Te ciasteczka pachną i smakują obłędnie. Kluczem do tego pysznego smaku są dobrej jakości cytryny. Odkąd poznaliśmy odmianę z Amalfi – tylko tej używamy do naszych wypieków.

Biscotti al limone są doskonałe na podwieczorek, doskonale komponują się z kawą i herbatą lub deserowym winem.

Rekomendujemy cytryny odmiany Sfuzato, ponieważ ich skórka jest wyjątkowa w smaku. Aromatyczna i pozbawiona charakterystycznej goryczy.

Przepis na biscotti al limone, ciasteczka cytrynowe

Potrzebne składniki:

  • 300g mąki
  • 100g cukru
  • 100g miękkiego masła 
  • 1 duże jajko
  • 1 cytryna z ekologicznych upraw (ważne, żeby nie była woskowana)
  • 7 g proszku do pieczenia
  • cukier puder i cukier kryształ do obtoczenia ciasteczek przed pieczeniem

Przygotowanie: 

Cytrynę myjemy, jeśli była woskowana sparzamy wrzątkiem, ścieramy skórkę na tarce i wyciskamy sok.

Masło z cukrem ubijamy mikserem do białości, dodajemy jajko i jeszcze chwilę miksujemy.

Dodajemy sok i skórkę z cytryny, chwilę mieszamy do połączenia składników.

Mąkę mieszamy z proszkiem dopieczenia i po trochu dodajemy mieszankę do naszego ciasta.

Masę schładzamy w lodówce minimum 2 godziny (może być nawet na całą noc).

Z ciasta formujemy kulki wielkości małego orzecha włoskiego. Obtaczamy każdą kulkę w cukrze zwykłym, potem w cukrze pudrze i kładziemy na blasze.

Pieczemy ok 20 minut w rozgrzanym piekarniku w temp. 180 stopni.

 

 

 

bruschetta

Uwagi odnośnie do czasu pieczenia:

Czas pieczenia bardzo mocno zależy od rodzaju piekarnika. My pieczemy w piekarniku elektrycznym na środkowej półce grzanie góra i dół bez termoobiegu. Wtedy ciasteczka wychodzą jaśniejsze, niż te ze zdjęcia, ale bardziej  miękkie w środku, co nam bardzo odpowiada. Żeby u zyskać ciemniejszy kolor, pod koniec pieczenia włączyliśmy opcję grill, ale wtedy ciasteczka były dla nas za suche. 

Cart Menu Button Image0Left Menu Icon
Your Cart