Zapraszamy do Włoch na włoskie słodycze. Włochy to kraj znany z wyśmienitych deserów a każdy region Włoch z innych smakołyków.

Słodycze z Włoch

W Wenecji powstało na przykład znane wszystkim tiramisu – deser z serka mascarpone , masy jajecznej i biszkoptów nasączonych likierem. I choć jada się je niemal na całym świecie to jednak tutaj jest ono najlepsze. W Wenecji powstał również deser o nazwie biadoli – rodzaj słodkich sucharków waniliowych.

Panna Cotta

Z północnych Włoch (głównie z rejonów Piemont i Toskania) pochodzi jeden  z najbardziej znanych deserów  włoskich – panna cotta powstała z podgrzanej z żelatyną śmietany ,którą łączy się z różnymi dodatkami takimi jak wanilia, mus owocowy, skórka cytrusowa.

Cannolo

Z  Sycylii pochodzą cannolo – rurki z chrupiącego ciasta nadziane kremem z serka riccotta oraz granita – na wpół zamrożona substancja, konsystencją przypominająca lody lub sorbet, robiony z wody, cukru i aromatów smakowych.

Panettone

Inne regiony Włoch też mają swoje smakołyki. Z Lombardii pochodzi na przykład puszysta babka z dużą ilością rodzynek, kandyzowaną skórką pomarańczową i cytrynową – panettone, którą zazwyczaj piecze się w okresie Świąt Bożego Narodzenia. Wypiekana jest w kształcie wysokiej kopuły i pakowana w kartonowe pudełka. Czasami podaje się ją z kremem z serka mascarpone.

Zupa inglese

W centralnych Włoszech i rejonie Emilia-Romania jada się zuppę inglese, deser podobny do tiramisu, składający się z biszkoptów zanurzonych w kremie waniliowym z dodatkiem likieru. Tutaj popularne jest także pampepato – świąteczne ciasto z migdałami, czekoladą, przyprawami korzennymi i pieprzem. 

Cavalluci

W Toskanii spotkamy cavalluci (inaczej cantuccini) czyli chrupiące ciasteczka z migdałami, żurawiną lub kandyzowanymi owocami albo panforte – ciężkie ciasto piernikowe z dużą ilością migdałów, orzechów, kandyzowanych owoców i miodu a także riciarelli – ciastka z migdałami i miodem.

Bostrengo

W Marche spotkamy bostrengo – ciasto z ryżu ugotowanego w mleku z dodatkiem miodu, rodzynek, fig, jabłek, bananów, kawy, soku pomarańczowego i rumu. Z tych składników powstaje przepyszny placek pachnący owocami.

W rejonie Basilicata spotkamy pachnący cynamonem sernik z sera ricotta z miodem.

Bardzo znanym deserem włoskim jest zabagnione – deser przygotowywany z żółtek jaj, cukru, słodkiego likieru, często z dodatkiem sera mascarpone.  

Riciarelli

Warto również spróbować riciarelli – ciastka z migdałami i miodem albo panforte – ciężkie ciasto piernikowe z dużą ilością migdałów, orzechów, kandyzowanych owoców i miodu. 

Typowo włoskim smakołykiem jest jeszcze babka drożdżowa colomba pasquale, które wypieka się w kształcie gołębia, dodając do niej kandyzowane owoce i rodzynki oraz torrone – ciasto z miodem i migdałami – przysmak pochodzący z Cremonie nad rzeką Pad.

Biscotti

Dużą popularnością cieszą się również ciasteczka biscotti, które spotkać można w wielu wariantach albo panforte („mocny chleb”), który wyglądem przypomina ciemny bochen. Jest to korzenny smakołyk pełny orzechów, migdałów, miodu, kakao, cynamonu, ocukrzonej skórki pomarańczowej i cytrynowej.

Desery podawane są na zakończenie uczty i aby wydobyć z nich smak podaje się je często z mocną kawą – najlepiej typu espresso, która dobrze wpływa na trawienie, a dzięki goryczce podkreśla słodkie aromaty ciast.

Cart Menu Button Image0Left Menu Icon
Your Cart