Majowe grillowanie jest tak silnie wpisane w naszą tradycję narodową, jak jedzenie indyka w Święto Dziękczynienia w Stanach. Kiełbaska i karkówka to oczywiście tzw basic, ale co niektórzy idą dużo dalej : pieczarki zawijane w boczuś, kiszka ziemniaczana, kieszonki wypełnione warzywami dla wegetarian….. próbowaliśmy nawet grillowanego ananasa. Co dom to obyczaj. Chcę Wam dziś pokazać kilka pomysłów z kuchni włoskiej, dzięki którym zaskoczycie grillowych współbiesiadników a kto wie…. być może zostaniecie okrzyknięci mistrzem kulinarnych objawień. Na początek sprawdzone klasyki :
BRUSCHETTA ZE ŚWIEŻYMI POMIDORAMI
Klasyka włoskich Antipasti. Sekret tkwi w tym, żeby wybrać możliwie najlepszej jakości pomidory. My preferujemy odmiany datterini- są jędrne, i słodkie.
Jak zrobić najlepszą bruschettę?
Wystarczy że pokrojone ukośnie kawałki bagietki zgrillujesz do zrumienienia. Obranym ząbkiem czosnku posmaruj jeszcze ciepłą grzankę. Pokrojone w niezbyt drobną kostkę pomidory wymieszane ze świeżą bazylią, solą, pieprzem i oliwą wyłóż na grzanki i gotowe. Bruschetta ze świeżym pomidorem zawsze się sprawdza, doskonale pasuje do grillowanych mięs, jest lekka i szybka w przygotowaniu.
Jeśli nie dysponujesz dobrymi świeżymi pomidorkami, możesz użyć ulubionej pasty warzywnej np z pieczonej papryki. Sprawdzi się również tapenada, czyli krem z czarnych oliwek, albo pate z karczocha z dodatkiem na przykład trufli. Zainspirowani ? To idziemy dalej.

KALABRYJSKIE CROSTINI
To danie jest równie łatwe w przygotowaniu, co pyszne. Pochodzi z Kalabrii a jego głównym składnikiem jest nduja, czyli zmielona pikantna kiełbasa salami. Oryginalnie dodaje się też sera scarmozza, ale my zastąpimy go oscypkiem.

Składniki na 8 grzanek :
- 8 kromek bagietki lub chleba tostowego
- 1 mały słoiczek (90g) nduji
- 150 g sosu pomidorowego
- 150 g wędzonego oscypka
- 5 listków bazylii
- 30 g oliwy z oliwek
- sól
Oliwę wylej na patelnię, dodaj sos pomidorowy , podgrzej chwilę i dodaj rozdrobnioną nduję. Podgrzewaj mieszając od czasu do czasu do momentu, kiedy sos stanie się gładki i aksamitny. Dodaj porwane listki bazylii i dopraw solą jeśli jest konieczność (nduja sama w sobie jest dość słona i pikantna). Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Pieczywo podgrzej z jednej strony, obróć, na każdą kromkę wyłóż porcję sosu, posyp serem i poczekaj chwilę, aż ser się delikatnie rozpuści. Jeśli zostanie Ci jeszcze trochę sosu, możesz go użyć do ugotowanego makaronu. Takie danie, posypane parmezanem smakuje wyśmienicie i nic się nie marnuje.
GRILLOWANE SZPARAGI Z TRUFLOWYM MASŁEM
Do grillowania wybieramy zielone szparagi, głównie dlatego, że nie trzeba ich jakoś szczególnie obierać . Warzywa myjemy i odłamujemy zdrewniałe końce łodyg. Posypujemy solą i pieprzem i układamy na tacce do grillowania. Opiekamy kilka minut pod koniec smarując je delikatnie masłem truflowym.

Zostając jeszcze przy daniach wegetariańskich, może dacie się namówić na :
GRILLOWANE BOCZNIAKI Z TRUFLOWYM AKCENTEM

Kilka sztuk dorodnych boczniaków umyj i osusz na papierowym ręczniku i przekrój na pól/ względnie ćwiartki. Ułóż na tacce do grillowania, lub ruszcie grillowym. Po kilku minutach obróć tak, grzyby równolegle się przyrumieniły. W czasie kiedy boczniaki się grillują, pokrój drobno pęczek natki pietruszki, wymieszaj z oliwą truflową i posyp solą oraz pieprzem (możesz dodać rozdrobniony ząbek czosnku, ale wtedy aromat trufli będzie mniej wyczuwalny) . Zrumienione grzyby zdejmij z grilla, i delikatnie wymieszaj z masą pietruszkową. Równolegle z boczniakami możesz na grillu opiekać grzanki i podać je z nimi lekko posmarowane ząbkiem czosnku.
PRZEKĄSKI NA GRILLA W WERSJI GOTOWEJ DO SPOŻYCIA
Obowiązkową przegryzką w imprezowym menu są oczywiście włoskie paluszki grissini. W bardzo prosty sposób można je przygotować samemu, przepis znajdziecie tutaj. Są też dostępne w naszym e-sklepie w wersji cieńszej i grubszej.
Doskonałe na grillowe biesiadowanie będą również nasze sardyńskie chlebki, które nie potrzebują żadnych dodatków, żeby zadowolić najbardziej wybredne podniebienia.
Proponujemy także, jako sprawdzone “gotowce” różnego rodzaju oliwki, marynowane warzywa jak: serca karczochów, paprykę czy suszone pomidory w zalewie. Doskonałe będą też marynowane cebulki. Jeśli macie ochotę na jeszcze więcej, zajrzyjcie do zakładki z przekąskami, być może znajdziecie jeszcze jakieś inspiracje.
No i oczywiście nie możemy nie wspomnieć o naszych sosach od Cosi Come. Delikatne ketchupy bez konserwantów z czerwonych albo żółtych pomidorków, albo salsa barbecue w stylu amerykańskim lub orientalnym.
A do picia…
Zimna łomżunia, czerwone wino, czy wymyślne drinki? Mamy kilka propozycji tych ostatnich. Oczywiście we włoskim stylu.
SANPELLEGRINO AMERICANO
Składniki:
- 40 ml czerwonego wermutu
- 40 ml aperitif np Negroni
- 50 ml chinotto
- lód
W wysokiej szklance z kostkami lodu wymieszać wszystkie składniki drinka i gotowe.


SANPELLEGRINO SMASH
Składniki:
- 100 ml limonaty
- 40 ml rumu
- 2 łyżeczki cukru
- 5 świeżych listków mięty
- plasterek cytryny
W wysokiej szklance lub dużym kieliszku wymieszać połowę ilości limonaty, cukier i miętę. Dodać rum i pozostałą limonatę, delikatnie wymieszać i podawać wrzucając jeszcze kilka kostek lodu.