Jesień to niewątpliwie ostateczna oznaka jesieni. Pewnie nieprzypadkowo nawet ich barwy są jesienne: pomarańczowe, złote, lekko brązowe…. Lubicie dynie? Zróbcie z nami:
Ravioli z dyniowym farszem w truflowym sosie.
Składniki: na farsz
- szklanka puree z pieczonej dyni
- 1/4 szklanki świeżo startego parmezanu
- sól, pieprz do smaku
Wszystkie składniki połącz i wymieszaj.
Składniki na sos śmietanowo truflowy
- 180g śmietanki 24%
- 2 łyżki pasty truflowej
- sól, pieprz do smaku
Śmietankę podgrzewaj na patelni by odrobinę ją zredukować, dodaj pastę truflową i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Składniki: na ciasto
- 2 szklanki mąki pszennej T450
- 1 szklanka wrzącego mleka
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- szczypta soli
Mąkę i sól wsyp do malaksera, zagotuj mleko, które dolej do mąki i wyrabiaj ciasto hakiem do momentu aż zacznie odchodzić od boków i jest ładne elastyczne.
Lekko podsyp blat mąką, przykryj ciasto ściereczką by nie wyschło i pozwól mu odpocząć przez ok. pół godziny. Rozwałkuj ciasto na blacie dość cienko, wykrój kółka i nadziewaj farszem dyniowym. Przed zlepieniem oprósz farsz świeżo tartym parmezanem i dopiero połącz oba krążki. Zagotuj wodę z dużym garnku i partiami gotuj pierożki.