Historia drzewa oliwnego, które zawsze było oznaką dobrobytu sięga kilku tysięcy lat. W starożytności oznaczało „obfitość i pokój”, zaś w kulturze hebrajskiej „szczęście i pokój”.
Według mitologii greckiej to Atena podarowała mieszkańcom Poloponezu zieloną sadzonkę drzewa oliwnego, wygrywając tym walkę z Posejdonem o władanie miastem. Zeus, by rozstrzygnąć spór zlecił rywalom zadanie. Mieli oni ofiarować ludzkości po jednym pożytecznym darze, a o wartości tych darów mieli zadecydować sami mieszkańcy. Posejdon uderzył swoim trójzębem o skałę Akropolu i sprawił, że zebranym ukazało się źródło wypływające spośród skał. Jednak woda, która się pojawiła była słona, a więc zupełnie nieprzydatna ludziom. Atena natomiast wskazując palcem ziemię sprawiła, że zaczęły z niej wyrastać zielone pędy drzewa oliwnego, które podarowała światu. Z niewielkiej sadzonki wyrosło owocujące oliwkami drzewo.
Drzewo oliwne
Drzewo oliwne jest wiecznie zielone i osiąga od 4 do 12 m wysokości. Może przyjmować formę krzewu lub niewielkiego drzewa. Jest rośliną bardzo długowieczną, może żyć nawet do 1000 lat , a na obszarach o znikomym zaludnieniu nawet do 1600-2000 lat. Owocować zaczyna po 5 latach od posadzenia, jednak na dobry zbiór trzeba poczekać kilkadziesiąt lat. Wymaga wiele cierpliwości. Owoce najpierw mają barwę szarozieloną a po dojrzeniu – zielonkawy, fioletowo czarny do czarnego.
Tak więc kolor oliwek nie zależy od gatunku drzewka oliwnego a od okresu zbioru. Zielone – zbierane po prostu wcześniej są ostrzejsze i mają więcej goryczy, czarne zaś są łagodniejsze, a czasami nawet słodkawe.
Które oliwki wybrać?
Które są zdrowsze? Na to pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Wszystko zależy od upodobań smakowych. Jedno jest pewne – wszyscy, którzy pragną zachować młodość i zdrowie powinni sięgać po oliwki. Zawierają one bowiem mnóstwo witamin, minerałów i mikroelementów. Składają się w 30-60 % tłuszczu. Spożywanie 7 oliwek dziennie to około 31kcal, więc nawet osoby dbające o linię mogą po nie sięgać. Regularne spożywanie kilku oliwek dziennie zapewni nam długowieczność i nie będzie miało negatywnego wpływu na figurę. Są lekkostrawne i poprawiają przemianę materii. Tłuszcz zawarty w oliwkach bogaty jest w cenny kwas oleinowy, należący do zdrowych jednonasyconych kwasów tłuszczowych. Oliwki zawierają cenne składniki, które zapobiegają miażdżycy, nowotworom i chronią przed alergiami.
Oliwki bogactwo witamin
Szczególną uwagę należy zwrócić na związki polifenolowe, które odpowiedzialne są za wymiatanie wolnych rodników. Spożywanie oliwek pozwala zachować zdrowie i młodość. Warto wspomnieć o zawartym w oliwkach błonniku, dzięki któremu jelita lepiej pracują, a organizm lepiej pozbywa się zalegających w przewodzie pokarmowym resztek jedzenia. Ważne są również związki mineralne zawarte w oliwkach takie jak potas, magnez i wapń oraz prowitamina A, korzystnie wpływająca na włosy, skórę i paznokcie, a także nasz wzrok a także witamina E. Zwalczają one wolne rodniki. Dlatego ze względu na zawartość tych wszystkich cennych dla organizmów składników warto oliwki włączyć do codziennej diety.
Surowe oliwki
Najzdrowsze są oliwki surowe, jednak ze względu na ich nietrwałość, częściej można je spotkać w formie konserwowej. Dietetycy doradzają, by przed spożyciem oliwek ze słoika pamiętać o ich wypłukaniu, z powodu soli i innych dodatków znajdujących się w słoiczkach.
W wyjątkowo zdrowej kuchni śródziemnomorskiej oliwki można spotkać w bardzo wielu potrawach. Często są składnikiem sałatek lub przystawek na zimno. Dobrze komponują się z serami, pomidorami, papryką i rybami , np. tuńczykiem. Wykorzystywane są jako składnik pizzy lub dań z makaronem. Z oliwek można przyrządzić znakomity sos lub zupę. Można też spotkać je jako składnik różnego rodzaju past.
Na naszej stronie można zamówić zarówno oliwki bez pestek w naturalnej zalewie jak i oliwki nadziewane, z różnymi dodatkami a także pastę z czarnych oliwek. Zachęcamy do zakupów i przekonaniu się na własnej skórze o cudownych właściwościach tych okrągłych owoców