Prawdziwa włoska kawa parzona o poranku potrafi zachwycić swoim aromatem każdego krytyka smaku. Kawa bez wątpienia jest filarem kultury Włoch. Już od XVI wieku była eksportowana na Wschód. Dzięki czemu jest tak popularnym rarytasem na całym świecie. Obecnie na sklepowych półkach możemy znaleźć pochodne kawy takie jak “kawa rozpuszczalna” czy różne słodzone mieszanki. Niestety nie ma to nic wspólnego z prawdziwą, aromatyczną i smakowitą kawą ziarnistą

Historia włoskiej kawy

Kawa była początkowo uważana za napój medyczny i luksus, na który stać było tylko ludzi na wysokich stanowiskach. Kiedy jednak powstały plantacje kawy w europejskich koloniach w Azji i Ameryce Południowej napój stał się bardziej dostępny. W XVII wieku otwarta została pierwsza kawiarnia w Wenecji serwująca najlepszą włoską kawę.

Rytuał picia kawy

We Włoszech są dziś pewne rytuały dotyczące właśnie kawy. Po pierwsze Włosi piją odpowiednie rodzaje kawy o odpowiednich porach dnia. Mleczne kawy takie jak cappuccino, są pijane przez Włochów rano jako element śniadania. Chociaż wiele kawiarni jest już przyzwyczajonych do turystów zamawiających cappuccino lub caffé latte w godzinach popołudniowych. Włosi z kolei w ciągu dnia wybierają espresso traktujące je jako szybki pick-up.

Rodzaje włoskiej kawy

Włoska kawa charakteryzuje się głębią smaku i aromatu. Oczywiście latte w Starbucksie nie jest tym samym, co latte we Włoszech. Jednak warto wiedzieć co oznaczają poszczególne nazwy kaw w kawiarniach na całym świecie. 

Oto najpopularniejsze włoskie zwroty na kawę:

  •  Caffè:  To dosłownie znaczy „kawa”, ale dla ludzi we Włoszech to zwyczajnie espresso! 
  • Cappuccino:  Espresso uzupełnione ciepłym, spienionym mlekiem. Nazwa pochodzi od mnichów kapucynów ze względu na kolor kapturów.
  • Caffè macchiato:  Oznacza to kawę „plamioną”. W tym przypadku jest ona podawana z odrobiną ciepłego mleka.
  • Latte macchiato:  Latte to mleko – jest to kawa bazująca na duże ilości odpowiednio spienionego mleka oraz małym espresso, które powinno tworzyć warstwę pomiędzy.  
  • Caffè americano: to nic innego jak przedłużane gorącą wodą espresso.
  • Caffè lungo:  „Długa” kawa tj. Z większą ilością wody. To coś innego niż  americano, potrzeba dwa razy więcej wody.

Włoska kawa ziarnista

Włoska kawa ziarnista espresso to rodzaj ziarna, które zostało odpowiednio obrobione i wypalone, aby uzyskać najintensywniejszy aromat i smak espresso. Ciemna barwa ziaren espresso odpowiada za charakterystyczny odważny i gorzki smak. Przy wyborze najlepszej kawy na espresso należy pamiętać o kilku rzeczach. 

Palenie kawy

Włoska kawa palona ma bogaty brązowy kolor i powinna mieć stosunkowo mało oleju. Czas palenia zależy od mieszanki, ponieważ na przykład ziarna Robusty muszą być palone dłużej niż mieszanki Arabiki. Palarnia kawy to wyjątkowe miejsce rzemieślnicze, które dba o każdą partię palonych ziaren. Ciemniejsza barwa nie zawsze oznacza lepszego espresso, dlatego palarnia musi uważnie obserwować ziarna w trakcie procesu. Po perfekcyjnym wypaleniu ziarna pozostawia się do schłodzenia, co pozwala zachować ich smak, dopóki nie zostaną zmielone i zaparzone.

Jak wybrać najlepsze ziarna kawy?

Przed zakupem ziarnistej kawy zastanów się jaki jest Twój wymarzony profil smakowy. Na przykład jeśli preferujesz subtelny smak zdecyduj się na jaśniejsze ziarna. Z drugiej strony, jeśli lubisz odrobinę goryczy, możesz zdecydować się na mocniej paloną mieszankę. Na co zwrócić uwagę przy wyborze włoskiej kawy?

