Jak tylko wrzucamy do e-sklepu świeże trufle, natychmiast dostajemy wiadomości o treści: „Paaaaaanie ale co z tym robić??? „. Jak do tego podejść?

Na pewno nie jak kot do jeża 🙂 Nie ma się co trufli obawiać. Jedyne ryzyko w przyrządzaniu dań z truflą jest utrata jej aromatu w wyniku zbyt długiego podgrzewania. Efekt jest taki, że nie mogąc złapać smaku, dochodzimy do wniosku, że wolimy podgrzybki. Nie ujmując podgrzybkom, bo kochamy je z całego serca, zachęcamy jednak do próbowania i eksperymentowania z truflami, zwłaszcza że sezon krótki. Dzisiaj proponujemy kluseczki gnocchi z dodatkiem dyni i truflą okraszonymi masłem czosnkowo truflowym.  Brzmi cudownie, prawda? Zatem do dzieła.

Składniki: 

  • 270g orkiszowej mąki pełnoziarnistej 
  • 500g ugotowanych w mundurkach ziemniaków 
  • 250g pieczonej dyni – można zastąpić gotowym kremem z dyni
  • 1 jajko 
  • łyżeczka soli 
  • 1 trufla  
  • 50g parmezanu świeżo startego 

Masło szałwiowe:   

  • 50 g masła 
  • listki z pęczka) szałwii  
  • sól morska  
  • świeżo zmielony czarny pieprz 
  • jedna pokrojona trufla

 Na patelni roztopić masło, jeśli nie było klarowane, podgrzewać je, aż zacznie skwierczeć. Usunąć zebraną na powierzchni pianę. Dodać listki szałwii, pokrojoną truflę oraz siekany czosnek i smażyć przez kilka minut na średnim ogniu, aż będą chrupiące. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem, odstawić z ognia.

Ziemniaki zemleć w maszynce do mięsa o drobnych oczkach, dodać pieczoną dynię, mąkę orkiszową oraz ziemniaczaną, jajko, sól i startą na tarce  truflę oraz parmezan. Doprawić solą i pieprzem i zagnieść ciasto.  Podzielić  na kilka porcji, utoczyć wałeczki, następnie oprószyć mąką i kroić na mniejsze kawałeczki. Deskę do gnocchi obsypać mąką, kłaść na niej każdy kawałek odkrojonego ciasta, lekko spłaszczyć i przeciągnąć specjalnym do tej czynności drewnianym patyczkiem, kluska zawinie się wokół patyczka a po uniesieniu spadnie. Zagotować wodę w dużym garnku, posolić i wrzucać na wrzątek kluseczki, zmniejszyć ogień. Gdy wypłyną od razu wyławiać łyżką cedzakową na talerz. Już na koniec oblać masłem szałwiowo czosnkowym i podawać.
Smacznego!