Zapiekanka z bakłażana z miodem i balsamico
Miód doskonale pasuje do dań wytrawnych, przełamuje bowiem swą delikatną słodyczą ich pikantność. Dodaje im odrobinę ekstrawagancji i orientalnej nuty. Zapraszam Was dziś na przepyszną zapiekankę z bakłażana z miodowo- balsamicznym dressingiem, która doskonale sprawdzi się zarówno na szybką kolację, jak również wykwintne danie dla gości.
Zapiekanka z bakłażana z miodem i balsamico.
Lista zakupów :
- 2 średnie bakłażany.
- 100ml oliwy dobrej jakości ( np. tej)
- łyżka masła
- łyżka płynnego miodu np z kwiatów kolendry
- łyżka octu balsamicznego.
- sok z jednej cytryny.
- odrobina pieprzu.
- perły balsamiczne (opcjonalnie).
- posiekana natka pietruszki.
- posiekana świeża mięta.
Bakłażany tniemy na plastry. Jeśli używamy polskich bakłażanów, nie musimy ich wcześniej solić i odsączać, nie maja tej charakterystycznej goryczki. Do naczynia do zapiekania wlewamy dwie łyżki oliwy, umieszczamy w nim bakłażany oraz masło i wstawiamy do nagrzanego pieca do 180′ na około 20 minut. W tym czasie przygotowujemy dressing: Pozostałą oliwę mieszamy z sokiem z cytryny, miodem i octem balsamicznym. Gdy bakłażany będą miękkie wyjmujemy je z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia , następnie zalewamy je dressingiem, obsypujemy zieleniną i perłami balsamicznymi. Odstawiamy na przynajmniej 30 minut po to, by bakłażany nabrały aromatu z miodu i balsamico. Podajemy z chrupiącym pieczywem.