Trydent-Górna Adyga to najbardziej na północ wysunięty region Włoch leżący w północno – wschodnich Włoszech graniczący z Austrią i Szwajcarią oraz regionami Lombardią i Wenecją Euganejską. Leży w strefie Alp Wschodnich.
Niegdyś podzielony był na dwie prowincje: południową i północną, która zdominowana była przez ludność niemieckojęzyczną. W 1948 roku utworzono jeden region Trydent-Górna Adyga, a ludność niemieckojęzyczna otrzymała autonomię. Nazwy hoteli i restauracji często zapisywane są w dwóch językach.
Jada się tu z zarówno kiełbasy, kapustę, ziemniaki, chleb ryżowy i gęste zupy jak i polenty i makarony oraz dania z alpejskimi akcentami w postaci masła, serów i dziczyzny i grzybów leśnych.
Typowymi daniami regionalnym są bigoi i strangolapreti – rodzaj kopytek ze szpinaku, mąki, sera i jajek jak również zupy z dodatkiem wieprzowiny, flaków, warzyw i ziemniaków. Popularne są także canederli – chlebowe kluski ze speckiem (wędzonym , suszonym boczkiem), gotowane a później podsmażane na maśle.
Z regionu Górnej Adygi pochodzą gnocchi – kluski ziemniaczane z serem risotta a typową potrawą okolic Trydentu jest polenta z ziemniakami.
Trydent – Górna Adyga jest obszarem rolniczym, gdzie oprócz hodowli krów mlecznych, mleczarstwa oraz uprawy winorośli i zbóż, duże znaczenie ma sadownictwo. Region ten jest wiodącym producentem jabłek, które wykorzystywane są na przykład do wypieku strudli i placków (Apfelkuchel).
Górna Adyga to piwna kraina Włoch, głównie dzięki czystej wodzie z gór. Założony w 1857 roku browar Forst, znajdujący się z Toll, koło Algund (Merano) produkuje rocznie około 700 tysięcy hektolitrów piwa.
Natomiast produkowane w tym regionie wina trafiają na eksport do Niemiec, Austrii i Szwajcarii. Położenie geograficzne sprawia, iż pod uprawę owoców i winorośli nadaje się jedynie 15% powierzchni, jednak mimo to wina tu produkowane charakteryzują się wysoką jakością. Najczęściej spotyka się wina czerwone, lecz największą sławą cieszą się wina białe takie jak Gewürztraminer, Sylvaner, Müller Thurgau, Sauvignon, Pinot i Chardonnay.