Pizza jest dobra na każdy dzień, na każda porę roku i każda okazję.

Mam dla Ciebie propozycję pizzy z wykorzystaniem sezonowych warzyw, jakimi są szparagi. Sezon na nie jest krótki i kiedy się pojawiają, staram się wykorzystywać je do tak wielu dań, jak to tylko jest możliwe. Są pyszne, zdrowe i niskokaloryczne:)

Poza sezonem szparagowym możesz zastąpić je warzywami zamarynowanymi w oleju np karczochami lub suszonymi pomidorkami.

Przepis na pizzę z chorizo  i zielonymi szparagami.

Ciasto na pizzę:

  • 350g włoskiej mąki Barilla „00” 
  • 220ml letniej wody 
  • 8g suszonych drożdży /15 g świeżych
  • łyżka dobrej jakości oliwy np Terre Francescane 100% Italiano 
  • płaska łyżeczka soli 

Do naczynia wsyp mąkę Barilla „00”, zrób zagłębienie, wsyp suszone drożdże i nalej do letnią wodę. Dodaj łyżkę oliwy  oraz sól. Wymieszaj ręką ciasto tak by składniki się połączyły. Zagniataj lekko naoliwioną dłonią, będzie Ci łatwiej. Możesz ciasto wyrobić hakiem w mikserze. Wyrabiamy ciasto tak długo aż przestanie się kleić do rąk lub odklejać od misy miksera. Przykrywamy lekko wilgotną ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowujemy farsz:

Składniki: na farsz 

  • słoiczek pomidorowej passaty Cosi Come Pizzutello 350 g 
  • ser mozzarella 
  • garść zielonych szparagów 
  • kilka dość cienko pokrojonych plastrów chorizo  
  • czarne oliwki (opcjonalnie) 
  • plastry świeżego chili 
  •  świeża bazylia 

Szparagi należy blanszować nie dłużej niż 4 minuty we wrzącej wodzie, następnie odcedzić i zahartować w zimnej wodzie z kostkami lodu. Odstawić. 

Gdy ciasto podwoi swoją objętość należy je przegnieść (odgazować) i odważyć trzy porcje o takiej samej gramaturze. Z każdej porcji uformować kulkę i odstawić na 15minut do wyrośnięcia. Włączyć piec na nagrzewanie 250’C – 300’C najlepiej z funkcją grilla, do pieca włożyć specjalny kamień do pizzy. 

Wyrośniętą kulkę przenieść na stolnicę wysypaną mąką Barilla „00” i uformować okrągłą pizzę. Pozostałe kulki ciasta najlepiej przechować w lodówce na czas pieczenia tej pierwszej by nie dopuścić do przegarowania ciasta!

Na placek wyłożyć dwie, trzy łyżki sosu pomidorowego i wsunąć go do nagrzanego pieca aby się lekko zarumieniło. Na lekko już zrumienione ciasto połóż mozzarellę, plastry chorizo, chili  oraz szparagi i wsuń ponownie do pieca, czas pieczenia zależy od urządzenia oraz temp. Dlatego najprostszą metodą jest ocena wizualna w zależności od tego jaki stopień wypieczenia chcemy uzyskać. Po upieczeniu udekoruj pizzę świeżymi listkami bazylii i po prostu zjedz 🙂 Smacznego! 

 

Jak nie masz kamienia

Możesz upiec pizzę w mocno nagrzanym piekarniku. Warto zajrzeć do instrukcji urządzenia, tam zazwyczaj są wytyczne co do jego ustawień.

Cart Menu Button Image0Left Menu Icon
Your Cart