Może i koniec wakacji nie kojarzy nam się jakoś szczególnie radośnie. Początek jesieni bywa częściej nostalgiczny. Ale, biorąc pod uwagę, że mamy przecież naszą “polską złotą jesień” warto pamiętać, że daje nam ona niezwykłe możliwości w kuchni. Dynia, jako jeden z wielu plonów jesieni kojarzy nam się już nie tylko z helloweenową zabawą. Coraz więcej pomysłów na dania z dynią pojawia się na blogach i wszelkich SM. Zatem my też mamy super danie z dodatkiem dyni na piękne rozpoczęcie roku szkolnego. Przepisem podzieliła się z nami Małgosia z bloga Smaki Alzacji. Zapraszamy na :
Curry pomidorowe z dynią
- 200 dyni
- 400 piersi z kurczaka
- 400 g mleka kokosowegp
- 400 g passaty pomidorowej
- 200 g boczniaków
- 1 łyżka czerwonej pasty curry
- ząbek czosnku
- 2/3 szklanki bulionu lub wody (ilość, jaka mieści się w jednej chochli do zupy)
- 1 cebula
- opcjonalnie świeża kolendra (jak kto lubi)
- 200 g ryżu do podania.
Sposób przygotowania
Ugotować ryż zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Pierś z kurczaka pokroić, wrzucić do garnka z łyżką pasty curry oraz ząbkiem czosnku i podsmażyć. Dodać bulion, wrzucić pokrojoną dynię, boczniaki oraz mleko kokosowe .Gotować curry na małym ogniu do czasu aż dynia będzie miękka. Dodać passatę i przez chwilę dalej gotować. Rozłożyć ryż do miseczek, dodać przygotowane curry , udekorować kolendrą. Buon appetito!
