Mam dla Ciebie propozycję pizzy z wykorzystaniem sezonowych warzyw, jakimi są szparagi. Sezon na nie jest krótki i kiedy się pojawiają, staram się wykorzystywać je do tak wielu dań, jak to tylko jest możliwe. Są pyszne, zdrowe i niskokaloryczne:)
Poza sezonem szparagowym możesz zastąpić je warzywami zamarynowanymi w oleju np karczochami lub suszonymi pomidorkami.
Przepis na pizzę z chorizo i zielonymi szparagami.
Ciasto na pizzę:
- 350g włoskiej mąki Barilla „00”
- 220ml letniej wody
- 8g suszonych drożdży /15 g świeżych
- łyżka dobrej jakości oliwy np Terre Francescane 100% Italiano
- płaska łyżeczka soli
Do naczynia wsyp mąkę Barilla „00”, zrób zagłębienie, wsyp suszone drożdże i nalej do letnią wodę. Dodaj łyżkę oliwy oraz sól. Wymieszaj ręką ciasto tak by składniki się połączyły. Zagniataj lekko naoliwioną dłonią, będzie Ci łatwiej. Możesz ciasto wyrobić hakiem w mikserze. Wyrabiamy ciasto tak długo aż przestanie się kleić do rąk lub odklejać od misy miksera. Przykrywamy lekko wilgotną ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowujemy farsz:
Składniki: na farsz
- słoiczek pomidorowej passaty Cosi Come Pizzutello 350 g
- ser mozzarella
- garść zielonych szparagów
- kilka dość cienko pokrojonych plastrów chorizo
- czarne oliwki (opcjonalnie)
- plastry świeżego chili
- świeża bazylia
Szparagi należy blanszować nie dłużej niż 4 minuty we wrzącej wodzie, następnie odcedzić i zahartować w zimnej wodzie z kostkami lodu. Odstawić.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość należy je przegnieść (odgazować) i odważyć trzy porcje o takiej samej gramaturze. Z każdej porcji uformować kulkę i odstawić na 15minut do wyrośnięcia. Włączyć piec na nagrzewanie 250’C – 300’C najlepiej z funkcją grilla, do pieca włożyć specjalny kamień do pizzy.
Wyrośniętą kulkę przenieść na stolnicę wysypaną mąką Barilla „00” i uformować okrągłą pizzę. Pozostałe kulki ciasta najlepiej przechować w lodówce na czas pieczenia tej pierwszej by nie dopuścić do przegarowania ciasta!
Na placek wyłożyć dwie, trzy łyżki sosu pomidorowego i wsunąć go do nagrzanego pieca aby się lekko zarumieniło. Na lekko już zrumienione ciasto połóż mozzarellę, plastry chorizo, chili oraz szparagi i wsuń ponownie do pieca, czas pieczenia zależy od urządzenia oraz temp. Dlatego najprostszą metodą jest ocena wizualna w zależności od tego jaki stopień wypieczenia chcemy uzyskać. Po upieczeniu udekoruj pizzę świeżymi listkami bazylii i po prostu zjedz 🙂 Smacznego!
Jak nie masz kamienia
Możesz upiec pizzę w mocno nagrzanym piekarniku. Warto zajrzeć do instrukcji urządzenia, tam zazwyczaj są wytyczne co do jego ustawień.