Gotowi na koniec roku z przytupem??? Założę się, że tak. Jeśli jednak nie do końca macie pomysł na sylwestrowe menu, to podsuwamy kilka niezawodnych pomysłów prosto z włoskiej kuchni. Obok sałatek i śledzików, takie antipasti powinny się koniecznie znaleźć na Waszych stołach. Zapewnią Wam miłość gości na zawsze. A więc na początek proponujemy od razu z tzw grubej rury, Najlepsze włoskie specjały, czyli trufla i włoska breasola w jednym.
TARTALETKI Z BREASOLĄ I TRUFLAMI
Na przygotowanie porcji dla 6 osób potrzebujesz:
6 upieczonych tartaletek bez cukru
100 gram rukoli
50 gram parmezanu
12 plasterków bresaoli
1 opakowanie plasterków trufli
1 jabłko
sok z jednej cytryny
ocet jabłkowy i oliwa z oliwek do winegretu

Umyj i osusz rukolę. Po dokładnym umyciu skórki, jabłko pokrój na niezbyt grube plasterki i skrop natychmiast sokiem z cytryny. jabłko ekologiczne w plastry. Na każdą tartaletkę połóź dwa plasterki breasoli, plasterki jabłka i plasterki trufli. następnie dodaj parmezan pokrojony w bardzo cienkie plasterki i listki rukoli. Tartaletki polej winegretem z oliwy,octu jabłkowego soli i pieprzu. Podawaj natychmiast
Niezawodna na Sylwestrowe hulanki będzie też włoska foccacia. Sprawdzi się idealnie, bo można ją przygotować wcześniej i upiec tuz przed podaniem, a potem nawet jeśli już wystygnie, wciąż dobrze smakuje.
WŁOSKA FOCACCIA

Składniki na jedną średniej wielkości focaccię
- 350g mąki Barilla „00”
- pół łyżeczki soli
- szczypta cukru
- 8g suszonych drożdży
- 3 łyżki oliwy Terre Francescane 100% Italiano
- 250g letniej wody
- Dodatki : świeży rozmaryn, pomidorki podsuszane, oliwki, oliwa z oliwek do polania wierzchu najlepiej niefiltrowana.
Mąkę Barilla „00” mieszamy z suszonymi drożdżami, dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy gładkie ciasto odstawiając na godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie ponownie zagniatamy ciasto i rozkładamy dłońmi na blaszce do pieczenia odstawiając na kolejne 30 minut do napuszenia. Polewamy oliwą Terre Francescane 100% Italiano i kciukiem robimy zagłębienia w cieście do których wciskamy pomidorki, oliwki, rozmaryn. Na końcu polewamy jeszcze odrobiną oliwy Terre Francescane niefiltrowaną i wsuwamy do piekarnika nagrzanego do 220′ na 25 minut lub do zrumienienia.
Focaccie można też upiec bez pomidorków i oliwek, a podać ją w towarzystwie różnego rodzaju smarowiedeł, np pate, czy pasty z suszonych pomidorów. Zobacz kilka naszych propozycji.
Równie kreatywnie możesz przygotować różne wersje niezawodnej włoskiej bruschetty. Dodatkowym plusem tego dania jest to, ze możesz w ten sposób wykorzystać pieczywo nie pierwszej świeżości.
ZESTAW BRUSCHETTY W RÓŻNYCH SMAKACH
Wszystko, czego potrzebujesz żeby wyczarować najlepszą bruschettę to bagietka, lub jakiekolwiek inne pieczywo i trochę wyobraźni. Kroisz bułkę na ukośne kawałki, jeśli używasz np chleba tostowego ( ten od Mulino Bianco będzie doskonały bo jest cudownie chrupiący i delikatny)pokrój go w małe kwadraciki (kromka na cztery). Pamiętaj, ze im mniejsza bruschetta, tym ładniej się prezentuje na stole.
Podpiecz pieczywo w piecu i jeszcze gorące posmaruj obranym ząbkiem czosnku (mozna ominąć ten etap jeśli nad Wami wciąż wisi jemioła). Grzanki możesz podać na wiele sposobów, oto kilka naszych ulubionych:
- cienko posmarowane kremem z trufli i przykryte plasterkiem wędzonego łososia (ew. posypane koperkiem bo łosoś lubi się z koperkiem).
- posmarowane pastą z grillowanych warzyw i carpaccio truflowym.
- posmarowane pate z suszonych pomidorków
- z tapenadą.
- z karczochowym pate truflowym.



Jeśli macie chęć na coś mięsnego i równie wykwintnego, przygotujcie Carpaccio. Kawałek czarnego złota zwanego truflą dodany do polędwicy wołowej powali Waszych gości na kolana.
CARPACCIO Z TRUFLAMI
Składniki:
- 150g cienko krojonej polędwicy wołowej na carpaccio
- 1 trufla
- łyżeczka masła truflowego
- oliwa z oliwek
- łyżeczka kaparów
- parmezan
- rukola
- liście buraka baby
- sól morska
- pieprz

Rozgrzej patelnie, przesmaruj ją masłem truflowym, wrzuć pokrojoną na plasterki trufle i wyłącz ogień. Trufla odda swój aromat pod wpływem temperatury z patelni a Ty w tym czasie rozłóż na talerzu rukolę, następnie połóż plastry wołowiny, posyp kaparami, polej plastrami trufli i skrop dobrej jakości oliwą. Na koniec rzuć odrobiną liści buraka i świeżo krojonym parmezanem.
PRZEKĄSKI NA SYLWESTRA W WERSJI GOTOWEJ DO SPOŻYCIA
Obowiązkową przegryzką w imprezowym menu są oczywiście włoskie paluszki grissini. W bardzo prosty sposób można je przygotować samemu, przepis znajdziecie tutaj. Są też dostępne w naszym e-sklepie w wersji cieńszej i grubszej.
Nie możemy też zapomnieć o najlepszych na świecie chlebkach prosto z Sardynii – pergamena di pane. Zadbaliśmy o to, żeby w okresie świąteczno – noworocznym wszystkie warianty smakowe były dostępne.
Proponujemy także, jako sprawdzone „gotowce”, różnego rodzaju oliwki, marynowane warzywa jak: serca karczochów, paprykę czy suszone pomidory w zalewie. Doskonałe będą też marynowane cebulki. Jeśli macie ochotę na jeszcze więcej, zajrzyjcie do zakładki z przekąskami, być może znajdziecie jeszcze jakieś inspiracje.
A na słodko…
Nie bylibyśmy sobą gdybyśmy zostawili Was bez słodkiego zakończenia a więc łapcie słodki pomysł na delikatne, ciągnące w środku, przepyszne:
CIASTECZKA MIGDAŁOWE
Składniki:
- 200 mielonych migdałów
- 200 g cukru pudru
- dwa białka
- 1 łyżka miodu z kwiatów pomarańczy
Wszystkie składniki zmiksować na jednolitą masę, którą następnie zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na min, godzinę. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Schłodzone ciasto formować w niewielkie: 2-3 cm kulki i układać na blasze. Piec 15 minut. Upieczone można posypać cukrem pudrem. Są meeeeega

Mamy nadzieję, że powyższe propozycje przypadną Wam do gustu. Życzymy Szczęśliwego Nowego Roku i już cieszymy się na kolejny wspólny rok.