Kiedy w Polsce pojawiają się pierwsze oznaki zimy, dla nas oznacza to początek sezonu cytrusowego. O zaletach jedzenia pomarańczy, mandarynek i innych cytrusów chyba wszystko zostało już powiedziane i doskonale wiemy, jak dużo dobrego czynią one naszym organizmom.

Dziś chcielibyśmy opowiedzieć Wam trochę o miejscu, z którego corocznie przywozimy dla Was te wspaniałości już od kilku sezonów. 

Historia rodziny Modica.

Posiadłość Porrazito założona została na początku XVI w. przez, pochodzącą z arystokratycznej  rodziny, Teresę Modicę, w południowo zachodniej części Sycylii na terenie dzisiejszej prowincji Syrakuzy; ok 80 km na południe od Etny. Pierwotnie obejmowała 132 hektary, z czego połowę obsadzano gajami oliwnymi, 50 hektarów przeznaczono pod winnicę i 1 na gaj cytrusowy.

Przez wiele stuleci dwór był wizytówką całej okolicy. Olejarnia na terenie posiadłości była używana nie tylko przez rodzinę ale również przez sąsiednie plantacje. Bydło fryzyjskich krów dostarczało mleko dla wszystkich mieszkańców Carlentini. Szkoła zbudowana z dziedzińca pozwalała dzieciom uzyskać odpowiednią edukację.

W 1958 r. jeden ze spadkobierców: Angelo Modica wykarczował winnicę, aby przeznaczyć ziemię pod zasiew pszenicy, ale ta działalność trwała tylko dekadę. Od 1968 roku ziemia zamieniła się w gaj cytrusowy i wkrótce  rośliny pomarańczowe zaczęły wydzielać po całej posiadłości słodki i typowy zapach sycylijskich owoców cytrusowych, którym do dziś można oddychać, 

W 2012 roku Angelo Modica doszedł do wniosku, że jego pasją są jednak konie i to im postanowił całkowicie się poświęcić, oddając stery swojemu wnukowi Carlo, młodemu lekarzowi i przedsiębiorcy. Carlo bardzo aktywnie i z wielkim zaangażowaniem włączył się w działalność  farmy. 

 

drzewko oliwne

Gaj cytrusowy obecnie.

Dziś Scorzamara to głównie cyfrowy rynek, na którym miłośnicy ekologicznych owoców cytrusowych kupują sycylijskie pomarańcze i mandarynki.

Pod uprawę przeznaczone jest 35 hektarów ziemi, z czego większość stanowi uprawa sycylijskich czerwonych pomarańczy. To jedyna taka pomarańcza na świecie, która swój niezwykły kolor zawdzięcza ponoć specyficznemu ciepłu wytwarzanemu przez pobliski wulkan: Etna. Ciepło to powoduje silny wzrost antyoksydantów w owocach, stąd ich intensywnie czerwona, aż do bordowej (kiedy owoce są bardzo dojrzałe) barwa. 

Redlinowa uprawa ziemi pozwala na najbardziej optymalne wykorzystanie słońca i wody a nawożenie organicznym azotem o powolnym uwalnianiu,  jeszcze bardziej poprawia  jakość owoców i zwiększa produkcję witaminy C. 

 

oliwki

Zbiory, przechowywanie i łańcuch dostaw.

Dojrzewanie pomarańczy jest zgodne z naturalnym cyklem życia roślin. Powolny i delikatny wzrost, na który nie wpływają chemiczne nawozy przyspieszające procesy produkcyjne, sprawia, że ​​owoce są smaczne i pachnące od skórki po miąższ.  Dojrzewające we właściwym czasie owoce są zbierane ręcznie, jedna po drugiej, szczotkowane w celu usunięcia śladów gleby i liści oraz przygotowywane do szybkiej wysyłki, unikając długiego przechowywania w lodówce, woskowania i 
zabiegów grzybobójczych.

Polityka Scorzamary różni się od metod dystrybucji na dużą skalę. Wszystkie operacje, od zbiorów po wysyłkę, odbywają się na terenie gospodarstwa. Owoce dla nas są zbierane i czyszczone a następnego dnia rano wyjeżdżają w drogę do Polski. 

Sycylijskie pomarańcze – najbardziej lubiane odmiany.

MORO

Pomarańcza Moro jest tak nazywana ze względu na dość ciemny kolor miąższu. Jest bogata we flawonoidy i antocyjany, typowy pigment, który pojawia się przy opadach śniegu na Etnę. Te substancje przeciwutleniające, przydatne w profilaktyce niektórych chorób, są przyczyną czerwonego zabarwienia. Skórka jest pomarańczowa z bardziej intensywnymi odcieniami z jednej strony.

Odmiana ta ma bardziej intensywny smak niż pozostałe i jest mniejsza niż odmiana Tarocco. Idealnie nadaje się do świeżo wyciskanych soków ze względu na bardzo niską kwasowość.

Okres dojrzewania: styczeń – marzec
Pigmentacja: czerwona
Drzewa: 1500
Smak: wyraźny -słodki
Wielkość: średnie i małe

pomarancza moro
pomarańcza tarocco

TAROCCO

Pomarańcza Tarocco ma czerwony miąższ, mniej lub bardziej intensywny, w zależności od okresu dojrzewania. Wśród głównych cech pomarańczy Tarocco znajduje się kolor skórki, typowo żółto-pomarańczowy, z dużą liczbą smug i czerwonych odcieni, które zajmują ponad połowę jego powierzchni. Dzięki niskiej kwasowości należy do najbardziej cenionych pomarańczy we Włoszech i za granicą.

