Jesień to czas, kiedy na naszych stołach pojawiają się dynie. Okrągłe, podłużne, o barwie intensywnej pomarańczy, lub bladoróżowe. Dynie są nie tylko pyszne, ale też bardzo zdrowe, więc zdecydowanie warto włączyć je do diety. Proponujemy zatem dziś pyszną zupę dyniowo-kukurydzianą, z egzotycznym akcentem kokosa.

Zupa – krem dyniowo kukurydziana 

Składniki: 
 

  • 2 łyżki oliwy 
  • 1 średnia szalotka 
  • 1 ząbek czosnku 
  • kawałek papryczki chili (według upodobań)
  • sól, pieprz do smaku 
  • odrobina świeżego oregano 

Zetnij ostrym nożem ziarna kukurydzy, przełóż do większego garnka i zalej wodą. Gotuj tak długo aż będą miękkie i zaczną się już trochę rozpadać. W garnku rozgrzej odrobinę oliwy, podsmaż na niej drobno posiekaną szalotkę oraz czosnek, dodaj chili. Zmiksuj gorącą kukurydze oraz zeszkloną szalotkę z czosnkiem i chili na pulpę, w razie potrzeby dodaj trochę wody. Całą zmiksowaną pulpę przetrzyj przez drobne sito by uzyskać bardzo gładką kukurydzianą masę. Przełóż ją do garnka, dodaj krem dyniowy oraz mleko kokosowe, doprowadź do wrzenia, zdejmij z ognia. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Przelej krem do miseczek, udekoruj odrobiną kukurydzy oraz oregano i podawaj gorące na zdrowie:)