di Bufala Campana . Oprócz tego spotkamy podobny do mozzarelli ser provatura, wytwarzany z mleka owczego lub koziego a także ser ricotta w wersji miękkiej lub solonej i suszonej (używany do tarcia).

Wśród słodkości należy wymienic lody, słodkie bułki z rodzynkami, ciastka z kremem, owoce nasączone rumem, ciasta z orzechów, a także ciasta nasączone likierem (zuppa inglese). Restauracje znane są z espresso przygotowywanego ze świeżo mielonej kawy. Na zakończenie posiłków często podaje się kieliszek likieru sambuca, do którego wsypuje się trzy ziarenka kawy, które należy schrupać.

Region Lacjum silnie związany jest z białym winem. Przykładem może tu być Frascati i Marino oraz słynne Est!Est!Est! wytwarzane w Montefiascone, w północnej części Lacjum. Z win czerwonych na uwagę zasługuje wino Valletri oraz Torre Escolana.