Co tam włoskie trufle, kiedy mamy  nasze kurki 🙂 Kto ich nie  kocha. Cieniem wprawdzie kładzie się na nich obowiązek dokładnego wyczyszczenia co niejednego kucharza zniechęca. Internety podają więc różne sposoby na bezstresowe czyszczenie. My tez mamy własne (no dobra, ściągnięte, ale sprawdzone) na ten niezbyt przyjemny etap przetwarzania tych cudownych grzybków. A dziś chcemy Wam przedstawić danie wydawać by się mogło  klasyczne i proste ale jakże wykwintne i wyjątkowe, bo sezonowe. Autorką przepisu jest Małgosia z bloga Smaki Alzacji. Zróbcie sobie z nami

 

Makaron z kurkami, gorgonzolą i solą truflową. 

Na solidną porcję dla dwóch osób  potrzebujemy: 

  • 250 g (pół opakowania) makaronu garganelli
  • 200 g kurek
  • 330 g śmietany kremówki
  • 50-100 g sera gorgonzola ( można pominąć jeśli nie przepadasz za serkiem-śmierdzielkiem)
  • 1 cebula
  • sól truflowa
  • sól, pieprz, świeże zioła – tymianek, szałwia.

Etap pierwszy: czyszczenie kurek.

Próbowaliśmy kilka metod czyszczenia, również tej z mąką, ale najlepiej wychodzi nam płukanie w gorącej wodzie z solą. Posypujemy grzyby solą i zalewamy goracą wodą. Delikatnie mieszamy łyżką i odławiamy kurki łyżką cedzakową. Czynność powtarzamy trzykrotnie. 

włoski makaron garganelli

Etap drugi: gotowanie makaronu i sosu.

Makaron ugotuj w dużej ilości wody zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Cebulkę pokrój w drobną kostkę i podsmaż do zeszklenia na patelni. Gdy cebulka będzie gotowa, dodaj kurki i przesmaż. Po kilku minutach dodaj śmietankę i pokruszony ser gorgonzola, pozostaw na patelni, aby sos się trochę zredukował. Następnie wrzuć świeże zioła. Ugotowany makaron można dodać od razu do sosu i całość wymieszać, lub makaron rozłożyć na talerzach i polać sosem. Wierzch dania posyp świeżym tymiankiem i solą truflową. Buon Appetito 🙂 

Cart Menu Button Image0
Your Cart