W tym daniu robotę robi zdecydowanie cytryna. Ta z Amalfi nie ma goryczki w białej skórce dzięki czemu można jej dodać naprawdę dużo.
Do tego przepisu rekomendujemy dodać emulsję ze śmietanki i zimnego masła. Nie obawiaj się że Twoje danie będzie ciężkie. Jeśli ugotujesz makaron al dente pasta będzie pyszna, kremowa i lekka.
Potrzebne składniki:
Na sycący obiad dla 4 osób potrzebujesz:
- 400 g makaronu , u nas jest to linguine, ale Włosi najczęściej do tego dania używają spaghetti
- 1 cytryna odmiany Sfusato
- 6 łyżeczek zimnego masła
- 1 filiżanka(ok 100ml) śmietanki 30%
- 50 g startego parmezanu
- sól do gotowania makaronu i świeżo mielony czarny pieprz
Przygotowanie:
- Z cytryny zetrzyj skórkę wraz z białym miąższem. Wyciśnij sok .
- Zagotuj wodę na makaron. Kiedy woda zacznie się gotować, dodaj makaron Ustaw czas gotowania minutę krótszy, niż na opakowaniu.
- Na dużą patelnię wylej śmietankę i dodaj połowę ilości skórki i zagotuj.
- Stopniowo dodawaj po łyżce masła mieszając regularnie aż do uzyskania kremowej emulsji.
- Z wody z gotowania makaronu odlej ok. szklanki i wylej na patelnię.
- Dodaj ugotowany makaron i mieszając wszystko, zacznij stopniowo dodawać ser.
- Kiedy cały ser się pięknie rozpuści a sos uzyska idealnie kremową konsystencję ,dodaj najpierw połowę soku z cytryny. Resztę soku dodaj jeśli uznasz, że danie tego potrzebuje. Posyp pieprzem. Gotowe 🙂
- Jeśli nie jesteś fanem parmezanu, możesz użyć łagodniejszego Grana Padano albo jakiegoś Pecorino- też wyjdzie smacznie.
- Opcjonalnie można jeszcze podkręcić danie świeżą natką pietruszki.
- Z ilością skórki cytrynowej warto pokombinować, żeby znaleźć najlepszą opcję dla siebie. Jeśli użyjesz oryginalnej cytryny z Amalfi, można dać skorki naprawdę sporo. W innym przypadku warto ją dozować roztropnie.