Oryginalne Tiramisu nie zawiera śmietany, ale w naszej wersji zastępuje ona surowe jaja. Dostatek śmietanki zwiększa objętość masy i czyni ją bardziej “puszystą” .
Deser jest zdecydowanie niebanalny, pyszny i orzeźwiający. Można wzbogacić go alkoholem Limoncnello, ale i bez niego smakuje wybitnie.
Doskonały na ciepłe wiosenne i letnie dni
Przepis na cytrynowe Tiramisu z lemon curd’em.
Potrzebne składniki:
1 opakowanie 200g podłużnych biszkoptów
Dwie cytryny średniej wielkości niewoskowane
Dwa duże jaja
80 g cukru (jeśli lubisz bardziej kwaśny lemon curd, możesz dać mniej)
Tyle samo masła ile cukru
250g zimnego serka mascarpone
Słodka, 30% śmietanka -ok 200 – 250 ml dobrze schłodzona
2 -4 łyżek cukru pudru ( w zależności od tego, czy lubisz desery słodkie, czy raczej mniej słodkie.
Przygotowanie
- Cytryny umyj i sparz gorącą wodą. Jeśli masz cytryny ekologiczne wystarczy dobrze je umyć. Zetrzyj skórkę a sok wyciśnij . Jeśli cytryna ma pestki, powyjmuj je z soku Do cytryny dodaj skórkę jajka i cukier. Umieść naczynie w kąpieli wodnej
- Ubijaj masę do momentu aż zrobi się gorąca i zacznie gęstnieć.
- Nadal ubijając dodawaj po trochu masła aż do całkowitego jego rozpuszczenia. Nadal podgrzewając mieszaj cały czas na niezbyt silnym ogniu. Kiedy Twój krem będzie miał konsystencję budyniu, zestaw z ognia i odstaw do wystudzenia.
- Serek Mascarpone, śmietankę i cukier puder ubij na puch. Dodaj połowę lemon curd i wymieszaj krótko mikserem lub szpatułką.
- prostokątne naczynie wyłóż biszkoptami. Posmaruj je cienką warstwą pozostałego kremu. Następnie rozsmaruj grubsza warstwę masy] serowo śmietankowo cytrynowej. Teraz kolejna warstwa biszkoptów, lemon curd i i znów masa z mascarpone. Powtórz proces jeszcze raz.
- Z podanej ilości składników robię mój deser w dłuższej keksówce lub w pucharkach.
- Zostaw deser na kilka godzin w lodówce.
Sposoby podania
Jeśli deseru nie będą spożywały dzieci, możesz biszkopty solidnie pokropić likierem limoncello zanim posmarujesz je curdem.
Wierzch deseru możesz posypać świeżo startą skórką cytryny, a jeśli nie masz odmiany sfuzato, możesz użyć np pokruszonych bezików lub karmelizowanych cytryn. Buon appetitto.