Historia powstania Tiramisu: fakty i legenda

Zaczniemy od legendy. Otóż ta głosi, że ten pyszny deser powstał w….. burdelu. Pewna właścicielka domu uciech w roku ok 1800 podawała mieszankę surowych żółtek, cukru, kawy i kakao swoim klientom późną porą zanim opuścili jej lokal, aby przywrócić im siły witalne. I wcale nie chodziło o to, żeby Panowie mieli więcej siły  na uciechy cielesne w jej lokalu. Głównym celem było, żeby ich żony nie zorientowały się, że panowie korzystają z płatnych usług seksualnych. Była to więc bardzo przemyślana strategia na długoterminowe utrzymanie klienta;) A ponieważ kakao to silny afrodyzjak, a kawa  doskonały pobudzacz, oczywistym jest, że deser sprawdzał się w 100%, Nawet nazwa nawiązywała do składu i funkcjonalności: Tiremesu – podnieś mnie, ocknij się, przebudź się.

A teraz trochę poważniej 🙂 Nie wiadomo dokładnie, gdzie i kiedy powstał ten pyszny deser. Źródła podają co najmniej trzy różne miejsca jego początków: Sienę, Treviso i Tolmezzo.

Pierwsza z Toskanią w roli głównej, mówi, że tiramisu zostało po raz pierwszy przyrządzone  w Sienie podczas wizyty wielkiego księcia Cosimo III de Medici: Nazywano go wówczas „zuppa del duca” (zupa książęca). Ta teoria nie ma jednak zbyt wielu zwolenników.

Treviso umieszcza źródło z tiramisu, początkowo o nazwie „Tiremesù” (z lokalnego dialektu), co dziś tłumaczy się jako: „podnieś mnie” pod koniec 1960 roku w restauracji „Le Beccherie” od pomysłu cukiernika Roberto Linguanotto..

I wreszcie  Friuli Wenecja Julijska stoi na stanowisku, że ​​„Tiramisu” pojawił się jako pierwszy właśnie u nich- w restauracji hotelu Roma w Tolmezzo (Udine) w latach pięćdziesiątych. I to właśnie mieszkańcy tego regionu ogłosili sukces, ponieważ deser został wpisany na listę produktów regionalnych (PAT) Friuli. Pierwszy udokumentowany przepis na Tiramisu pojawił się w dopiero w roku 1960.

Ale czy to ważne gdzie deser powstał, skoro dziś zajada się nim cały świat?  Przede wszystkim ważne jest to, że pysznie smakuje, jest łatwy do zrobienia i można go wykonywać w różnych „wariacjach smakowych” Dziś zapraszamy do wykonania Tiramisu z dodatkiem malin.

!!!! Bardzo ważne !!!! do tego deseru dodaje się surowe jaja, dlatego ważne jest dokładne ich umycie i wyparzenie żeby uniknąć salmonelli.

Przepis na Tiramisu z malinami

Składniki:

  • 150g podłużnych biszkoptów.
  • 250g serka mascarpone.
  • 2 białka ubite na sztywno z cukrem.
  • 250 ml śmietany kremówki ubitej na sztywno.
  • 50g cukru ( do białek ).
  • 200g malin.
  •  4 łyżki kakao.
  • duża szklanka kawy espresso.
  • 1/2 szklanki syropu cukrowego.
  • 3 łyżki amaretto lub innego alkoholu.

Przygotowanie:

Biszkopty wyłożyć do naczynia. Jajka bardzo dokładnie umyć i oblać dokładnie wrzątkiem. Syrop cukrowy zmieszać z kawą i alkoholem, nasączyć biszkopty w naczyniu i odstawić.
Mascarpone dobrze wymieszać na krem, dodać ubite białka z cukrem, delikatnie wymieszać dodając ubitą kremówkę. Część masy wyłożyć na nasączone biszkopty, oprószyć kakao, rzucić maliny i ułożyć kolejną warstwę biszkoptów tym razem zanurzając je w kawie przed włożeniem do naczynia by nie zalać masy serowej.
Wyłożyć na biszkopty kolejną część masy serowej, oprószyć ponownie kakao, udekorować malinami i chłodzić dobre 2 godziny w lodówce
Smacznego 🙂