Majowe grillowanie jest tak silnie wpisane w naszą tradycję narodową, jak jedzenie indyka w Święto Dziękczynienia w Stanach. Kiełbaska i karkówka to oczywiście tzw basic, ale co niektórzy idą dużo dalej : pieczarki zawijane w boczuś, kiszka ziemniaczana, kieszonki wypełnione warzywami dla wegetarian….. próbowaliśmy nawet grillowanego ananasa. Co dom to obyczaj. Chcę Wam dziś pokazać kilka pomysłów z kuchni włoskiej, dzięki którym zaskoczycie grillowych współbiesiadników a kto wie…. być może zostaniecie okrzyknięci mistrzem kulinarnych objawień. Na początek sprawdzone klasyki :

 

BRUSCHETTA ZE ŚWIEŻYMI POMIDORAMI

Klasyka włoskich Antipasti. Sekret tkwi w tym, żeby wybrać możliwie najlepszej jakości pomidory. My preferujemy odmiany datterini- są jędrne, i słodkie. 

Jak zrobić najlepszą bruschettę? 

Wystarczy że pokrojone ukośnie kawałki bagietki zgrillujesz do zrumienienia. Obranym ząbkiem czosnku posmaruj jeszcze ciepłą grzankę. Pokrojone w niezbyt drobną kostkę pomidory wymieszane ze świeżą bazylią, solą, pieprzem i oliwą wyłóż na grzanki i gotowe. Bruschetta ze świeżym pomidorem zawsze się sprawdza, doskonale pasuje do grillowanych mięs, jest lekka i szybka w przygotowaniu. 

Jeśli nie dysponujesz dobrymi świeżymi pomidorkami, możesz użyć ulubionej pasty warzywnej np z pieczonej papryki. Sprawdzi się również tapenada, czyli krem z czarnych oliwek, albo pate z karczocha z dodatkiem na przykład trufli. Zainspirowani ? To idziemy dalej. 

 

bruschetta
pate z suszonych pomidorów
pate z papryki i migdałów
krem z karczochów z dodatkiem trufli
krem z czarnych oliwek
pieczarki z truflą

KALABRYJSKIE CROSTINI

To danie jest równie łatwe w przygotowaniu, co pyszne. Pochodzi z Kalabrii a jego głównym składnikiem jest nduja, czyli zmielona pikantna kiełbasa salami. Oryginalnie dodaje się też sera scarmozza, ale my zastąpimy go oscypkiem.

nduja

Składniki na 8 grzanek :

  • 8 kromek bagietki lub chleba tostowego 
  • 1 mały słoiczek (90g) nduji
  • 150 g sosu pomidorowego
  • 150 g wędzonego oscypka
  • 5 listków bazylii
  • 30 g  oliwy z oliwek 
  • sól 

Oliwę wylej na patelnię, dodaj sos pomidorowy , podgrzej chwilę i dodaj rozdrobnioną nduję. Podgrzewaj mieszając od czasu do czasu do momentu, kiedy sos stanie się gładki i aksamitny. Dodaj porwane listki bazylii i dopraw solą jeśli jest konieczność (nduja sama w sobie jest dość słona i pikantna). Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Pieczywo podgrzej z jednej strony, obróć, na każdą kromkę wyłóż porcję sosu, posyp serem i poczekaj chwilę, aż ser się delikatnie rozpuści. Jeśli zostanie Ci jeszcze trochę sosu, możesz go użyć do ugotowanego makaronu. Takie danie, posypane parmezanem smakuje wyśmienicie i nic się nie marnuje. 

GRILLOWANE SZPARAGI Z TRUFLOWYM MASŁEM

Do grillowania wybieramy zielone szparagi, głównie dlatego, że nie trzeba ich jakoś szczególnie obierać . Warzywa myjemy i odłamujemy zdrewniałe końce łodyg. Posypujemy solą i pieprzem i układamy na tacce do grillowania. Opiekamy kilka minut pod koniec smarując je delikatnie masłem truflowym.

    szparago grillowane

    Zostając jeszcze przy daniach wegetariańskich, może dacie się namówić na :

     

    GRILLOWANE BOCZNIAKI Z TRUFLOWYM AKCENTEM

    Kilka sztuk dorodnych boczniaków umyj i osusz na papierowym ręczniku i przekrój na pól/ względnie ćwiartki. Ułóż na tacce do grillowania, lub ruszcie grillowym. Po kilku minutach obróć tak, grzyby równolegle się przyrumieniły. W czasie kiedy boczniaki się grillują, pokrój drobno pęczek natki pietruszki, wymieszaj z oliwą truflową i posyp solą oraz pieprzem (możesz dodać rozdrobniony ząbek czosnku, ale wtedy  aromat trufli będzie mniej wyczuwalny) . Zrumienione grzyby zdejmij z grilla, i delikatnie wymieszaj z masą pietruszkową. Równolegle z boczniakami możesz na grillu opiekać grzanki i podać je z nimi lekko posmarowane ząbkiem czosnku.

    PRZEKĄSKI NA GRILLA W WERSJI GOTOWEJ DO SPOŻYCIA

    Obowiązkową przegryzką w imprezowym menu są oczywiście włoskie paluszki grissini. W bardzo prosty sposób można je przygotować samemu, przepis znajdziecie tutaj.  Są też dostępne w naszym e-sklepie w wersji cieńszej i grubszej.

    Doskonałe na grillowe biesiadowanie będą również nasze sardyńskie chlebki, które nie potrzebują żadnych dodatków, żeby zadowolić najbardziej wybredne podniebienia.

    Proponujemy także, jako sprawdzone “gotowce” różnego rodzaju oliwki, marynowane warzywa jak: serca karczochów, paprykę czy suszone pomidory w zalewie. Doskonałe będą też marynowane cebulki. Jeśli macie ochotę na jeszcze więcej, zajrzyjcie do zakładki z przekąskami, być może znajdziecie jeszcze jakieś inspiracje.

    No i oczywiście nie możemy nie wspomnieć o naszych sosach od Cosi Come. Delikatne ketchupy bez konserwantów z czerwonych albo żółtych pomidorków, albo salsa barbecue w stylu amerykańskim lub orientalnym.

    A do picia…

    Zimna łomżunia, czerwone wino, czy wymyślne drinki?  Mamy kilka propozycji tych ostatnich. Oczywiście we włoskim stylu. 

    SANPELLEGRINO AMERICANO

    Składniki:

    • 40 ml czerwonego wermutu
    • 40 ml aperitif np Negroni
    • 50 ml chinotto
    • lód

    W wysokiej szklance z kostkami lodu wymieszać wszystkie składniki drinka i gotowe.

    ciasteczka migdałowe

    SANPELLEGRINO SMASH

    Składniki:

    • 100 ml limonaty 
    • 40 ml rumu
    • 2 łyżeczki cukru
    • 5 świeżych listków mięty
    • plasterek cytryny

    W wysokiej szklance lub dużym kieliszku wymieszać połowę ilości limonaty, cukier i miętę. Dodać  rum i pozostałą limonatę, delikatnie wymieszać i podawać wrzucając jeszcze kilka kostek lodu. 

    Cart Menu Button Image0
    Your Cart