  • Ziarna powinny mieć głębię koloru, ale nie powinny być zbyt ciemne. Nadmierne wypalenie jest czasami specjalnie stosowane do maskowania gorszej jakości ziaren. Aromat powinien być przyjemny i delikatny, a nie cierpki. 

  • Sprawdź datę wypalenia ziarna na torbie. Najlepiej unikać tych z przed ponad 3 miesięcy.
  • Przy zakupie kawy sprawdzaj szczelność opakowania. Powietrze może obniżyć jakość i intensywność kawy.
  • Prawdziwa włoska kawa pita jako czyste espresso musi na pewno być lepszej jakości niż ta używana do cappuccino.

Kawa Pellini

Firma Pellini zajmuje się produkcją wysokiej jakości włoskiej kawy espresso od 1922 roku. W przeciwieństwie do większości innych palarni Torrefazione z Bussolengo koło Werony stale się rozrasta. Pellini Coffee osiągnęła już 5 pozycję na włoskim rynku kawy. Espresso Pellini cieszy się dużym uznaniem w najlepszych kawiarniach i domach rodzin włoskich.

Pellini Espresso 82 Vivace

1000 g torebki fasoli

60% ziaren Arabiki / 40% ziaren Robusty

Bogaty i harmonijny smak, charakter tradycyjnego włoskiego espresso. 

Ten stosunek ziaren zapewnia mocne espresso, które idealnie dominuje w cappuccino. Vivace jest pełne w smaku przeplecione gładką cremą.

Oto, co sprawia, że ​​kawa Pellini jest wyjątkowa i charakterystyczna: 

– unikalne i ekskluzywne mieszanki wykonane wyłącznie z delikatnych odmian Arabiki i Robusty. 

– Specyficzne wypalanie dla każdej indywidualnej odmiany w celu wzmocnienia jej profilu aromatycznego. 

– Nowoczesne technologie wypalania i pakowania kawy oraz wykwalifikowany zespół ekspertów.

Kawa illy

Illy powstało w 1933 roku we Włoszech i od początku zajmując się paleniem kawy espresso. Firma produkuje swoją charakterystyczną, najwyższej jakości mieszankę kawy w trzech różnych rodzajach; regularna, ciemna i bezkofeinowa. Illy oferuje ziarna Arabiki pochodzące z sześciu krajów: Gwatemali, Brazylii, Kolumbii, Etiopii, Indii i Kostaryki.

Reputacja Illy jako producenta kawy premium opiera się w dużej mierze na wykorzystaniu tylko 100% ziaren arabiki we wszystkich produktach.

Dobrze zaparzona włoska kawa illy jest delikatnie słodka i aksamitna na podniebieniu z nutami owoców, tostów, karmelu i czekolady. Kwiatowe akcenty i słodki smak migdałów nadają niepowtarzalnego aromatu. 

Warto zauważyć, że osoby pijące kawę na północy Włoch preferują łagodniejszy profil smakowy ziaren kawy Arabiki. Podczas gdy dalej na południe, smaki pochylają się bardziej w kierunku drzewnych, gorzkich smakach Robust.

Illy jest bardziej popularna wśród Włochów północnych, którzy preferują bardziej subtelny profil smakowy.

Jak odpowiednio zmielić kawę ziarnistą?

Niestety nie wystarczy włoska kawa z najwyższej półki. Na powstanie idealnej filiżanki kawy ma wpływ wiele elementów. Od temperatury i długości parzenia przez grubość zmielenia. Dzisiaj opiszemy dokładnie jak odpowiednio zmielić kawę ziarnistą. 

Optymalny rozmiar mielenia zawsze zależy od urządzenia używanego do przygotowywania kawy. Każde urządzenie – od ręcznej kawiarki do ekspresu ciśnieniowego – ma swoje specjalne wymagania. 

Warto się zastanowić pod jakim ciśnieniem będzie przepływała woda. Jeśli płynie zbyt szybko przez mieloną kawę, nie będzie miała czasu na wchłonięcie smaków. Taka kawa będzie niedostatecznie ekstrahowana. Innymi słowy, będzie bardzo rozcieńczona i słaba. Jeśli woda płynie zbyt wolno smak staje się zbyt goryczkowaty. Kawa może się nawet przepalić w przypadku ekspresu ciśnieniowego.

