Sezon na szparagi jest bardzo krótki, dlatego kiedy wrzeszczcie nadchodzi. kupujemy je codziennie. Przyrządzamy z nich śniadania, obiady i kolacje. Poniższe danie może być podane jako obiad, lub kolacja, ważne że  zawsze przygotujecie je szybko.

Włoski makaron – jak przygotować?

Najważniejszym aspektem jest, żeby był al dente:) Niewątpliwie będzie to pierwszy sukces.  Włosi ZAWSZE sprawdzają czas gotowania na opakowaniu natomiast  NIGDY nie gotują go „na oko”. To jak? zaczynamy?

Makaron ze szpinakiem i szparagami 

Aby przygotować danie dla 4 osób potrzebujemy:

 

  • opakowanie makaronu
  • pęczek zielonych szparagów
  • 400g świeżego szpinaku
  • 1/2 pęczka świeżej natki pietruszki
  • garść świeżych listków bazylii
  • 400ml śmietanki 30%
  • 1/2 średniej cebuli
  • łyżka masła
  • sól, pieprz do smaku
  • odrobina chili
  • świeżo starty parmezan

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Na dużej patelni stopić masło, dodać posiekaną cebulę i podsmażać, aż cebula nabierze złotego koloru. Usunąć zdrewniałe końce szparagów a następnie pociąć je na mniejsze kawałki, wrzucić na patelnię, dodać śmietankę i dusić przez około 5 minut.  Następnie dodać chili oraz szpinak i dusić aż szpinak straci jędrność. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Przełożyć ugotowany makaron do sosu, przemieszać, dodać posiekaną natkę i przełożyć na talerze. Na koniec posypać startym parmezanem, świeżą bazylią i podawać od razu.