W myśl zasady “zero waste” coraz częściej szukamy sposobów na wykorzystanie  “odpadków”  w kuchni. Jest to najlepszy trend, bo pozwala nie tylko chronić naszą planetę, która jest tylko jedna, ale też pobudza naszą kreatywność oraz daje możliwość próbowania kolejnych nowych smaków.

A zatem dziś mamy dla Was recyklingową petardę. Najlepszy przepis na włoski pomarańczowy likier : Arancello.  Jest to zmodyfikowana receptura na Limoncello, którą znaleźliśmy na blogu Magdy z Italia poza szlakiem. Doskonale nam się sprawdza i korzystamy z niego kiedy chcemy wykorzystać skorki zarówno z cytryn jak i z pomarańczy właśnie. To co? Robimy:

Potrzebujesz:

  • ok 12 owoców pomarańczy kaliber 4 lub 6 – mają być większe owoce – koniecznie z upraw ekologicznych niewoskowane.
  • 0,5 l spirytusu
  • słoik
  • 0,5 kg cukru
  • 0,5 l wody

Likier pomarańczowy Arancello – jak przygotować

Dokładnie myjemy owoce w ciepłej wodzie i osuszamy. Zdejmujemy tylko tę najbardziej zewnętrzną część skórki  kroimy ją w paski. Skórki wkładamy do słoika, zalewamy alkoholem (spirytus), szczelnie zamykamy słoik i odstawiamy w ciemne miejsce na 12 dni.

Po 12 dniach

Przygotowujemy syrop z 0,5 kg cukru i 0,5 l wody.

Do wrzącej wody dodajemy cukier i mieszamy przez 5 minut. Syrop pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia, a następnie przelewamy do słoika ze skórkami. Zamykamy szczelnie i ponownie ustawiamy w zaciemnionym miejscu na kolejny tydzień. Od czasu do czasu potrząsamy słoikiem.

Po tygodniu

Krok 3: Przefiltrować i rozlać nasze arancello do butelek. I gotowe.

 

Cart Menu Button Image0Left Menu Icon
Your Cart