Gotowi na koniec roku z przytupem??? Założę się, że tak. Jeśli jednak nie do końca macie pomysł na sylwestrowe menu, to podsuwamy kilka niezawodnych pomysłów prosto z włoskiej kuchni. Obok sałatek i śledzików, takie antipasti powinny się koniecznie znaleźć na Waszych stołach. Zapewnią Wam miłość gości na zawsze. A więc na początek proponujemy od razu z tzw grubej rury, Najlepsze włoskie specjały, czyli trufla i włoska breasola w jednym. 

 

 TARTALETKI Z BREASOLĄ I TRUFLAMI

Na przygotowanie porcji dla 6 osób potrzebujesz:

6 upieczonych tartaletek bez cukru
100 gram rukoli
50 gram  parmezanu
12 plasterków bresaoli
1 opakowanie plasterków trufli
1 jabłko
sok z jednej cytryny
ocet jabłkowy i oliwa z oliwek do winegretu

 

Umyj i osusz rukolę. Po dokładnym umyciu skórki, jabłko pokrój na niezbyt grube plasterki i skrop natychmiast sokiem z cytryny.  jabłko ekologiczne w plastry. Na każdą tartaletkę połóź dwa plasterki breasoli, plasterki jabłka i plasterki trufli. następnie dodaj parmezan pokrojony w bardzo cienkie plasterki i listki rukoli. Tartaletki polej winegretem z oliwy,octu jabłkowego soli i pieprzu. Podawaj natychmiast

Niezawodna na Sylwestrowe hulanki będzie też włoska foccacia. Sprawdzi się idealnie, bo można ją przygotować wcześniej i upiec tuz przed podaniem, a potem nawet jeśli już wystygnie, wciąż dobrze smakuje.

 

 

WŁOSKA FOCACCIA

Składniki na jedną średniej wielkości focaccię

Mąkę Barilla „00” mieszamy z suszonymi drożdżami, dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy gładkie ciasto odstawiając na godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie ponownie zagniatamy ciasto i rozkładamy dłońmi na blaszce do pieczenia odstawiając na kolejne 30 minut do napuszenia. Polewamy oliwą Terre Francescane 100% Italiano i kciukiem robimy zagłębienia w cieście do których wciskamy pomidorki, oliwki, rozmaryn. Na końcu polewamy jeszcze odrobiną oliwy Terre Francescane niefiltrowaną i wsuwamy do piekarnika nagrzanego do 220′ na 25 minut lub do zrumienienia.

Focaccie można też upiec bez pomidorków i oliwek, a podać ją w towarzystwie różnego rodzaju smarowiedeł, np pate, czy pasty z suszonych pomidorów. Zobacz kilka naszych propozycji.

pate z suszonych pomidorów
pate z papryki i migdałów
krem z karczochów z dodatkiem trufli
krem z czarnych oliwek
pieczarki z truflą

Równie kreatywnie możesz przygotować różne wersje niezawodnej włoskiej bruschetty. Dodatkowym plusem tego dania jest to, ze możesz w ten sposób wykorzystać pieczywo nie pierwszej świeżości.

ZESTAW BRUSCHETTY W RÓŻNYCH SMAKACH

Wszystko, czego potrzebujesz żeby wyczarować najlepszą bruschettę to bagietka, lub jakiekolwiek inne pieczywo i trochę wyobraźni.  Kroisz bułkę na ukośne kawałki, jeśli używasz np chleba tostowego ( ten od Mulino Bianco będzie doskonały bo jest cudownie chrupiący i delikatny)pokrój go w małe kwadraciki (kromka na cztery). Pamiętaj, ze im mniejsza bruschetta, tym ładniej się prezentuje na stole.

Podpiecz pieczywo w piecu i jeszcze gorące posmaruj obranym ząbkiem czosnku (mozna ominąć ten etap jeśli nad Wami wciąż wisi jemioła). Grzanki możesz podać na wiele sposobów, oto kilka naszych ulubionych: 

  • cienko posmarowane kremem z trufli i przykryte plasterkiem wędzonego łososia (ew. posypane koperkiem bo łosoś lubi się z koperkiem).
  • posmarowane pastą  z grillowanych warzyw i carpaccio truflowym.
  • posmarowane pate z suszonych pomidorków 
  • z tapenadą
  • z karczochowym pate truflowym. 

Jeśli macie chęć na coś mięsnego i równie wykwintnego, przygotujcie Carpaccio. Kawałek czarnego złota zwanego truflą dodany do polędwicy wołowej powali Waszych gości na kolana.

CARPACCIO Z TRUFLAMI

Składniki:

  • 150g cienko krojonej polędwicy wołowej na carpaccio
  • 1 trufla
  • łyżeczka masła truflowego
  • oliwa z oliwek
  • łyżeczka kaparów
  • parmezan
  • rukola
  • liście buraka baby
  • sól morska
  • pieprz

Rozgrzej patelnie, przesmaruj ją masłem truflowym, wrzuć pokrojoną na plasterki trufle i wyłącz ogień. Trufla odda swój aromat  pod wpływem temperatury z patelni a Ty w tym czasie rozłóż na talerzu rukolę, następnie połóż plastry wołowiny, posyp kaparami, polej plastrami trufli i skrop dobrej jakości oliwą. Na koniec rzuć odrobiną liści buraka i świeżo krojonym  parmezanem. 

PRZEKĄSKI NA SYLWESTRA W WERSJI GOTOWEJ DO SPOŻYCIA

Obowiązkową przegryzką w imprezowym menu są oczywiście włoskie paluszki grissini. W bardzo prosty sposób można je przygotować samemu, przepis znajdziecie tutaj.  Są też dostępne w naszym e-sklepie w wersji cieńszej i grubszej.

Nie możemy też zapomnieć o najlepszych na świecie chlebkach prosto z Sardynii – pergamena di pane. Zadbaliśmy o to, żeby w okresie świąteczno – noworocznym wszystkie warianty smakowe były dostępne.

Proponujemy także, jako sprawdzone „gotowce”, różnego rodzaju oliwki, marynowane warzywa jak: serca karczochów, paprykę czy suszone pomidory w zalewie. Doskonałe będą też marynowane cebulki. Jeśli macie ochotę na jeszcze więcej, zajrzyjcie do zakładki z przekąskami, być może znajdziecie jeszcze jakieś inspiracje.

A na słodko…

Nie bylibyśmy sobą gdybyśmy zostawili Was bez słodkiego zakończenia a więc łapcie słodki pomysł na delikatne, ciągnące w środku, przepyszne:

 

CIASTECZKA MIGDAŁOWE

Składniki:

Wszystkie składniki zmiksować na jednolitą masę, którą następnie zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na min, godzinę. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Schłodzone ciasto formować w niewielkie: 2-3 cm  kulki i układać na blasze. Piec 15 minut. Upieczone można posypać cukrem pudrem. Są meeeeega

ciasteczka migdałowe

Mamy nadzieję, że powyższe propozycje przypadną Wam do gustu. Życzymy Szczęśliwego Nowego Roku i już cieszymy się na kolejny wspólny rok. 

Cart Menu Button Image0Left Menu Icon
Your Cart
Delikatesy włoskie
Przegląd prywatności

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.