Dobry ekspres to tylko połowa sukcesu. Przygotowanie kawy wymaga od baristy dużej staranności.Istnieją reguły, od których nie ma ustępstw, jeśli chcemy aby nasza kawa miała głęboki aromat i najlepszy smak.
Znanych jest wiele sposobów przygotowywania kawy, wyszukaliśmy i w skrócie opisaliśmy kilkanaście:
Americano – kawa z ekspresu, która smakiem przypomina kawę filtrowaną, do której dolewa się gorącą wodę, żeby rozcieńczyć napar, jednocześnie zachowując smak kawy z ekspresu.
Cafe Allange – mocny napar czarnej kawy podawany ze szklanką zimnej wody (Francja).
Cafe Au Lait – kawa z mlekiem.
Cafe Brule – bardzo mocny napar z przypalonego ziarna.
Cafe Brulot – bardzo mocny napar z przypalonego ziarna z dodatkiem przypraw korzennych i koniaku.
Cafe Con Leche – tzw. “meksykański” sposób parzenia kawy wymyślony przez amerykańskich żołnierzy podczas wojny meksykańskiej. Ziarno było prażone nad ogniskiem i rozbijane na kamieniach, mocną esencję uzupełniano wrzącym mlekiem.
Cafe Corretto – czarna kawa z dodatkiem likieru (różne smaki), podawana w szklaneczce
Café Creme – kawa o normalnej mocy z warstewką śmietanki jak w espresso.
Café Frappé – mocna kawa (1/2) zmiksowana z lodami (1/2).
Cafe filtre – kawa parzona na sposób amerykański, w różnych filtrach.
Cafe fredolo – mocna czarna kawa z dodatkiem lodu, podawana w małej szklance.
Caffe Latte – kawa o normalnej mocy (1/2) z ciepłym mlekiem (1/2). Podaje się ją w wysokich szklankach z warstwą mlecznej pianki na wierzchu posypanej sproszkowana czekoladą, cynamonem. Cafe latte otrzymuje się przez dodanie do mleka o temp. ok. 70°C świeżo zaparzonego espresso.
Cappuccino – espresso (1/3) z dodatkiem mleka gotowanego na parze (1/3) i mleka spienionego (1/3).
Cafe serve – bardzo mocna czarna kawa, podawana bardzo wcześnie rano.
Cafe shakeratano – kawa mieszana z lodem i mlekiem w shakerze.
Cafe valdostano – czarna kawa mieszana z czekoladą, winem, wódką (lub mocnym likierem) i korzeniami. Tradycyjnie podaje się ją narciarzom w Val d´Asta.
Demitasse – francuskie określenie “małej czarnej” czyli filiżanka ok. 100ml
Espresso – czarna mocna kawa z ekspresu ciśnieniowego uzyskiwana z kilku odmian kawy arabica z dodatkiem kawy robusty, podawana w filiżance o pojemności około 50 ml. Nazwa “espresso” wywodzi się od włoskiego czasownika “espressivo”, co oznacza “wyraźny”, “wyrazisty”. Porcja espresso zawiera 25ml ekstraktu uzyskanego w ciągu 25 sek. ekstrakcji w temp. 88-90 stopni Celsjusza w ekspresie ciśnieniowym a porcja zmielonej kawy potrzebna do uzyskania espresso wynosi dokładnie 7g na każde 25 ml ekstraktu.
Espresso doppio – to podwójna ilość espresso.
Espresso cafe mocha – napój, w którego skład wchodzą: mocny gorący napar kawy, porcja gorącej czekolady oraz gorącego mleka. Wszystkie składniki są w takiej samej ilości wlewane do wysokiej szklanki. Wszystkie składniki powinny być tak dolewane, aby każdy tworzył wyraźną warstwę.
Espresso Con Panna – porcja espresso z górką ubitej śmietany na wierzchu.
Espresso macchiato – espresso z dodatkiem “kropelki” mleka. Kawiarnie zwykle traktują tą kawę jako napój mleczny.
Espresso ristrett – gęste, aromatyczne espresso uzyskiwane przez wcześniejsze wyłączenie ekspresu ciśnieniowego. Tradycyjnie jest to poranna kawa.
Espresso roasts – kawa parzona z dodatkiem mlecznej pianki i np.: czekoladą, migdałami, kardamonem, cynamonem, wanilią.
Espresso romano – espresso z dodatkiem soku z cytryny oraz otartej skórki cytrynowej (cytrynę można zastąpić pomarańczą).
Flavoured Latte – około 350 ml kawy latte z 30 ml aromatu (wiśniowego, waniliowego itp.). Porcje mogą być różnej wielkości.
Kapuziner – czarna kawa z niewielką ilością spienionego mleka.
Latte macchiatto – porcja kawy espresso wlana do szklanki mleka zagotowanego na parze. Składa się z trzech warstw: mleka, kawy espresso i piany.
Macchiato – pojedyncza porcja kawy espresso z plamkami jednej lub dwóch łyżek spienionego mleka.
Mocha – kawa espresso z mlekiem o smaku czekoladowym: kawa (1/3) parzona bezpośrednio do spienionego mleka (1/3), w którym rozpuszczono kakao (1/3).
Romano – pojedyncza porcja kawy espresso podana ze świeżą skórką cytryny.
Schlagobers – mocna kawa z bitą śmietaną.
Wiener melange – kawa o normalnej mocy (1/2) z ciepłym mlekiem (1/2) i z czekoladą
Która kawa jest Waszą ulubioną?