Jak tylko wrzucamy do e-sklepu świeże trufle, natychmiast dostajemy wiadomości o treści: “Paaaaaanie ale co z tym robić??? “. Jak do tego podejść?
Na pewno nie jak kot do jeża 🙂 Nie ma się co trufli obawiać. Jedyne ryzyko w przyrządzaniu dań z truflą jest utrata jej aromatu w wyniku zbyt długiego podgrzewania. Efekt jest taki, że nie mogąc złapać smaku, dochodzimy do wniosku, że wolimy podgrzybki. Nie ujmując podgrzybkom, bo kochamy je z całego serca, zachęcamy jednak do próbowania i eksperymentowania z truflami, zwłaszcza że sezon krótki. Dzisiaj proponujemy kluseczki gnocchi z dodatkiem dyni i truflą okraszonymi masłem czosnkowo truflowym. Brzmi cudownie, prawda? Zatem do dzieła.
Składniki:
- 270g orkiszowej mąki pełnoziarnistej
- 500g ugotowanych w mundurkach ziemniaków
- 250g pieczonej dyni – można zastąpić gotowym kremem z dyni,
- 1 jajko
- łyżeczka soli
- 1 trufla
- 50g parmezanu świeżo startego
Masło szałwiowe:
- 50 g masła
- listki z pęczka) szałwii
- sól morska
- świeżo zmielony czarny pieprz
- jedna pokrojona trufla
Na patelni roztopić masło, jeśli nie było klarowane, podgrzewać je, aż zacznie skwierczeć. Usunąć zebraną na powierzchni pianę. Dodać listki szałwii, pokrojoną truflę oraz siekany czosnek i smażyć przez kilka minut na średnim ogniu, aż będą chrupiące. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem, odstawić z ognia.
Ziemniaki zemleć w maszynce do mięsa o drobnych oczkach, dodać pieczoną dynię, mąkę orkiszową oraz ziemniaczaną, jajko, sól i startą na tarce truflę oraz parmezan. Doprawić solą i pieprzem i zagnieść ciasto. Podzielić na kilka porcji, utoczyć wałeczki, następnie oprószyć mąką i kroić na mniejsze kawałeczki. Deskę do gnocchi obsypać mąką, kłaść na niej każdy kawałek odkrojonego ciasta, lekko spłaszczyć i przeciągnąć specjalnym do tej czynności drewnianym patyczkiem, kluska zawinie się wokół patyczka a po uniesieniu spadnie. Zagotować wodę w dużym garnku, posolić i wrzucać na wrzątek kluseczki, zmniejszyć ogień. Gdy wypłyną od razu wyławiać łyżką cedzakową na talerz. Już na koniec oblać masłem szałwiowo czosnkowym i podawać.
Smacznego!