Zapiekanka z bakłażana z miodem i balsamico

Miód doskonale pasuje do dań wytrawnych, przełamuje bowiem swą delikatną słodyczą ich pikantność. Dodaje im odrobinę ekstrawagancji i orientalnej nuty. Zapraszam Was dziś na przepyszną zapiekankę z bakłażana z miodowo- balsamicznym dressingiem, która doskonale sprawdzi się zarówno na szybką kolację, jak również wykwintne danie dla gości.

Zapiekanka z bakłażana z miodem i balsamico.

Lista zakupów :

  • 2 średnie bakłażany.
  • 100ml oliwy dobrej jakości ( np. tej)
  • łyżka masła
  • łyżka płynnego miodu np z kwiatów kolendry
  • łyżka octu balsamicznego.
  • sok z jednej cytryny.
  • odrobina pieprzu.
  • perły balsamiczne (opcjonalnie).
  • posiekana natka pietruszki.
  • posiekana świeża mięta.

Bakłażany tniemy na plastry. Jeśli używamy polskich bakłażanów, nie musimy ich wcześniej solić i odsączać, nie maja tej charakterystycznej  goryczki. Do naczynia do zapiekania wlewamy dwie łyżki oliwy, umieszczamy w nim bakłażany oraz masło i wstawiamy do nagrzanego pieca do 180′ na około 20 minut. W tym czasie przygotowujemy dressing: Pozostałą oliwę mieszamy z sokiem z cytryny, miodem i octem balsamicznym. Gdy bakłażany będą miękkie wyjmujemy je z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia , następnie zalewamy je dressingiem, obsypujemy zieleniną i perłami balsamicznymi. Odstawiamy na przynajmniej 30 minut po to, by bakłażany nabrały aromatu z miodu i balsamico. Podajemy z chrupiącym pieczywem.

 

Cart Menu Button Image0Left Menu Icon
Your Cart