Domowy majonez truflowy

Aby z powodzeniem wykonać majonez truflowy, należy zadbać o to, aby wszystkie produkty miały tę samą temperaturę pokojową! Tego etapu  nie można pominąć, bo inaczej majonez się nam zwarzy.

  • 1 jajko – koniecznie z dobrego, sprawdzonego  źródła
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • 150 ml oleju z pestek winogron (jeśli jajo nie jest od kur z chowu ekologicznego, lepiej użyć oliwy z oliwek)
  • łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz, odrobina cukru pudru
  • krem z czarnej trufli 

Oddziel żółtko od białka (białko nie będzie nam potrzebne), dodaj szczyptę soli i zacznij miksować na niskich obrotach. Następnie dodaj musztardę oraz sok z cytryny i przez krótką chwilę dalej miksuj składniki. Bardzo powoli możesz dodawać olej, początkowo cienką strużką by dobrze połączył się z resztą składników, gdy zauważysz że majonez zacznie gęstnieć można zwiększyć ilość oleju. Do gotowego, gęstego majonezu dodać salsę truflową według preferencji smakowych, sól, pieprz oraz szczyptę cukru  i dobrze wymieszać. Przełożyć gotowy majonez do słoiczka. Smacznego.

A teraz użyteczny lifehack. Jeśli dysponujesz świeżą truflą, możesz jajo wcześniej potrzymać przez kilka godzin w jednym pojemniku z grzybkiem. Wtedy takie jajo będzie miało w sobie naturalny aromat truflowy, który będzie wyczuwalny w Twoim majonezie bez konieczności dodawania trufli ze słoiczka.

 

 

 

Cart Menu Button Image0Left Menu Icon
Your Cart