Ten niewielki region położony jest w samym środku Włoch. Graniczy od wschodu z Marche, od zachodu z Toskanią a od południa z Lacjum. Nazwa pochodzi od starożytnego ludu Umbrów.
Teren w większości górzysty i pagórkowaty charakteryzuje się soczystą zielenią lasów, łąk i gajów oliwnych.
Umbria to jedyny region, który nie ma dostępu do morza, dlatego kuchnia tutaj opiera się głównie na plonach ziemi i zmienia się wraz z porami roku. Dużą wagę przywiązuje się tutaj do tego, co domowe i wyhodowane we własnym ogródku. Potrawy aromatyzowane są ziołami i przyprawiane zieloną umbryjską oliwą.
Największym skarbem tego regionu są trufle – najlepsze są tartufo nero (czarne trufle), nazywane „kamieniami ziemi”. W sezonie prawie każda większa miejscowość zaprasza na targi tych szlachetnych grzybów. Trufle jada się z makaronem, mięsem i rybami, doprawia się nimi frittaty, sosy i pasty, a wiórki trufli dodaje się nawet do najprostszych grzanek crostini z kurzą wątróbką. Poza sezonem grzyby konserwuje się m. in. w solance i oliwie.
Najlepsza jest czarna trufla o nazwie Tuber melanosporum, występująca od listopada do marca oraz Tuber aestivum, którą można zbierać latem.
Miłośnicy czarnych trufli
Miłośnicy czarnych trufli zjeżdżają się w ostatni weekend lutego na targi w Norcii, natomiast zwolennicy białych trufli spotykają się w listopadzie na krajowych targach w Valtopinie oraz w Castello.
Zbór trufli jest regulowany wieloma przepisami, a zbieracze muszą mieć specjalne pozwolenia. Poza tym trufle ciężko znaleźć. Z tych powodów kilogram trufli może kosztować nawet 1000 euro.
Soczewica – skarb Umbrii
Innym, równie ważnym skarbem Umbrii jest soczewica, którą dodaje się do pasztetów i mięs.Służy też jako surowiec do przyrządzania zup. Ponadto orkisz , najlepszy z okolic Spoleto. Tradycyjnym daniem jest zupa orkiszowa, którą gotuje się z szynką, włoszczyzną i na koniec posypuje startym serem pecorino.
Ważna dla kuchni tego regionu jest oliwa. Na przełomie listopada i grudnia organizowane są „dni otwartych drzwi” – Frantoi Aperti, podczas których można zwiedzać wytwórnie oliwy i smakować świeże oliwy z nowych zbiorów.
Na stołach mieszkańców tego regionu często spotkamy wieprzowinę (słynną prochettę – prosie z rożna nadziewane szałwią i rozmarynem), jagnięcinę, dziczyznę i leśne grzyby, a także pasztety.
Regionalnymi przetworami są np. : barbozzo (peklowany i dojrzały policzek wieprzowy), mazzafegati(pikantne kiełbasy z wątroby wieprzowej), budellacci (wędzone i przyprawione flaki), copocollo(karczek wieprzowy przyprawiony pieprzem i czosnkiem), coppa (kiełbasa z głowizny) oraz prosciutto di norcia (szynka z Norcii lub Spoleto, dojrzewająca co najmniej rok).
Umbria znana jest szczególnie miłośnikom czekolady. To tam od kilkunastu lat w październiku odbywa się prestiżowy europejski festiwal czekolady Eurochocolate, podczas którego stolica Umbrii – Perugia – zamienia się w gigantyczną wystawę ciast, czekolad o różnych kształtach i smakach oraz rzeźb wykonanych z czekolady. Oprócz tego odbywają się warsztaty, pokazy, zajęcia z gotowania oraz degustacje i bankiety.
Umbria imprezy spożywcze
W Umbrii często można trafić na imprezy poświęcone różnym innym produktom spożywczym. Nie są one tak znane jak Eurochocolate, jednak dla miłośników lokalnych przysmaków bardzo ciekawe. W czerwcu na przykład odbywa się w Limigiano festiwal chleba La Sagra della Torta al Testo, we wrześniu -w Cannary odbywa się święto cebuli La Festa della Cipolla, a w lipcu kameralny jarmark truflowy La Sagra del Tartufo w Giano.
Wśród win najbardziej znane jest białe wino z okolic Orvieto, kiedyś słodkie lub półsłodkie, dziś na ogół wytrawne oraz mniej znane ale za to wyżej cenione przez koneserów wina czerwone: Torgiano Rosso Riserva i Sagrantino di Montefalco.