Sezon na szparagi jest bardzo krótki, dlatego kiedy wrzeszczcie nadchodzi. kupujemy je codziennie. Przyrządzamy z nich śniadania, obiady i kolacje. Poniższe danie może być podane jako obiad, lub kolacja, ważne że zawsze przygotujecie je szybko.
Włoski makaron – jak przygotować?
Najważniejszym aspektem jest, żeby był al dente:) Niewątpliwie będzie to pierwszy sukces. Włosi ZAWSZE sprawdzają czas gotowania na opakowaniu natomiast NIGDY nie gotują go “na oko”. To jak? zaczynamy?
Makaron ze szpinakiem i szparagami
Aby przygotować danie dla 4 osób potrzebujemy:
- opakowanie makaronu
- pęczek zielonych szparagów
- 400g świeżego szpinaku
- 1/2 pęczka świeżej natki pietruszki
- garść świeżych listków bazylii
- 400ml śmietanki 30%
- 1/2 średniej cebuli
- łyżka masła
- sól, pieprz do smaku
- odrobina chili
- świeżo starty parmezan
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Na dużej patelni stopić masło, dodać posiekaną cebulę i podsmażać, aż cebula nabierze złotego koloru. Usunąć zdrewniałe końce szparagów a następnie pociąć je na mniejsze kawałki, wrzucić na patelnię, dodać śmietankę i dusić przez około 5 minut. Następnie dodać chili oraz szpinak i dusić aż szpinak straci jędrność. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Przełożyć ugotowany makaron do sosu, przemieszać, dodać posiekaną natkę i przełożyć na talerze. Na koniec posypać startym parmezanem, świeżą bazylią i podawać od razu.