Jak zmielić kawę do ręcznego ciśnieniowego ekspresu do kawy?

Spośród wszystkich dostępnych opcji ręczne ciśnieniowe ekspresy do kawy są w stanie najszybciej zaparzyć aromatyczną kawę. Na dobre espresso potrzebuje od 20 do 30 sekund! Czas kontaktu między wodą, a kawą będzie zatem bardzo krótki. Dlatego ważne jest dobrać odpowiednią grubość zmielenia. Woda potrzebuje wystarczająco dużo czasu, aby wchłonąć smak kawy. Warto postawić na drobne mielenie.

Jeśli posiadasz ręczny ekspres do kawy upewnij się, że młynek zdoła uzyskać tak drobne zmielenie. Warto zainwestować w elektryczny młynek, który pozwala na precyzyjną regulację. Oprócz delikatnego, precyzyjnego i równomiernego mielenia, kawa ze świeżo zmielonych ziaren będzie miała bogatszy i bardziej intensywny smak.

Jak zmielić kawę do kawiarki?

Kawiarka potrzebuje więcej czasu niż ręczny ekspres do kawy, aby zaparzyć filiżankę kawy. Ze względu na wyjątkową metodę ekstrakcji, kawiarki wymagają stosunkowo drobnego mielenia, aczkolwiek grubszego niż mielenie stosowane w ręcznych ekspresach do kawy.

Zasada jest taka im mniejsze ciśnienie przepływu wody tym grubsze mielenie

Włoska kawa – co warto wiedzieć?

  • „Bar” to naprawdę „kawiarnia”

Liczba miejsc oznaczonych jako „bar” w przeciętnym włoskim wskazuje, że Włosi mają problem z piciem. Ale z piciem kawy! To dlatego, że „bar” jest właściwie tym, co nazwalibyśmy kawiarnią. 

  • Większość Włochów pije kawę stojącą przy barze

Aby uzyskać najszybszy serwis i najniższy rachunek. Często cena za siedzenie to połowa lub jedna trzecia ceny, szczególnie w pobliżu miejsca turystycznego. W barze zazwyczaj musisz zapłacić za kawę  przed złożeniem zamówienia. Weź pokwitowanie, które otrzymałeś i nie wyrzucaj go. Przynosisz go ze sobą do baru i oddajesz za kawę.

  • Nie zamawiaj cappuccino po południu… 

Lokalne kawiarnie nie są przyzwyczajone do turystów, także zamówienie cappuccino po południu może wydawać im się absurdalne. Niektórzy twierdzą, że spienione mleko to zamiennik posiłku, a cała ta mleczarnia zaburza trawienie. Nigdy  nie zobaczysz Włocha zamawiającego cappuccino po obiedzie.

Dlaczego Włosi nie biorą kawy na wynos?

Włoska kawa to jak już wcześniej wspomnieliśmy rytuał. Jest kilka powodów, dla których Włosi nie biorą kawy na wynos tylko decydują się stanąć na chwile przy barze. 

  • Przerwa w ciągu dnia. Włosi wierzą w powolne życie. Jeśli nie  musisz się stresować, to po co się stresować? Poświęć trochę czasu, aby wyjść z biura lub zatrzymać się na chwilę i wziąć te 5 minut, aby oderwać się mentalnie od tego, co się dzieje i cieszyć się pick-up.

  • To część kultury. Jest to coś co Włosi bardzo kontemplują.  Zatłoczony bar w lokalnej kawiarence, pachnące espresso, rozmawiający ludzie i chwila przerwy od codzienności.

Kiedy będziesz we Włoszech, zrób coś włoskiego. Wepchnij się do przodu baru i głośnym tonem poproś o un caffè,  podczas gdy lekko podnosisz palec wskazujący w powietrzu, aby przyciągnąć uwagę baristy. Powoli wymieszaj parujące espresso i popijaj małe łyczki, i ciesz się pełnią doznań. Nie ma nic lepszego niż prawdziwa włoska kawa. Jeżeli masz ochotę na intensywny aromat świeżo parzonej kawy zapraszamy do naszego sklepu internetowego z włoskimi produktami.