Biscotti al limone są doskonałe na podwieczorek, doskonale komponują się z kawą i herbatą lub deserowym winem.
Rekomendujemy cytryny odmiany Sfuzato, ponieważ ich skórka jest wyjątkowa w smaku. Aromatyczna i pozbawiona charakterystycznej goryczy.
Przepis na biscotti al limone, ciasteczka cytrynowe
Potrzebne składniki:
- 300g mąki
- 100g cukru
- 100g miękkiego masła
- 1 duże jajko
- 1 cytryna z ekologicznych upraw (ważne, żeby nie była woskowana)
- 7 g proszku do pieczenia
- cukier puder i cukier kryształ do obtoczenia ciasteczek przed pieczeniem
Przygotowanie:
Cytrynę myjemy, jeśli była woskowana sparzamy wrzątkiem, ścieramy skórkę na tarce i wyciskamy sok.
Masło z cukrem ubijamy mikserem do białości, dodajemy jajko i jeszcze chwilę miksujemy.
Dodajemy sok i skórkę z cytryny, chwilę mieszamy do połączenia składników.
Mąkę mieszamy z proszkiem dopieczenia i po trochu dodajemy mieszankę do naszego ciasta.
Masę schładzamy w lodówce minimum 2 godziny (może być nawet na całą noc).
Z ciasta formujemy kulki wielkości małego orzecha włoskiego. Obtaczamy każdą kulkę w cukrze zwykłym, potem w cukrze pudrze i kładziemy na blasze.
Pieczemy ok 20 minut w rozgrzanym piekarniku w temp. 180 stopni.
Uwagi odnośnie do czasu pieczenia:
Czas pieczenia bardzo mocno zależy od rodzaju piekarnika. My pieczemy w piekarniku elektrycznym na środkowej półce grzanie góra i dół bez termoobiegu. Wtedy ciasteczka wychodzą jaśniejsze, niż te ze zdjęcia, ale bardziej miękkie w środku, co nam bardzo odpowiada. Żeby u zyskać ciemniejszy kolor, pod koniec pieczenia włączyliśmy opcję grill, ale wtedy ciasteczka były dla nas za suche.