Paluszki grissini we Włoszech znajdziecie wszędzie. Od cienkich, bardzo chrupkich, neutralnych w smaku po grubsze, z dodatkami. Najczęściej pełnią funkcję „czekadełka” przed obiadem lub kolacją. Popularne są również jako składnik aperitivo czy antipasto. Są bardzo proste do zrobienia, wystarczy dobrej jakości mąka i ulubione dodatki. Podane do zimnego piwka lub włoskiej szynki np. prosciutto  dopełnią przyjemny wieczór w stylu włoskim.

Grissini

Składniki:

Wyrabiamy ciasto na stolnicy, następnie odstawiamy w naoliwionym naczyniu do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość, rozkładamy je na oprószonym blacie i wałkujemy na prostokąt. Smarujemy pastą truflową, następnie składamy ciasto na trzy części i tniemy od dłuższego boku cieniutkie paski które później skręcamy na stolnicy. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem, zraszamy lekko wodą nasze grissini i wrzucamy do piekarnika nagrzanego do 200′ na około 10 minut lub do lekkiego zarumienienia się.