Czarna perła, diament do gotowania, klejnot biednych ziem… trufle przez wieki otrzymywały wiele nazw, a to za sprawą unikatowych właściwości. Te niepozorne grzyby zawojowały podniebieniami wielu smakoszy na całym świecie, od europejskich i azjatyckich państw, po najdalsze rejony amerykańskie. Czy wiesz, że spośród około 30 rodzajów trufli tylko ich garstka jest jadalna? Trufla czarna, biała, letnia… czym się różnią i które są najsmaczniejsze?

Rodzaje trufli – co warto o nich wiedzieć?

Trufle to grzyby jedyne w swoim rodzaju. Albo je pokochasz, albo znienawidzisz. Ich smak jest opisywany jako piżmowy, ziemisty, korzenny lub czosnkowy, zależnie od gatunku. Ten legendarny afrodyzjak podbijał serca królów, cesarzy i dostojników, natomiast był zakazany w kręgach mnichów, gdyż obawiano się, że po skosztowaniu trufli zapomną o swoim powołaniu. Obecnie każdy z nas może posmakować tego luksusowego przysmaku. Które są najsmaczniejsze?

  • Trufla biała – zwana królową trufli, jest najbardziej ceniona i pożądana ze wszystkich odmian. Ma żółtawą skórkę, słodki czosnkowy zapach i smak, a jej jasny miąższ przecinają białe żyłki. Dorodna biała trufla może ważyć nawet ponad kilogram! Ta perełka wśród grzybów rośnie sporadycznie i nie da się jej uprawiać. Poza włoskimi rejonami występuje tylko w Istrii. W 2010 roku 1,3kg trufla biała została sprzedana na aukcji w Nowym Jorku za 400 000 dolarów.
  • Trufla czarna – brązowoczarna o szorstkiej strukturze i jasnym miąższu wyróżnia się ostrym owocowym aromatem. Wiele osób porównuje smak trufli czarnej do czekolady i ziemi. Może być uprawiana i występuje w kilku odmianach gładkiej, zimowej i bagnoli. Ta pierwsza zapachem przypomina truflę białą, zimowa pachnie gałką muszkatołową, a bagnoli migdałami. Ogromną popularnością cieszy się krem z czarnych trufli, który my również mamy w ofercie. Nasz Poddi Tartufi – krem z czarnych trufli składa się w 99% tych pysznych grzybów. 
  • Trufla letnia – podobna do czarnej, ale z brązowymi brodawkami, a nie jasnymi, ma lekko orzechowy lub borowikowy smak. Nasze Poddi Tartufi – trufle czarne letnie w kawałkach wyróżnia piękny korzenny zapach, czyli jedna z największych zalet letnich trufli. 
Rodzaje trufli

Trufle włoskie – jak je wykorzystać w kuchni?

Trufle mają nie tylko wyjątkowe walory smakowe, ale też mnóstwo cennych właściwości. Bogate w kwasy omega-3, białko oraz witaminę D, zawierają wiele witamin i minerałów, w tym: potas, fosfor, wapń, magnez, żelazo, mangan i krzem. Wzmacniają układ odpornościowy, wykazują przy tym działanie antywirusowe i antybakteryjne. Co istotne, trufle zapobiegają rozwojowi wolnych rodników, ograniczając przy tym ryzyko zachorowań na nowotwory.  

Trufle czarne i letnie idealnie nadają się do przygotowywania rozmaitych potraw. Możesz je łączyć z mięsem, w tym z kurczakiem, dziczyzną i wieprzowiną. Stanowią doskonały farsz do pieczeni. Ponadto trufle warto komponować z makaronami, owocami morza oraz ryżem i jajkami. Smaczny omlet z truflami i boczkiem, kotleciki w sosie truflowym czy też serowy makaron z czarnymi truflami to niejedyne kulinarne propozycje, które warto wypróbować w praktyce.

Trufle są również smacznym dodatkiem do dań kalafiorowych, tostów, a nawet owocowych sałatek. Łatwo więc zauważyć, że bywają uzupełnieniem potraw, jak i głównym akcentem dania. Zachęcamy więc do zapoznania się z ofertą naszego sklepu, w którym zamówisz trufle w całości, kawałkach lub w postaci kremu. Zwłaszcza, że oferujemy produkty w bardzo atrakcyjnych cenach!