Zima to zdecydowanie czas na cytrusy. Kochamy jeść sezonowo. Uważamy że spożywanie posiłków zgodnie z ich naturalnym cyklem wegetacji jest nie tylko  najlepszym sposobem na budowanie odporności, ale również gwarancją na produkty najzdrowsze i najsmaczniejsze. 

Dlatego, kiedy znaleźliśmy  naszego dostawcę czerwonych pomarańczy i możliwość sprowadzania tych owoców bezpośrednio, bardzo się ucieszyliśmy. 

Od kilku sezonów mamy możliwość dostarczania tych wspaniałych owoców nie tylko na nasz stół, ale również na Twój. 

Co więcej, z racji tego, że pomarańcze nie są ani woskowane ani pryskane przed transportem substancjami przeciwgrzybicznymi, doskonale nadają się na domowe przetwory. I dziś mamy dla Ciebie propozycję naszego przepisu na konfiturę z czerwonych pomarańczy z dodatkiem skórek. 

Przepis na konfiturę z czerwonych pomarańczy z dodatkiem skórek

Przepis pochodzi od jednej z naszych klientek, która za każdym razem modyfikuje go w zależności od tego, czy aktualna partia owoców jest  bardziej, czy mniej słodka. Jeśli pomarańcze są bardzo słodkie, dajemy mniej cukru i mniej wody. My wodę czasem całkowicie pomijamy, mamy wtedy bardziej marmoladę, niż konfiturę. Jest gęsta i doskonale nadaje się jako nadzienie.

Warto z tym przepisem poeksperymentować, żeby znaleźć jego wersję najlepszą dla siebie.

 

Potrzebne składniki:

  • 4 kg czerwonych pomarańczy Moro ( ta odmiana jest najlepsza ze względu na skórki, które nawet po dłuższym czasie gotowania pozostają jędrne)
  • 1/2 l wody
  • 1 kg cukru
  • sok z dwóch cytryn

Przygotowanie: 

Pomarańcze umyć, pokroić na ćwiartki,  usunąć pestki, zdjąć skórki. Zarówno pestki jak i skórki odłożyć na bok, nie wyrzucać.

Miąższ pozbawiony błonek włożyć do garnka. Dodać sok z cytryn.

Ze skórek usunąć białą część i pokroić w cienkie paski. Wrzucić do garnka z miąższem, zalać wodą i zacząć gotować.
 
Pestki zawinąć w gazę i również włożyć do garnka. Gotować na wolnym ogniu ok godziny co jakiś czas mieszając. Po tym czasie zmniejszyć ogień i nadal gotować.
 
Po kolejnej godzinie smażenia wyjąć gazę z pestkami i pozostawić konfiturę do ostygnięcia.
 
Po wystudzeniu sprawdzić konsystencję. Jeśli jest zbyt płynna, czynność smażenia powtórzyć, nawet 2-3 razy jeśli ciągle jest zbyt rzadka. Czas smażenia zależy od tego jaką konsystencję chcesz uzyskać na końcu. 
 
Na koniec zagotować i zamykać na gorąco w wysterylizowane słoiki.
bruschetta

Uwagi i obserwacje oraz modyfikacje od naszych klientów 🙂

  • P. Mariola: “następną partię zrobię z mniejszą ilością skórek, bo nadają one goryczki. Skórki pójdą do innego produktu!”
  • P. Marcin :” ja nie dodaję w ogóle wody, wtedy konsystencja wychodzi idealna bez konieczności przedłużania gotowania”
  • P. Marcin : “Cukier warto dawkować partiami bo czasem trafią się owoce bardzo słodkie, a czasem kwaśne. W tym pierwszym przypadku dodanie całości cukru na początku może spowodować, że finalnie konfitura będzie zbyt słodka.”

Bardzo dziękujemy za wszystkie informacje zwrotne nie tylko na temat samych owoców, ale tez pomysłów na ich wykorzystanie  w kuchni. 

Cart Menu Button Image0Left Menu Icon
Your Cart