Marche rozciąga się pomiędzy Morzem Adriatyckim a Apeninami. Sąsiaduje z takimi regionami jak: Emilia-Romania, Toskania, Umbria, Lacjum i Abruzja. Niektórzy nazywają ten region Italią w miniaturce, bowiem posiada i morze z plażami, i góry, i malownicze pagórki, które przecinają pola i gaje oliwne.

Dla turystów Marche to przepiękne wybrzeże z czystymi, pięknymi plażami.

Kuchnia tego regionu wykorzystuje zarówno bogactwa morza jak i lądu – świeże owoce morza, sardynki, morszczuki, leszcze, sole, skorupiaki i mięczaki jak również wieprzowinę i dziczyznę. Charakteryzuje się pracochłonnością i wyrafinowaniem.

W miejscowościach leżących wzdłuż wybrzeża serwowane są owoce morza, w innych zakątkach dominuje kuchnia wiejska, która opiera się na grzybach i pomidorach, które w tym rejonie są wyjątkowo dorodne.

Przykładami  typowych dań „morskich” są:  zuppa di pesce – zupa rybna przyprawiana szafranem, brodetto – pikantny bulion, składający się z co najmniej 10 gatunków ryb i owoców morza, zaprawiony czosnkiem, pomidorami, cebulą i oliwą z oliwek albo crocette (mięczaki, zwykle podawane ze słoniną) – potrawa, na cześć której co roku w Marche urządzane jest święto.

Na stołach w tym regionie Włoch spotkamy wiele dań mięsnych –  wspaniale przyrządzone przepiórki, gołębie, perliczki, kurczaki czy króliki. Wśród znanych dań mięsnych należy wymienić vincisgrassi(zapiekanka z makaronu i mięsa zbliżona do lasagni), pollo in potacchio (pieczona kura z cebulą i peperoncino), passatelli (pulpety ze szpinaku i mięsa) oraz filetto alla Rossini (polędwica wołowa z szynką i serem).

W Marche spróbować można również: ciauscolo (kiełbasę z mięsa wieprzowego z dodatkiem czosnku, kopru włoskiego i skórki pomarańczowej), coppa (kiełbasę z głowizny, słoniny, pieprzu, gałki muszkatołowej i skórki pomarańczowej, czasami z orzechami pinii lub migdałami), salame lardellato(małą kiełbasę z mięsa wieprzowego oraz słoniny), prosciutto di montefeltro (pikantną kiełbasę z udźca i polędwicy czarnych świń), fagatio (kiełbasę pasztetową z wątróbką).

T o tutaj podobno wymyślono pieczone na ruszcie prosię – porchetta.

Z mięsa wołowego i wieprzowego z dodatkiem koncentratu pomidorowego, kurzej wątróbki, jajek, parmezanu i bułki tartej powstaje farsz do oliwek, które są kulinarnym symbolem miejscowości Ascoli Piceno. Oliwki, po nafaszerowaniu są podsmażane. Tak powstaje przysmak olive all’ascolana.

Innym nadzieniem wykorzystywanym do oliwek jest farsz z mięsa i smażonej śmietany.

Oprócz mięsa można tu, podobnie jak w innych rejonach Włoch spróbować owczego sera pecorinoricottę (sera robionego z serwatki), slattato (miękkiego sera z pełnego mleka, dojrzewającego w ciemnych i ciepłych pomieszczeniach) a także casciottę (sera w 80% z mleka owczego, wyciskanego do specjalnych ceramicznych lub drewnianych form).

Sery spotkamy w facacciach i pizzach, a także w deserach. Przykładem mogą tu być podobne do ravioli calcioniz Ascoli (przygotowywane ze świeżego sera pecorino) a także piconi z Maceraty ( z ricottą, rumem i cynamonem).

Często spotkamy beccute z Ancony (biszkopty z rodzynkami i orzechami) oraz frustenga (ciasto z dodatkiem fig, rodzynek i orzechów włoskich)

W sezonie na stołach spotkamy cukinię i groszek, a w zupach fasolę i cieciorkę. Wśród zielonych warzyw liściastych popularna jest ròscani, której podobne do szpinaku liście mają kwaskowaty, ostry posmak. Na południu Marche uprawiana jest soczewica.

Na deser często jada się figi – świeżo zerwane lub suszone na słońcu. Z fig przyrządza się tutejszy przysmak o nazwie panetti di fichi secchi (chleb z suszonych fig).

Wśród typowych deserów można wymienić również: ciambellone (ciasto z rodzynkami upieczone w formie wieńca), bostrengo (słodkie ciasto ryżowe z rodzynkami, kakao, suszonymi figami, rumem, kawą, miodem oraz świeżymi owocami).

W Marche popularne są wódki i likiery anyżowe. Likier destyluje się z zielonego anyżu z dodatkiem innych aromatycznych składników takich jak: skórka pomarańczowa i cytrynowa, koper włoski, czarny bez, anyż gwiazdkowy. Zawartość alkoholu wynosi od 40 do 60 %. Popularne w Marche likiery to: Anicione, Sassolino, Sambuca oraz Anisetta i Mistra.

Z Marche pochodzi również wiele wspaniałych win. Świeży klimat i górzysty teren sprzyjają uprawie winorośli.

Najbardziej znane z Marche wina to:

 Verdicchio dei Castelli di Jesi  –  białe wino ze szczepu verdicchio o pięknym  aromacie dojrzałych gruszek, jabłek i cytrusów. Dobre do lekkich dań, jak warzywa z oliwkami, smażone przekąski mięsne bądź morskie.

Le Torri, Rosso Piceno Superiore (Montepulciano, Sangiovese) – soczyste, czerwone harmonijne wino z charakterem, o wyjątkowym niepowtarzalnym bukiecie. Idealne do czerwonego mięsa, serów i dań z dodatkiem sosów.

Vigna Messieri, Rosso Piceno Superiore – znakomite czerwone, wytrawne wino. Wyjątkowe i eleganckie w smaku, o niezwykle pociągającym bukiecie. Pasuje do czerwonego mięsa, serów i dań z dodatkiem sosów.

Colle Vecchio, Offida Pecorino – białe wino o bardzo jasnej, prawie krystalicznie białym kolorze. Pełne aromatów i smaku o intensywnym cytrusowym aromacie. Wino bardzo wyraziste, wyjątkowo rześkie. Pasuje do owoców morza i ryb.

Rosso Conero

Wino czerwone wytrawne, o ciemnej rubinowej barwie i intensywnym, lekko konfiturowym aromacie wiśni i jagód. W ustach pełne, zrównoważone, o intensywnie owocowych aromatach z lekką tytoniową nutą w finiszu. Pasuje do twardych serów, wędlin, czerwonych mięs.

Winnice zlokalizowane są na południowych stokach wzgórza Grigiano, na wysokosci ok. 200 m npm. Gleby gliniaste i piaszczyste. Wydajność winnicy – 7 ton owoców z hektara. Zbiór winogron ręczny. Fermentacja alkoholowa z przedłużona maceracją odbywa się w stalowych zbiornikach. Po fermentacji jabłkowo – mlekowej wino dojrzewa w dużych dębowych beczkach.