Wyróżnia się wieloma walorami, w tym charakterystycznym zapachem i cienką, gładka skórką o żółtopomarańczowej barwie. Kształt jest odwrotnie jajowaty, miąższ bez pestek. Doskonała na  sok.

Okres dojrzewania: grudzień – marzec
Pigmentacja: pomarańczowa
Drzewa: 1800
Smak: Aromat truskawkowy
Wielkość: średnia – duża

TAROCCO GALLO

Pomarańcza Gallo Tarocco to jedna z najbardziej wyrafinowanych i cenionych odmian spośród wszystkich pomarańczy Tarocco. Sprowadzona do Włoch z Chin w XVII wieku przez mnicha jezuitę, dziś jest jednym z najchętniej uprawianych na równinie Katanii. Charakteryzuje się wysoką soczystością, truskawkowym aromatem, niską kwasowością i bezpestkowym miąższem.

Skórka jest cienka i gładka, średniej lub cienkiej grubości, pomarańczowo-żółtej i zaczerwienionej na ponad połowie powierzchni. Jego pigmentacja zmienia się w zależności od stopnia dojrzałości owocu, ale zazwyczaj jest ciemnoczerwona.

Okres dojrzewania: luty – marzec
Pigmentacja: pomarańczowo – czerwony
Drzewa: 1500
Smak: Aromat truskawkowy
Wielkość: średni – duży

pomarancza tarocco ippoloto

TAROCCO IPPOLITO

Pomarańcza Ippolito Tarocco została uzyskana przez mikroszczepienie i termoterapię na Uniwersytecie w Katanii w 1998 roku. Należy do rodziny Tarocco i charakteryzuje się wysokim stężeniem antocyjanów zarówno w skórze, jak i miąższu, co sprawia że jest intensywnie czerwona. Owoce są bardzo soczyste, bez pestek, o okrągłym kształcie i średnio cienkiej, pomarańczowej skórce, często pigmentowanej.

Sok pomarańczowy Ippolito Tarocco jest doskonały dzięki dobrej równowadze cukrów i kwasów. Okres kwitnienia to wiosna z pojedynczymi białymi i bardzo pachnącymi kwiatami. Roślina jest dość tolerancyjna na zimno. W osłoniętym środowisku dobrze utrzymuje się do -8°C, -10°C.

Okres dojrzewania: styczeń – luty
Pigmentacja: czerwona
Drzewa: 2500
Smak/Aromat: słodki
Wielkość: średni-duży

Dostawy pomarańczy w sezonie 2023

Kalendarz dostaw corocznie dostosowywany jest do rytmu dojrzewania owoców- nie ma tutaj miejsca na pośpiech, precyzyjne określenie daty dostawy czy dokładnej ilości poszczególnych odmian.  Ale bez obaw 🙂 nie ma też miejsca na całkowitą improwizację. Staramy się tak przeprowadzić ten proces, żeby nikt nie ucierpiał, a za priorytet uznajemy jak najszybszą dystrybucję owoców do Was. Zatem, im lepiej zorganizujemy całość przed fizyczną dostawą, tym łatwiej i szybciej pomarańcze trafiają do Waszych wyciskarek i sokowirówek.

W skrócie proces wygląda następująco:

  • Dostawca potwierdza nam dostępność określonej odmiany ( która odmiana jest na tyle dojrzała żeby można ją było  już wysłać).
  • My składamy zamówienie i natychmiast rozpoczynamy proces  rozsyłania Wam wiadomości przez różne kanały komunikacji.
  • Dodajemy kartę/y produktu do naszego e-sklepu jako pozycję w przedsprzedaży.
  • W czasie kiedy auto jedzie do Warszawy, my zbieramy Wasze zamówienia, wysyłamy potwierdzenia i dokumenty do płatności.
  • Kiedy pomarańcze dojeżdżają do naszego magazynu, zazwyczaj tego samego dnia możemy już realizować odbiory własne (Kabaty).
  • Wysyłki kurierskie ogarniamy od następnego dnia.
  • Wszystkie technikalia otrzymujecie od nas zazwyczaj w pierwszej wiadomości a w przypadku pytań jesteśmy zawsze do dyspozycji.

I już na sam koniec kwestia magazynowania owoców lokalnie i ich okresu przydatności, bo często o tym rozmawiamy w tzw kuluarach.

Owoce nie są  woskowane, ani poddawane chemicznemu opryskowi przeciwgrzybicznemu więc ich termin trwałości jest  krótki. Z praktycznego doświadczenia widzimy, że po ok 3 tygodniach od zbioru owoce są już bardzo miękkie i w większości objęte pleśnią (piękną, niebieską). Dlatego jeśli czasem zdarzy nam się wysłać Wam wiadomość o “nieludzkiej” porze, czy w niedzielę, prosimy o wyrozumiałość i z góry przepraszamy, ale tu liczy się każda godzina 🙂

Zdjęcia w treści pochodzą z serwisu właściciela marki:https://www.scorzamara.com/

Zdjęcie wyróżniające autorstwa Joanny Matyjek ze studia : Odczaruj Gary. 

Cart Menu Button Image0Left Menu Icon
Your Cart