Domowy majonez truflowy
Aby z powodzeniem wykonać majonez truflowy, należy zadbać o to, aby wszystkie produkty miały tę samą temperaturę pokojową! Tego etapu nie można pominąć, bo inaczej majonez się nam zwarzy.
- 1 jajko – koniecznie z dobrego, sprawdzonego źródła
- 1 łyżeczka musztardy dijon
- 150 ml oleju z pestek winogron (jeśli jajo nie jest od kur z chowu ekologicznego, lepiej użyć oliwy z oliwek)
- łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz, odrobina cukru pudru
- krem z czarnej trufli
Oddziel żółtko od białka (białko nie będzie nam potrzebne), dodaj szczyptę soli i zacznij miksować na niskich obrotach. Następnie dodaj musztardę oraz sok z cytryny i przez krótką chwilę dalej miksuj składniki. Bardzo powoli możesz dodawać olej, początkowo cienką strużką by dobrze połączył się z resztą składników, gdy zauważysz że majonez zacznie gęstnieć można zwiększyć ilość oleju. Do gotowego, gęstego majonezu dodać salsę truflową według preferencji smakowych, sól, pieprz oraz szczyptę cukru i dobrze wymieszać. Przełożyć gotowy majonez do słoiczka. Smacznego.
A teraz użyteczny lifehack. Jeśli dysponujesz świeżą truflą, możesz jajo wcześniej potrzymać przez kilka godzin w jednym pojemniku z grzybkiem. Wtedy takie jajo będzie miało w sobie naturalny aromat truflowy, który będzie wyczuwalny w Twoim majonezie bez konieczności dodawania trufli ze słoiczka.