Cytryny z Amalfi
W Amalfi zakochaliśmy się kilka lat temu podczas jednych z naszych włoskich wakacji. Było upalne lato ale mimo gwaru i tłumu turystów, od razu przykuły naszą uwagę wszechobecne uginające się pod ciężarem owoców niezliczone gaje cytrynowe. Zaabsorbowani jednak innymi atrakcjami nie znaleźliśmy czasu na to, aby zatrzymać się w jednym z nich a smak cytryn poznaliśmy w zasadzie głównie dzięki cytrynowym sorbetom. W naszych głowach jednak już wtedy zaświeciła się mała żółta (nomen omen) żaróweczka, która co jakiś czas rozpalała się na czerwono i przypomniała nam o tym bajecznym miejscu. Aż do teraz:)
Za co pokochaliśmy amalfitańskie cytryny Sfusato?
Była to miłość od pierwszego….. wszystkiego : ujrzenia, powąchania, ale przede wszystkim posmakowania. Pierwszy kęs był dość przewidywalny: kwaśny smak soku z cytryny nie jest czymś co pewnie nawet dziecko może zaskoczyć. Ale…skórka to zupełnie inna historia. Miąższ – wilgotny i sprężysty okazał się słodki w smaku a jedzony razem ze skórką przeniósł nas w zupełnie inny wymiar smaku cytrusów, który do tej pory znaliśmy. Chcemy zaprosić Cię do wspólnego doświadczania smaku tych fantastycznych owoców, które znane są nie tylko w Europie, ale też na całym świecie.
Dostępność cytryn odmiany Sfusato