W myśl zasady “zero waste” coraz częściej szukamy sposobów na wykorzystanie “odpadków” w kuchni. Jest to najlepszy trend, bo pozwala nie tylko chronić naszą planetę, która jest tylko jedna, ale też pobudza naszą kreatywność oraz daje możliwość próbowania kolejnych nowych smaków.
A zatem dziś mamy dla Was recyklingową petardę. Najlepszy przepis na włoski pomarańczowy likier : Arancello. Jest to zmodyfikowana receptura na Limoncello, która doskonale nam się sprawdza i korzystamy z niego kiedy chcemy wykorzystać skorki zarówno z cytryn jak i z pomarańczy właśnie. To co? Robimy:
Potrzebujesz:
- ok 12 owoców pomarańczy kaliber 4 lub 6 – mają być większe owoce – z upraw ekologicznych niewoskowane.
- 0,5 l spirytusu
- słoik
- 0,5 kg cukru
- 0,5 l wody
Likier pomarańczowy Arancello – jak przygotować
Dokładnie myjemy owoce w ciepłej wodzie i osuszamy. Zdejmujemy tylko tę najbardziej zewnętrzną część skórki kroimy ją w paski. Skórki wkładamy do słoika, zalewamy alkoholem (spirytus), szczelnie zamykamy słoik i odstawiamy w ciemne miejsce na 12 dni.
Po 12 dniach
Przygotowujemy syrop z 0,5 kg cukru i 0,5 l wody.
Do wrzącej wody dodajemy cukier i mieszamy przez 5 minut. Syrop pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia, a następnie przelewamy do słoika ze skórkami. Zamykamy szczelnie i ponownie ustawiamy w zaciemnionym miejscu na kolejny tydzień. Od czasu do czasu potrząsamy słoikiem.
Po tygodniu
Krok 3: Przefiltrować i rozlać nasze arancello do butelek. I gotowe.
Jeśli chcesz zrobić z tego przepisu limoncello , zastąp pomarańcze cytrynami odmiany Sfusato a do słoika ze spirytusem i skórkami wrzuć kilka listków z drzewka cytrynowego.