Włochy – kraj słońca i wspaniałej kuchni.

Któż nie marzy o podróży do tego cudownego kraju, przepełnionego zabytkami, kojarzącego się z gorącym powietrzem, wodą, przepięknymi krajobrazami i życzliwymi ludźmi oraz oczywiście znakomitymi daniami i dobrym winem?

Kuchnia włoska

Kuchnia włoska jest, obok kuchni francuskiej, jedną z najbardziej popularnych kuchni europejskich. Znana jest z szybkości i prostoty przyrządzania oraz różnorodności i smakowitości potraw. Opiera się głównie na oliwie, świeżych owocach, warzywach, rybach, owocach morza i ziołach. Charakteryzuje się również niezliczoną ilością makaronów, a przyprawy i zioła są mocne i wyraziste.

Wśród najbardziej popularnych makaronów można wymienić: spaghetti (nitki), canelloni (duże i grube rurki), bucatini (rurki), fussili (świderki), lasagne (płaty), tortellini (małe krążki nadziewane mięsem), penne (grube rurki ze skośnymi końcami), ravioli (małe kwadratowe kluseczki nadziewane).

Włoskie risotto

Oprócz makaronów bardzo znane jest risotto – potrawa przyrządzana podsmażanego z ryżu podawana na wiele sposobów.

Kuchnia włoska znana jest również z przepysznych deserów, wśród których należy wymienić słynne na całym świecie tiramisu.

Włoska pizza

Włosi zajadają się też rybami i owocami morza oraz najbardziej popularną potrawą włoską – pizzą.

Z warzyw na szczególną uwagę zasługuje pomidor, który używany jest w każdej postaci (pomidory całe, przeciery, soki, pasty, pomidory suszone, solone, marynowane, kiszone, grillowane).

Warzywa we Włoszech

Obok pomidora znane są jeszcze: dynia, pory, brokuły, papryka, ogórki, jarmuż, fasola, bakłażan, cebula, cykoria, karczochy.

Włochy to kraj zadziwiający różnorodnością, gdzie kultura jedzenia jest ściśle związana z położeniem geograficznym. Inna jest kuchnia w alpejskich rejonach smaganych zimnym wiatrem a inna w rejonach skąpanych w słońcu. Północne tereny wyznaczone są przez Alpy. Niższe partie pokryte są głównie głębokimi, zielonymi dolinami, zarośniętymi lasami iglastymi z pięknymi, błękitnymi jeziorami, natomiast wyższe partie to śnieg i lodowce. Północ jest chłodniejsza. Jada się tu więcej mięs, ryżu, a do smażenia używa się tłuszczów zwierzęcych. To tutaj można zauważyć wpływy austriackie, węgierskie, słoweńskie i chorwackie. Do popularnych potraw północy należy polenta – rodzaj mamałygi jedzony przez wielu mieszkańców północnych Włoch.

Uprawy we Włoszech

Środkowe rejony Włoch to doskonała gleba, dużo słońca, optymalne warunki do hodowli zwierząt. Dzięki temu rejon ten słynie z najlepszej na świecie kuchni. Ważną rolę odgrywa tu przywiązanie do tradycji. Uprawia się tu głownie zboża, ziemniaki, bób, karczochy i winorośl. Popularne są sady oliwkowe i brzoskwiniowe. To jest charakterystyczne dla Toskanii, natomiast skarbem Umbrii są trufle a także soczewica i orkisz.

Tereny południowe Włoch to gorące i suche obszary nizinne, gdzie rosną gaje oliwne. Natomiast górzyste tereny południowo-zachodnie dochodzą do morza, tworząc piękne krajobrazy, przyciągające miliony turystów.

Południe Włoch

Południe to żyzne gleby, piękne krajobrazy, bujna roślinność i dobry klimat, który sprzyja uprawom. To również sady brzoskwiń, cytrusów, moreli, drzewka orzechowe i plantacje z krzewami winnymi. Południowe Włochy nazywane są krainą win – Oinotrią. Zdaniem wielu to właśnie na południu znajduje się prawdziwa włoska dusza.

Południe cechuje lżejsza i zdrowsza kuchnia, w której przeważają ryby i owoce morza.Nazywana jest często dietą śródziemnomorską, a jedynym uznawanym tłuszczem jest oliwa.

Włochy składają się z dwudziestu regionów, z których pięć (Dolina Aosty, Friuli-Wenecja Julijska, Sardynia, Sycylia, Trydent-Górna Adyga) jest na prawach szczególnych, głównie za sprawą występowania mniejszości narodowych.

Abruzja (Abruzzo, stolica L’Aquila) Apulia (Puglia, stolica Bari) Basilicata (stolica Potenza) Emilia-Romania (stolica Bolonia) Friuli – Wenecja Julijska (Friuli-Venezia Giulia, stolica Triest) Kalabria (Calabria, stolica Catanzaro) Kampania (Campania, stolica Neapol) Lacjum (Lazio, stolica Rzym) Liguria (stolica Genua) Lombardia (stolica Mediolan) Marche (stolica Ankona) Molise (stolica Campobasso) Piemont (Piemonte, stolica Turyn) Sardynia (Sardegna, stolica Cagliari) Sycylia (Sicilia, stolica Palermo) Toskania (Toscana, stolica Florencja) Trydent – Górna Adyga (Trentino-Alto Adige / Südtirol, stolica Trydent) Umbria (stolica Perugia) Valle d’Aosta (stolica Aosta) Wenecja Euganejska (Veneto, stolica Wenecja) Każdy z regionów ma swoje tradycje kulinarne i nimi zajmiemy się już wkrótce.